ערכתם צוואה הדדית? לא בטוח שתוכלו לבטל אותה

רבים מבני הזוג העורכים יחדיו צוואה הדדית אינם יודעים כי יתכן ולא יוכלו לבטל אותה בעתיד, אף שהיא אינה משקפת את רצונם באותה עת. שוחחנו עם עו"ד ד"ר רן מובשוביץ על הקשיים בביטול צוואה הדדית והפתרונות האפשריים.

 | 
telegram

עו"ד מובשוביץ, ספר לנו על הבעיות העיקריות בביטול צוואה הדדית?
בחודש אוגוסט 2005 שונה חוק הירושה, ונקבע בו כי על מנת שאחד מבני הזוג יבטל את הצוואה ההדדית, הוא חייב לבצע מספר פעולות כגון הודעה על ביטול הצוואה או ויתור על כל מה שירש מבן זוגו. היה ולא ביצע את הפעולות האלו, הצוואה ההדדית תיוותר בתוקפה, ואין זה משנה אם ערך צוואה חדשה. מצב זה מוביל לכך שכאשר עורכים צוואה הדדית כיום, חובה לשים לב לאופן שבו קובעים את דרכי ביטולה או מה יהיה תוקפה במצבים מסוימים.

מה הבעיות בחוק הירושה בנוגע לביטול צוואה הדדית ?
קיימות בעיות רבות, שמרביתן נולדו מניסוחו של חוק הירושה בנושא וחלקן נולד מעצם העובדה שהצוואות ההדדיות עצמן אינן מנוסחות באופן הצופה פני עתיד.

 לדוגמא, חוק הירושה קובע שאפשר להודיע לבן הזוג בכתב על ביטול צוואה הדדית בעודו בחיים, אבל מה קורה כאשר בן הזוג איבד את כשירותו המשפטית? הרי אי אפשר להודיע לו על  ביטול צוואה, גם אם יש לו אפוטרופוס, והוא לא יכול לערוך צוואה מכיון שהוא לא כשיר משפטית והצוואה היא מעשה אישי. זו בעיה משמעותית שבתי המשפט נאלצים להתמודד איתה. לא רק שיש צורך להכריע אם הצוואה החדשה שנרשמה תקפה אלא שגם צריך להכריע אם הצוואה של בן הזוג שאיבד כשירות תקפה. אולי הוא לא רוצה להוריש כפי שקבע עם בת זוגו, לאחר שהיא ביטלה את הצוואה ההדדית?

חוק הירושה גם אינו עוסק במצב אחר שבו בני הזוג התגרשו, אך הצוואות ההדדיות נותרו על כנן ואז נולד מצב שבו בית המשפט לענייני משפחה נאלץ לבחון אם הצוואות תקפות, חרף העובדה שהמצווים כבר אינם בני זוג במועד הפטירה של אחד מהם, אך היו בני זוג במועד עשייתן. בעיה נוספת נוגעת לביטול צוואה הדדית לאחר פטירת אחד מבני הזוג. במצב שכזה קובע חוק הירושה כי על בן הזוג המבטל את הצוואה ההדדית להחזיר את כל מה שירש מבן הזוג המנוח לעיזבונו על מנת שיחולק על פי דיני הירושה, אך פה נולדים שני קשיים עיקריים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הקושי הראשון, כיצד מחשבים השבת החלק המסוים לעיזבון בן הזוג המנוח ומי יישא בכל ההוצאות הנלוות לכך? הקושי השני, מה דינו של ביטול הצוואה ההדדית כאשר מתברר שהוא נעשה מכיון שבאופן שכזה יורשת בת הזוג שנותרה בחיים יותר מאשר היתה יורשת לפי הצוואה ההדדית. במקרה שכזה מדובר בתחבולה שמטרתה לסכל את רצונו האחרון של המנוח, ובית המשפט לא יוכל לתת ידו למצב שכזה.

מה לגבי בעיות בנוסח המקובל של צוואות הדדיות בנוגע לביטולן?
הנוסח המקובל שבו משתמשים עורכי דין שאינם עורך דין לענייני ירושה קובע שכל אחד מהצדדים יכול לשנות את צוואתו בכל רגע נתון, אך אז נשאלת השאלה האם הדבר נכון גם לאחר שהוא ירש את בן הזוג האחר, שהרי הוא התחייב בפניו שהירושה כולה תתחלק לפי החלטת שני בני הזוג, כך שיתכן והכוונה היתה שהזכות לשינוי נוגעת רק לעניין העיזבון של בן הזוג שנותר.
דוגמא נוספת היא ביטול רצונו של בן הזוג שנפטר באמצעות דילוג על ההוראות בצוואה ההדדית. לדוגמא, בני הזוג קבעו יחד כי לאחר פטירת שניהם, יירשו אותם שלושת ילדיהם בחלקים שווים, אך לאחר פטירת הבעל, מעניקה האשה במתנה את כל הרכוש שירשה ממנו עוד בעודה בחיים רק לבנה הבכור. באופן שכזה מרוקנת האשה את הוראות הצוואה ההדדית מתוכן.

האם ניתן לפתור את הקשיים בביטול צוואה הדדית באמצעות עריכתה בנוסח מתאים?
בהחלט. מרבית הקשיים שאנחנו נתקלים בהם ניתנים לפתרון באמצעות עריכת צוואה הדדית אשר צופה את הבעיות ומטפלת בהן באמצעות הוראות מדויקות על פי החלטת בני הזוג. חשוב להבין, הבעיה אינה בפתרון המשפטי לחוסר בחוק הירושה, אלא בעצם המודעות לקשיים האלו בעת עריכת הצוואה ההדדית, כמו גם היכולת המקצועית לתת להם מענה.
מה דינה של הצוואה ההדדית שלא בוטלה כדין ובעקבותיה נערכה צוואה חדשה?
במצב שכזה לא יהיה מנוס אלא מהגעה לבית המשפט בהליך המכונה התנגדות לצוואה. במסגרת ההליך יגישו אותם יורשים שנפגעים מביטול הצוואה ההדדית התנגדות לקיום הצוואה החדשה שנערכה כאמור חרף חובת הביטול שבחוק הירושה.

משרדו של עו"ד ד"ר רן מובשוביץ, מחבר הספר "סכסוכי ירושה הלכה למעשה", עוסק באופן בלעדי בייצוג בסכסוכי ירושה, לרבות התנגדות לצוואה, פסילת צוואה, ביטול צוואה הדדית, הגנה על צוואה, ביטול מתנה וסכסוכי אפוטרופוסות. לייעוץ מקצועי וייצוג חסר פשרות פנו אלינו ללא דיחוי ב 03-7321519

חיפוש ני"ע חיפוש כתבות