הסכמים עם רשות החשמל להקמת פאנלים סולאריים דו שימושיים

לאחרונה נרשם בישראל צעד גדול קדימה בתחום האנרגיה הירוקה בישראל. הצעד, בהתאם להתוויית ממשלת ישראל מקודם על ידי רשות החשמל. בהתאם לזאת, שרת האנרגיה הגב' אלהרר הוציאה לאחרונה את ההודעה הבאה: "אמשיך לקדם מהלכים על מנת להקל על יזמים בתחום ולהפוך את ישראל ליעד עוד יותר אטרקטיבי עבור יזמי אנרגיות ירוקות".

 | 
telegram

עוד מתקנים, ללא הקצאת שטחים

מתקנים סולאריים מאפשרים יצירת חשמל על בסיס אנרגיה ירוקה. השאיפה היא להקים כמה שיותר מתקנים מהסוג הזה, אך יש לזכור שהם דורשים שטחים. הפתרון הוא להקים כמה שיותר מתקנים כאלה, על בסיס העיקרון הבא שנקרא – דו שימושיות. במקום להקים תאים פוטו וולטאים על שטחי קרקע פנויים, תקדם רשות החשמל הקמת חשמל סולארי בהתבסס על מקומות בנויים ועל בסיס תשתיות קיימות.

רשות החשמל נותנת עדיפות לנושא

גורמים ברשות החשמל הודיעו כי הוחלט לתעדף את הנושא של הקמת מתקנים סולאריים, על בסיס דו שימושיות של שטחים נתונים. שימוש בקרקע לטובת הפקת חשמל בנוסף על יעוד הקרקע לתכלית נוספת יתבסס למשל על הקמת מערכות סולאריות במבנים קיימים. דוגמאות נוספות הן הקמת תאים פוטו וולטאים מעל חניונים, על גבי מאגרי מים גדולים, מעל חממות חקלאיות וכיוצא בזה. קידום הנושא כבר עבר את שלב קבלת ההחלטה, כמה חברות שיחלו להקים מתקנים מסוג זה כבר נבחרו. ראוי לציין כי הדבר נעשה במסגרת כללי מנהל תקין ולאחר הוצאת מכרז כחוק.

 

המטרה – מניעת פליטת זיהום וייצור אנרגיה ירוקה

בכירים במשרד האנרגיה הודיעו לתקשורת כי המשרד מקדם במשנה מרץ את ההחלטה להקטין את הפליטות בייצור חשמל בישראל. ייצור אנרגיה על בסיס שמש, עם דגש עם שימוש בקרקעות קיימות (שימוש כפול), מאפשר להתקדם לקראת ההגעה ליעדים שנקבעו.

 

מעל 800 מגה וואט, כבר בקרוב

רשות החשמל הודיעה אילו הצעות של חברות עסקיות התקבלו, כך שכבר בקרוב יוקמו עוד ועוד מתקנים סולאריים בעלי הספק משמעותי. סך הספק החשמל שייוצר בקרוב צפוי להגיע ליותר מ-800 מגה וואט. מתוך הספק זה ראוי לציין כי ייצור החשמל לא ייעשה באופן שווה. חברת פריים אנרג'י, למשל, תייצר מתקנים שנועדו לייצר את מחצית ההספק הזה. חברת דוראל תייצר עוד כשמינית מהכמות והיתר יתחלקו בין יצרניות קטנות יותר.
אך מתי צפויים להיפרס המתקנים לייצור החשמל? על פי תנאי ההתקשרות בין רשות החשמל לבין יצרני הפאנלים הסולאריים, נקבעו לוחות זמנים מוסמכים להקמת המתקנים. הללו צפויים לקום בצורה מדורגת. במידה ולא יהי עיכובים בלתי צפויים, כלל המתקנים צפויים להתחיל לפעולה במלוא היקפם במהלך 2023 ועד לסוף שנה זו.
 

איך מבטיחים את כדאיות פריסת המתקנים

רשות החשמל יכולה להבטיח את כדאיות פריסת המתקנים, על ידי קביעת תעריפי חשמל מובטחים. בעבר, תעריפי ייצור החשמל הסולארי הובטחו לפרקי זמן ארוכים במיוחד, של 25 שנה. כיום, כאשר תחום זה כבר התבסס במידה רבה, הסכמים מובטחים לתקופות כה ארוכות לא ריאליים. בשלב זה, הסכמים נחתמים עם החברות השונות לפרקי זמן של עד כ-15 שנה.
עלות מכירת החשמל שמיוצרת ומוזרמת על ידי המתקנים הסולאריים איננה אחידה אלא נעשית על פי כמה שיקולים. לדוגמא, כמות החשמל המופק במתקן. ככל שמתקן סולארי יודע להפיק יותר חשמל בפרק זמן נתון, כך המחיר לקילו וואט שעה יורד במידת מה. בצורה כזאת ניתן להמשיך לעודד הפקת חשמל ירוק, גם בהתבסס על מתקנים סולאריים יחסית קטנים, שמוקמים על גבי גגות פרטיים.

חיפוש ני"ע חיפוש כתבות