פרופסור לאון גרינהאוס בראיון על חרדה כלכלית
מה עושים שהעסק קורס או נכנס להשבתה והחרדה עולה? פרופסור לאון גרינהאוס מסביר כיצד להתמודד עם המצב.
עסקים רבים קרסו הושבתו או נסגרו בתקופה הקורונה. המצב הכלכלי וחוסר הוודאות גרמו לאנשים רבים לחוות מצוקה נפשית כמו חרדה כלכלית נפגשנו עם הפסיכיאטר, פרופסור לאון גרינהאוס, כדי לדבר על המצב ומה וכיצד אפשר להתמודד איתו.
בימים אלו, כשזן הדלתא הולך ומתפשט ברחבי הארץ, אנשים רבים החלו לתהות אם נחזור לימי השיא של הקורונה למרות שרוב האוכלוסייה מחוסנת. בעקבות כך, שבו ועלו חששות אצל בעלי עסקים רבים שהצליחו להתאושש מהקורונה, חששות מחזרה לתקופת הבעיות הכלכליות. חלק מבעלי העסקים פנו לטיפול פסיכולוגי, לא רק כדי להוריד את מפלס החרדה, אלא גם כדי לפתח חוסן נפשי. נפגשנו עם פרופסור (אמריטוס) לאון גרינהאוס מהפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית, מייסד מיינד קליניק ומומחה לדיכאון וחרדה, לשיחה על דרכי התמודדות עם המצב.
איך בדיוק השפיעה הקורונה על מצב הנפשי של בעלי העסקים?
"תקופת הקורונה הובילה לגל של מפוטרים ויוצאי חל"ת של עשרות ומאות אלפים במדינה. חלק נכבד של אותם אנשים הם בעלי משפחות עם ילדים באחריותם", מסביר פרופסור גרינהאוס. "חלקם תומכים בהוריהם המבוגרים, וחלקם הורים בעצמם. הורים יחידים צעירים. ההשפעות השליליות של המגפה לא הכו רק במיעוטי יכולת. גם אנשים עמידים, בעלי חברות ועסקים גדולים יותר, הוצפו בדאגות על עצם קיום העסק שלהם ועל הגורל של העובדים תחתם. בעלי מקצוע בתחומים רבים, כמו מסעדנים או עובדי תיירות, ראו את מקור פרנסתם מתרסק ונעלם. כתוצאה מהשפעות המגפה הבריאותית, עלה השיח לגבי מגפה כלכלית. רמת החרדה של המפוטרים ויוצאי חל"ת הייתה גדולה מאוד. ממשלת ישראל הבינה שעליה להתערב ההשפעות הכלכליות של המגפה והנהיגה תכניות תמיכה בנפגעים".
בתמונה: פרופסור לאון גרינהאוס
צילום:עמנואל שטרית וליאור שרון
מה עושים במצב שהחרדה משתלטת על החיים?
"כאשר החרדה מגיעה לרמות שהיא מתחילה להפריע לחיי היום יום, או גורמת להופעות סימפטומים נפשיים כמו חוסר שינה, מצב רוח יריד, ירידה תפקודית, תחושות כעס ושל חוסר שליטה על הכעס, זה הזמן לפנות לעזרה מקצועית. עזרה זאת יכולה לבוא בצורה של שיחות טיפוליות העוזרות להביע תסכולים ודאגות, לדבר על החרדות ותחושות הדיכאון. ביחד עם המטפל אפשר לפתח דרכים אלטרנטיביות להתמודדות עם המצב הקשה שנוצר. אם הסימפטומים חריפים יותר מכך, ניתן לפנות לפסיכיאטר כדי לבדוק טיפול תרופתי יעיל אפשרי. הטיפול לא יעזור עם הקשיים הכלכליים עצמם, אך בעזרתו המטופל יכול לפתח דרכי התמודדות בריאים יותר ויעילים יותר".
האם יצא לך לטפל בדיכאון שנגרם בגלל מצב כלכלי קשה? איך מתבצע הטיפול?
"אני בודק עם מטופלים חדשים וגם כאלה הנמצאים בטיפולי השוטף, איך הם עוברים את תקופה הקורונה ואיך הם מתמודדים אתה. סטטיסטיקה גסה אומרת ש 50% מדווחים על התפתחות תסמינים חדשים של דיכאון או חרדה ו 50% אומרים שהקורונה ובמיוחד הסגרים מקילים עליהם. כאשר הם נשאלים איך זה יתכן שהקורונה מקלה עליהם, הם עונים שהעבודה מהבית נוחה להם. ההישארות בבית מגדילה את זמן האיכות עם המשפחה ומורידה את עומס הנסיעה היום יומיות לעבודה והמפגש הרצוף עם אנשים. זה עובד במיוחד טוב לאנשים שסובלים מרמה מסוימת של חרדה חברתית".
מתוך50% הנוספים," אומר פרופסור לאון גרינהאוס, "אני יכול לתאר מקרים רבים של הופעה מחודשת של סימפטומים נפשיים או של החמרה של סימפטומים קיימים. אני יכול להתייחס למקרה של אדם בסביבות שנות ה 50 לחייו, שניהל חברה קבלנית לפני הקורונה. אחרי שהופיעו ההוראות משרד הבריאות לגבי הסגר, החלו דאגות חמורות הקשורות לעתידו הכלכלי והעסקי, וכמו כן לעתיד משפחתו ועובדיו. הוא לקח הלוואות כדי להיות מסוגל להמשיך עם העובדים שלו, אליהם הוא היה קשור לאחר שנות העבודה המשותפות. כשלא נשאר לו ברירה והיה חייב לפטרם, נכנס לדיכאון עמוק ולא היה יכול לתפקד יותר. הוא נשאר במיטה ברוב שעות היום. המחשבות שלו היו מאוד פסימיות והוא הצליח לחשוב רק על עתיד שחור. הוא כבר טופל בעבר עקב דיכאון קליני בעזרת טיפול עם צ'יפרלקס. חידשתי את הטיפול ואחרי מספר שבועות מצבו השתפר.
מה היית ממליץ לבעלי עסקים שסגרו את העסק בזמן המגפה, וחוששים לפתוח אותו מחדש?
"התגובות לאירועים טראומטיים בחיים, אירועים כמו מחלות, גירושים, תאונות, מכות כלכליות, ועוד - שונות מאדם לאדם. אפשר לומר שאנשים עם מנגנוני חוסן מפותחים יתמודדו טוב יותר עם הסגירה של העסק ועם תהליך הפתיחה מחדש. מנגנוני החוסן הם כוחות הנפש של האדם. אלו צורות חשיבה והתנהגות שמסייעים לנו להתמודד עם קשיים.
האדם נולד עם מבנה גנטי מסוים שכולל תגובות של התמודדות. יעילות תגובות אלו נתמכת על ידי מבנה גנטי מסוים (למשל התגובות של חלק במוח בשם אמיגדלה). היעילות מתחזקת או נחלשת בהשפעת ניסיון החיים של האדם ובמיוחד עקב ההתייחסות אליו בבית הוריו. אפשר לנסות לחזק את מנגנוני החוסן אפילו בגילאים מבוגרים מאוד. אחת הדרכים היא פסיכולוגיה חיובית. אם התרגילים של עזרה עצמית לא מסייעות מספיק, אפשר לפנות לטיפול בשיחות או לעזרה פסיכיאטרית. יש טיפולים רבים שיכולים להגביר את מנגנוני ההתמודדות של האדם ולהקטין את החרדה שמתעוררת עם הפתיחה המחודשת של העסק".
האם פשיטת רגל עלול להוביל לפוסט טראומה?
"קשיים במהלך החיים יכולים להשאיר טראומות נפשיות הפוגעות באיכות החיים של האדם וגורמות לתופעות של סבל רב, אבל הם עדיין לא תמונה קלינית פוסט טראומטית.
ההגדרה הרפואית של הפרעה פוסט טראומטית-בתר חבלתית, כוללת סימפטומים פסיכיאטרים מסוימים, אבל קודם כל נדרשת חשיפה לאירוע מסכן חיים של האדם עצמו או שהאירוע מתרחש בסביבה הקרובה לו. לכן אירועי מלחמה, נפילת טילים, תאונות קשות, שהות בבתי חולים, טראומה מינית קשה בילדות או אחרי הבגרות ועוד הם אלה שקשורים לאבחנה של הפרעה פוסט טראומטית. טראומה כלכלית, שיכול להיות מאוד קשה לאדם, אינו נחשב בדרך כלל לפוסט טראומה".
עד כמה חשובה תמיכה של בן זוג בזמן חרדות כלכליות? מה הוא יכול לעשות כלי לעזור נפשית?
"זוגיות אמורה להוסיף שכבת ביטחון לאדם," אומר פרופסור לאון גרינהאוס, "זוגיות טובה מאפשרת קומוניקציה פתוחה עם אדם קרוב וגם מאפשרת הליך בו החרדות מקבלות פרופורציה מאוזנת יותר. זוגיות יכולה להיות גם הרסנית או לפחות לא תומכת. חרדות של בן או בת הזוג עקב המצב של קשיים כלכליים יכול להוסיף מימד של דאגות ואפילו של מריבות משמעותיות.
בני זוג עם חרדות כלכליות יכולות לפנות לטיפול ולעשות עבודה משותפת על חיזוק הזוגיות ועל מציאת פתרונות למצב הקיים".