כן. אפשר להרוויח גם היום, בראש שקט וללא התנודות של שוק ההון!

חלפו שנתיים מפרוץ הקורונה, שהיכתה בעוצמה במשקיעים רבים, שקודם לכן הרגישו יחסית נוח עם התנודות בשוק ההון וגרמה גם למשקיעים החזקים ביותר לחפש אלטרנטיבות השקעה בקורלציה נמוכה לשוק ההון. התיישבנו לשיחה עם תום זילברשטיין, מתכנן פיננסי וביקשנו ללמוד מפיו כיצד נכון לשלב עוד היום השקעות אלטרנטיביות, בתיק הנכסים הקיים.

 | 
telegram

רגע לפני, ספר לנו קצת עליך..
תום זילברשטיין בן 38 מגבעתיים, נשוי עם 2 ילדים, בעל תואר ראשון בכלכלה וניהול עם רישיון סוכן פנסיוני מטעם משרד האוצר וניסיון של יותר מעשור במגוון תפקידים ניהוליים באחד מבתי ההשקעות הגדולים בארץ, שם צבר ידע מקצועי נרחב בשוק ההון.
בשנים האחרונות תום פועל כסוכן פיננסי ופנסיוני תחת פמילי אופיס "לירות פיננסים" ומרכז עיסוקו תכנון פיננסי ללקוחות פרטיים מבוססים, עם שימת דגש על מקסום הטבות המס ופיזור השקעות מיטבי בתיקי לקוחותיו בהתחשב באופיו וצרכיו הייחודיים של כל משקיע.

(כאמור, את הפגישה עם תום זילברשטיין אנחנו עורכים בבית קפה בתל אביב ביום שלישי האחרון, בחודש העמוס והלחוץ ביותר בתחום. תום הסכים לפגוש אותנו ולשתף את הקוראים שלנו בידע הנצבר שלו.)

בתמונה: תום זילברשטיין
קרדיט: חי טייב

.. וואו! איזו שנה זאת הייתה?
אכן, הייתה זו שנה מאוד מאתגרת עבור המשקיעים, למרות גלי קורונה שהיכו בנו ובכל העולם, הייתה מוצלחת כלכלית עבור מרבית המשקיעים.
עם הגעת הקורונה במרץ 2020 וההפנמה שהמגפה אינה נחלתם של אזרחי סין בלבד, נוצרה בהלת משקיעים רבתית. הנגיף שהיה חדש עבור עולם הרפואה יצר חוסר ודאות וחשש עמוק לגבי השפעת המגפה על חיינו ועל כלכלת העולם. משקיעים בארץ ובעולם מיהרו לממש את השקעותיהם ולהימלט לחוף מבטחים. ואכן, שווקי המניות ירדו בחדות באותו חודש נורא. בהמשך, הבנקים המרכזיים מיהרו להתערב בשווקים עם מדיניות סופר מרחיבה, הגדילו את הנזילות ושמרו על סביבת ריבית אפסית. כתוצאה מכך, המשקיעים חזרו לאיטם לשוק ההון. גם הגופים המוסדיים הגדילו את רמות החשיפה לרכיב המנייתי במוצריהם ושווקי המניות חזרו להרקיע שחקים ולשבור שיאים חדשים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

לאחרונה, הבנקים המרכזיים החלו בהליך צמצום המדיניות המרחיבה מהלך מתבקש לאור הנתונים המאקרו כלכליים החיוביים והאינפלציה, שהחלה להרים ראשה. הליך זה מגביר את החשש בקרב משקיעים רבים שתקופה סוערת בשווקים עומדת להתרחש.
הירידות החדות בינואר מעידות שאנחנו כבר שם, העלאת הריבית בארה"ב במרץ הקרוב היא עובדה מוגמרת ונשאר רק להמתין ולראות כמה העלאות ריבית יתבצעו השנה.
תהליך משמעותי של העלאות ריבית עלול להמשיך את המגמה התנודתית שחוו השווקים בחודש ינואר השנה. תנודתיות שלא תפסח גם על הרכיב הסולידי כביכול בתיק, אגרות החוב הסחירות. בפועל העלאות ריבית יוצרות אפיקי השקעה חסרי סיכון נוספים שלא היו קיימים בסביבת ריבית אפסית, מה שעלול להגדיל את המימושים ברכיב זה ע"י המשקיעים.

רבים שואלים כיצד ניתן לצמצם חשיפתם לשוק ההון תוך שמירה על תשואה ריאלית בתקופה זו, התשובה היא: הגדלת החשיפה בתיק לנכסים לא סחירים כלומר להשקעות אלטרנטיביות.

האם למשקיעים אשר בחרו לצאת לחלוטין משוק ההון יש אלטרנטיבות השקעה?
השאלה יכולה להיות מכוונת לכולם! לאלו שמימשו השקעותיהם בשנתיים האחרונות בשל אי הוודאות בתקופת הקורונה, למשקיעים רבים שלא עשו שינוי במבנה התיק שלהם מתחילת הבהלה בשווקים או לאלו שחזרו לשוק ההון במהלך החודשים האחרונים וחוששים לגבי כיוון
השווקים בתקופה הקרובה.
גם המשקיעים הסולידיים בעלי חשיפה מנייתי נמוכה לא פותרים עצמם מתנודתיות והפסדי הון בתיק ההשקעות.
לכל אלו בהחלט יש פתרון. המלצתי לתקופה זו היא להגדיל את הפיזור בתיק לטובת השקעות לא סחירות בעלות קורלציה נמוכה עד אפסית לתנודתיות בשוק ההון או בשפה המוכרת יותר למשקיעים "השקעות אלטרנטיביות".
בשנים האחרונות וביתר שאת בחודשים האחרונים ניתן לראות מגמה ברורה בקרב הגופים המוסדיים, מגמה של הגדלת הרכיב הלא סחיר בתיקי ההשקעה ארוכי הטווח כגון, קרנות הפנסיה, הגמל וההשתלמות בעיקר כתחליף לאג"ח הסחיר בתיק. מדובר בעיקר בהשקעות חוב ונדל"ן מניב בארץ ובעולם. אפשרות זאת אינה נחלתם של בתי ההשקעות הגדולים בלבד, היום קיימות מגוון אפשרויות השקעה לא סחירות גם ללקוחות פרטיים בסכומי השקעה נמוכים אך חשוב לבחון ולהבין כל אפשרות טרם ההשקעה בה וכמובן לנסות ולפזר את ההשקעות בתיק ככל הניתן.

מה לגבי תחום הנדל"ן? האם האופציה היחידה להשקעה היא לרכוש דירה?
אכן השקעה ישירה בנדל"ן יכולה להוות חלק מתמהיל ההשקעות האלטרנטיביות בתיק. עם זאת, ברור שלא לכל משקיע היכולת לרכוש נכס בתקופה בה מחירי הנדל"ן בארץ הם מהגבוהים בעולם. השקעה בנדל"ן גם מחייבת את המשקיע בבחינה קפדנית של אלמנט המיסוי הנלווה לרכישת נכס להשקעה, בהוצאות תחזוקה צפויות של הנכס ולא לשכוח, במציאת שוכרים הגונים שעלול לעיתים לקחת זמן.

בשנים האחרונות הוקמו קרנות השקעה רבות בתחומי ההשקעה בנדל"ן (EQUITY) וקרנות חוב העוסקות במימון מיזמי נדל"ן בארץ ובעולם. בניגוד לעבר חלק גדול מהקרנות פונות לכלל המשקיעים ולא רק ללקוחות המנהלים סכומים בהיקף גבוה.
קרנות ההשקעה בנדל"ן הפרטיות מאפשרות למשקיעים להצטרף כחלק מקבוצה למימון מיזמי נדל"ן בארץ ובעולם. מדובר במגוון רחב של פרויקטים בעלי אופי ורמות סיכון שונות, לכן, על כל השקעה להיבחן בצורה קפדנית ע"י המשקיע והמתכנן הפיננסי המלווה, בדגש על הביטחונות והשעבודים הניתנים במסגרת ההשקעה וכמובן בחינה של הקרן עצמה, תוך בדיקת מהימנות הנתונים המוצגים והיסטורית ההשקעות של הקרן.

בשנים האחרונות הוקמו מספר קרנות חוב ציבוריות המספקות אשראי למיזמי נדל"ן תוך הצגת תשקיף לרשות לניירות ערך המונגש לציבור. התשקיף מחייב את הקרנות לספק דיווחים שוטפים לציבור דרך אתר הרשות לני"ע.
בשונה מהשקעות החוב הפרטיות במרבית הקרנות הציבוריות ההשקעה אינה חשופה לפרויקט ספציפי, אלא למגוון פרויקטים המספקים למשקיע רמת נזילות גבוהה ללא תלות בסיומו של פרויקט זה או אחר. קרנות חוב ציבוריות מהוות אפיק השקעה סולידי יותר ולכן רמת התשואה בקרנות אלו נמוכה מפוטנציאל הרווח בהשקעות נדל"ן פרטיות.

אפיק חדש יחסית הוא הלוואות חברתיות, תוכל לספר קצת מה זה בעצם?
בשנים האחרונות גדל הצורך של משקיעים פרטיים להיחשף להשקעות אלטרנטיביות ובהתאם הוקמו מספר לא מבוטל של פלטפורמות הלוואות חברתיות או בשמן השיווקי קרנות P2P (peer to peer).
על קצה המזלג. אלו קרנות המשמשות גורם מתווך בין לווים ומלווים פרטיים. מרבית הקרנות משתמשות בטכנולוגיה המבצעת הערכת סיכון באמצעות חיתום פנימי ובוחנת את דירוג האשראי של כל מלווה על בסיס ביג דאטה ופרמטרים נוספים.
אחד מיתרונות המוצר הוא המיסוי הנמוך של 15% ביחס למיסוי של 25% על הרווח בשוק ההון.

ישנן גם פלטפורמות המאפשרות השקעה בקרנות אשראי. כלומר בתיק אשראי חוץ בנקאי קיים בתחום האשראי הצרכני בארה"ב. היתרון בהשקעה בקרן שכזו הוא בהגדלת הפיזור אך מנגד, ההשקעה יוצרת חשיפה דולרית שצריכה להילקח בחשבון והמיסוי בה הינו 25% על רווחי ההון בניגוד לפלטפורמות השקליות.

נכון להיום תחום ההלוואות החברתיות מעוגן תחת חוק פיקוח ני"ע וכפוף לפיקוח הממונה על שוק ההון והביטוח. חלק מהקרנות הן ציבוריות וממחויבות בפרסום תשקיף לציבור. בכך מגדילות את השקיפות במוצר.

איך באמת מנהלים השקעות מהסוג הזה? הרי אין תשואות יומיות כמו שוק ההון
נכון. ואני בהחלט ממליץ לבצע מעקב וניתור של השקעות אלטרנטיביות באמצעות איש מקצוע אובייקטיבי ככל הניתן, שיוכל לבחון את יתרונותיה וחסרונותיה של כל השקעה וימליץ על אופן הפיזור בתיק ההשקעות.
חשוב לנתר השקעות פוטנציאליות באופן שוטף, לבחון את רמת הסיכון והנזילות שלהן, כיצד הן משתלבות בתיק הכולל ומשפיעות עליו, זאת במקביל לבחינת הצרכים השונים של כל משקיע ורמת התאמתו לכל השקעה.
לפני קבלת החלטה חשוב לבחון את רמת המיסוי בכל השקעה ולשלב מידע זה בבניית הפיזור בתיק תוך מיקסום מקסימלי של הטבות המס.

ברשותך,  ספר לנו איך אתה רואה שילוב חכם ונכון של השקעות אלטרנטיבות בתיק נכסים?
כפי שנאמר קודם, שילוב השקעות אלטרנטיביות בתיק ההשקעות מחייב התאמה ספציפית לאופיו וצרכיו של כל משקיע. יש לשמור על פיזור סיכונים מיטבי ולא מומלץ להיחשף למוצרים בעלי רמת נזילות נמוכה מעבר לאחוז מסוים על פי לצרכי הנזילות והפרמטרים הנוספים של כל משקיע.

אז למעשה, מי שבחר לשלב אלטרנטיבות באופן שוטף, יכול שהיה ניזוק פחות או שהרוויח יותר בתקופה הקורונה?
לא נכון לבצע השוואה בין עולם ההשקעות האלטרנטיביות לשוק ההון באופן כולל, מכיוון שכל אחד מהעולמות מקיים אינספור אפשרויות השקעה ברמות תנודתיות שונה. עולם ההשקעות האלטרנטיביות הוא מאוד מגוון, חלקן ברמת סיכון גבוהה התואמת את פוטנציאל הרווח הגבוה וחלקן סולידיות עם תשואה נמוכה יחסית אך יציבה לאורך זמן.

נכון תמיד לשמר את הפיזור בתיק ולבחון תקופות השקעה ארוכות יותר. לצורך הדוגמא, משקיעים ששילבו השקעות אלטרנטיביות בעלות קורלציה נמוכה לשווקי ההון טרום פברואר-מרץ 2020 צמצמו את ההפסד בתיק אך נהנו פחות מהחשיפה בעליות הרצופות בשוקי ההון בהמשך למדיניות הבנקים המרכזיים ששמרה על ריבית אפסית והגדילה את הנזילות בשווקים. בראיה לאחור לשנת 2021 הרוויח מי שחשף את תיק הנכסים שלו בעיקר לאפיקים מנייתיים. אך זו כמובן חוכמה שבדיעבד. תיק הנכסים צריך להיבנות בהתאם לאופי המשקיע גילו, הכנסתו, סך חסכונותיו, צרכיו וטווח השקעתו.

יש להבדיל בין משקיעים צעירים שטווח ההשקעה שלהם הוא ארוך לבין משקיעים לטווחים קצרים יותר שייתכן ויצטרכו לממש השקעתם תוך שנים ספורות ולא מעוניינים בתנודות חדות.
תיק השקעות של משקיע צעיר עם טווח השקעה ארוך לרוב יהיה בעל חשיפה גבוהה לרכיב מנייתי שיספק לו פוטנציאל תשואה עדיפה לאורך שנים. משקיע כזה אינו חושש מתנודות משמעותיות בתיק, לכן שילוב של השקעה אלטרנטיבית סולידית לרוב אינו רלוונטית עבורו. למשקיעים לטווחים קצרים יותר מומלץ על צמצום החשיפה המנייתית בתיק. עבורם שילוב של השקעות שאינן סחירות ובעלות קורלציה נמוכה לשווקים הוא חשוב לטובת צמצום התנודתיות בתיק במיוחד לקראת תקופה של העלאות ריבית.

לסיום, תוכל לשתף קצת על החוויה שלך עם הלקוחות בתקופת הקורונה?
בהחלט. תקופת הקורונה המציינת כשנתיים לתחילתה, הייתה מאתגרת עבור לקוחות רבים בשל חוסר הוודאות לגבי המשך התפשטות המגפה וההשלכות הכלכליות שיבואו בעקבותיה. משקיעים שלא חוו משברים כלכליים גדולים בהיסטוריית ההשקעות שלהם נאלצו ללמוד על בשרם, בתקופה קצרה יחסית, כיצד להתמודד עם החשש הגובר לאורך גלגולי המגפה. כל גל תחלואה חדש  יצר משבר נוסף והציף פחדים.

בתחילה שררה בהלה. לקוחות ביקשו לממש או לבצע שינויים בתיק ההשקעות לעיתים באופן לא רציונלי. החשש והרצון לצמצם או לעצור הפסדים בתיק היה מובן לאור ההיכרות המעטה עם הנגיף והשפעותיו או היעדר תקדימים להשוואה להתנהגות שוק ההון בעבר. לאורך כל התקופה היה לי מאוד חשוב להיות קשוב וזמין ללקוחותיי. תשומתליבי הופנתה לטובת בחינה חוזרת של תיקי הלקוחות והתאמתם לצרכיהם ולתקופה.

הבחינה אכן העלתה שבמרבית התיקים רמת רכיב הסיכון תאמה את צרכי המשקיעים. הסיכון והפיזור בתיק צריכים היה עליהם להיבחן טרם המשבר ולא רק במהלכו. בכניסה להשקעה יש לקחת בחשבון תנודות ומשברים שעתידים להגיע לאורך תקופת ההשקעה, והתאמת החשיפה של התיק לאופי המשקיעים. שונאי סיכון או שטווח ההשקעה שלהם קצר, לא אמורים מראש להיות חשופים לתנודתיות גדולה בעת משבר. תקופת הקורונה הממשיכה עד היום למעשה, אפשרה לי להכיר טוב יותר את לקוחותיי ולשמש מחד גיסא כפסיכולוג מרגיע ומאידך גיסא לפעול באופן מקצועי לטובת חסכונותיהם.

עזור לי להבין איך זה בא לידי ביטוי, יש לך דוגמא?
השיחות הרבות והזמינות המלאה בתקופת הקורונה בנתה יחסי אמון והיכרות מעמיקים מעבר ליחסי לקוח ומתכנן פיננסי שהכרתי עד אז. הפגישות שהתארכו לעיתים, גלשו גם לנושאים שאינם קשורים למתרחש בשווקים. זכור לי במיוחד קשר עם זוג לקוחות שהחליט לשפץ את ביתם. הפגישה שהחלה לטובת תכנון מחודש של התיק ולבחינה מהיכן נכון לבצע מימושים לטובת השיפוץ, גלשה לאור חיבתי הגדולה לעיצוב, גם לבחינה משותפת...של תוכניות השיפוץ והעיצוב המחודש. אני בציפייה לראות את תוצאות השיפוץ ואיך משתלב הקיר הורוד במטבח ;).

 
תום זילברשטיין
לירות פיננסים
054-696-7610
tom@lirotfinance.co.il
https://lirotfinance.co.il
גלגלי הפלדה 11, הרצליה

חיפוש ני"ע חיפוש כתבות