איך ייעוץ עסקי יעזור לך לשקם את העסק

מאת: ירון לוי

עסקים רבים חווים מעת לעת תקופות של דשדוש וקושי, ולעיתים אף מגיעים למצב של משבר. דברים אלה נכונים בעיקר לגבי עסקים חדשים יחסית לאורך השנים הראשונות של הפעילות, אולם בהחלט מתקיימים גם בהמשך הדרך. בשורות הבאות נראה כיצד ייעוץ עסקי יכול לעזור בשיקום העסק.

 | 
telegram

לא להרים ידיים!
אין ספק שכאשר עסק נקלע למשבר נמצא הבעלים במצב בעייתי, מאתגר ומלחיץ. לא פעם קיימים חובות בלתי מבוטלים לעובדים, ספקים ונושים אחרים, לעיתים מתקיימים גם הליכים משפטיים, ובכל מקרה המצב מדיר שינה מהעיניים ומעורר דאגה רבה. כמובן שבעל העסק עשה ניסיונות רבים לשיפור המצב, אך בשלב זה נראה כי דבר לא הועיל ולפעמים מתחילים לחשוב על מכירה של העסק וסגירתו, ו/או על כניסה להליכים של פשיטת רגל בהוצאה לפועל.

יחד עם זאת, עד כמה שהמצב נראה כרגע מסובך וקשה, ועד כמה שנראה שמוצו האפשרויות,  חשוב לזכור כי יועץ עסקי מיומן מביא פרספקטיבה שונה והתבוננות מקצועית, ביחד עם הרבה ניסיון בעבודה עם עסקים שנקלעו למשברים. ליווי קרוב של יועץ עסקי יכול בהחלט לגלות נסיבות למשבר שלא העליתם על דעתכם, ובאותו האופן פתרונות שטרם נוסו, שאותם ניתן ליישם בצורה מסודרת והדרגתית עד שמוציאים את העסק מהבוץ.

מתחילים בבירור הסיבות
ראשית חשוב לציין שאם באמת קיימים הליכים משפטיים וחובות, ישנה חשיבות לפנייה אל עורך דין לצורך הקפאה של הליכים בבית המשפט הנוטה לאשר את הבקשה מכיוון שהיא מיטיבה עם כל המעורבים. לצד זו מתחילה עבודתו של היועץ העסקי במחקר מעמיק הנוגע לכל ההיבטים של פעילות העסק. מטבע הדברים, על מנת לתת את הפתרונות והצעדים הנכונים ביותר לעסק יש להכיר אותו היטב ולהבין את הסיבות למצב המשברי. לא פעם בעל העסק, עצמו למרות היכרותו עם העסק ולמרות ששבר את הראש על הסיבות והפתרונות האפשריים, אינו יודע בדיוק מהן הנסיבות המדויקות שמאחורי המשבר עקב נקודות עיוורון, היעדר ידע פיננסי ודפוסים שהתקבעו. גם שהמעורבות הרגשית אינה תורמת להבראת העסק

כותרת ראשית

- כל הכותרות

היועץ העסקי מתחיל עם סקירה מקיפה של העסק, אשר תוביל לתמונה מובנת, אובייקטיבית ומהימנה שתוצג בפני הבעלים. בין היתר היועץ העסקי יבחן ויסקור בפניכם היבטים פיננסיים, שיווקיים וניהוליים, תוך שהוא מצביע על הבעיות ונקודות התורפה, הנכסים ומנועי צמיחה הפוטנציאליים. בתוך כך יושם דגש על המצב הפיננסי לרבות מצב ההתחייבויות, הדוחות של רואה החשבון, הוצאות התפעול והתקורות, מבנה הנכסים, תזרים מזומנים, תמחור שירותים ומוצרים וכן הלאה.

במידת הצורך היועץ העסקי גם יבנה דוחות כלכליים חדשים המשקפים את המצב בזמן אמת ובאופן מובן וברור, עם נתונים רלוונטיים לקבלת החלטות ולפעילות שוטפת. מדובר בדוחות המספקים תמונה יותר נכונה וברורה מדוחות רווח והפסד של רואה חשבון, ובעוד היועץ העסקי מכין ומציג אותם לומד בעל העסק על התנהלות פיננסית נכונה ורוכש כלים חשובים בתחום זה. מעבר לכך, הסקירה של היועץ העסקי תתייחס להיבטים נוספים של העסק כמו מערך המכירות והשיווק, תפוקה של עובדים במשרות השונות, מערך הגבייה בעסק, כלים ניהוליים של בעל העסק, יעילות בהתנהלות השוטפת, מצב המתחרים והשוק וכדומה.

לתת פתרונות לבעיות
אם כן, כבר בשלב הזה יכולה להצטייר לבעל העסק, העובד בשיתוף פעולה קרוב עם היועץ העסקי, תמונה חדשה ומהימנה יותר על מה שקורה בעסק. הנתונים שהתגלו בבדיקה מאפשרים להבחין בפוטנציאל הקיים מצד אחד ובבעיות מצד השני, ומכאן גם להציע פתרונות נכונים. פתרונות אלו ייושמו בתוך תוכנית עסקית המציגה את הדרכים לשיפור המצב בצורה בטוחה, מסודרת והדרגתית, וזאת בניגוד לכיבוי שריפות או תגובות מהבטן מתוך לחץ וללא הסתכלות קדימה. 
באופן כללי, מטרתה של התוכנית העסקית, כמו גם של הייעוץ העסקי בכללותו, היא לייצב את המצב הפיננסי ולהקטין את החובות וההוצאות, ומצד שני להגדיל את הרווחיות ואף את המחזור. היא מבוססת על הנתונים שהתגלו בבדיקה וכן על ניסיונו העשיר של היועץ העסקי במתן ייעוץ לעסקים המצויים במשבר, על הרבה עבודה עם עסקים מאותו מגזר פעילות, וכן אני ניסיונו האישי של היועץ העסקי בניהול של עסקים בשטח.

אילו פתרונות יכול היועץ העסקי להציע
כאמור, הפתרונות המוצעים בתוכנית העסקית, אשר נבנית בשיתוף פעולה הדוק עם בעל העסק, יכולים להשתנות בהתאם למצבו הספציפי, לתחום ומאפייני פעילותו ופרמטרים נוספים. יחד עם זאת, ישנם מספר פתרונות שכיחים יחסית החוזרים בעבודה של יועץ עסקי עם עסקים במצבי משבר.

כך למשל, אחת המטרות החשובות היא להשיג שקט תזרימי ולייצב את המצב הפיננסי. את השקט התזרימי ניתן להשיג למשל על ידי הזרמת הון דרך משקיעים, שותפים או קבלת הלוואה מהבנק או מהקרן להלוואות בערבות מדינה. נכון הדבר שאין זה פשוט להשיג הלוואות והשקעות במצב משברי, אך כאן עומד לימינכם היועץ העסקי שיודע לבנות תוכניות עסקיות מקצועיות, מדויקות, חיוביות ומשכנעות, ואף יכול ללוות אתכם בפגישות עם הגורמים השונים. הדבר משפר מאוד את הסיכוי להשגת ההון הדרוש ובתנאים המאפשרים לעסק להתייצב ולעבור לצמיחה. באותו הקשר, היועץ העסקי בוחן אם ישנן הלוואות שההחזר עליהן גדול וניתן למחזר אותן כדי להקטין את ההחזר החודשי, ובמידה ומכניסים שותף או משקיע היועץ העסקי יבחן את כל המשמעויות של הצד מבחינה פיננסית, ניהולית וכדומה.

מטבע הדברים, ייצוב המצב הפיננסי צריך לעבור גם דרך הגדלה של ההכנסות והקטנה של ההוצאות. מבחינת הגדלת הכנסות, היועץ עסקי עשוי לבצע למשל תמחור מחודש של מוצרים במידה והבדיקה מעלה שהתמחור הבסיסי נעשה באופן חובבני בלי להסתמך על מכלול הנתונים הנדרשים, מה שהוביל לפחות בחלק מהמוצרים לרווחיות נמוכה ואף להפסדים. מדובר בצעד שאינו כרוך בעלויות גבוהות אך יכול להעלות תרומה משמעותית להגדלה של הרווחים וההכנסות.

תחום נוסף שיתרום להגדלה של ההכנסות והמחזור הוא מערך השיווק והמכירות, אשר לא פעם הבדיקה מגלה שאינו ממצה את הפוטנציאל. היועץ העסקי יספק ייעוץ, הדרכה וכלים בכל הקשור  לכישורים שיווקיים ותהליכי מכירה, וכמו כן ימליץ על חיזוק ערוצי השיווק והפרסום המתאימים ביותר לעסק כגון שיתופי פעולה עסקיים, המדיה הדיגיטלית וכדומה.
כאמור, בד בבד צריך לעבוד גם על קטנה של ההוצאות, אשר יכולה להתבצע במספר דרכים. בין היתר היועץ העסקי עשוי להמליץ על העברה של חלק מהשירותים בעסק למיקור חוץ, על צמצום של משרות מסוימות ממלאה לחלקית, על כניסה למשא ומתן מחודש עם ספקים, יבוא עצמי של מוצרים ורכיבים, ויתור על מוצרים מסוימים או שינוי ברכיבים של מוצרים שאינם מספיק רווחיים, הקטנה של התקורות כמו חשמל ושכירות וכן הלאה.

פנו לקבלת ייעוץ
זו הייתה סקירה קצרה של חלק מן הצעדים שעשוי להציע יועץ עסקי המלווה עסק במשבר. הדבר החשוב ביותר לזכור הוא שגם אם כרגע המצב נראה קשה ומלחיץ, באמצעות יועץ עסקי מיומן ניתן להוציא את העגלה מהבוץ.

חיפוש ני"ע חיפוש כתבות