כשהפסיכולוגיה מנצחת את השווקים, מה עושים?
העלאת הריבית הדולרית והורדה מינורית מהצפוי בתחזיות הפד יחד עם התבטאויות וצעדים קיצוניים של טראמפ הובילו לטלטלה בשווקים ■ נתוני מקרו חיוביים בארה"ב לא מעידים על הידרדרות במצב הכלכלי ■ התפתחות חיובית באירופה עם השגת תובנות עם איטליה בנוגע לגירעון ■ הנכס היחיד ששומר על עוצמה: הדולר
הנאסד"ק הפך בסוף השבוע למדד המוביל הראשון בבורסה האמריקאית שהשלים ירידה של 20% מהשיא, מה שהכניס אותו באופן רשמי לטריטוריה של "שוק דובי" לראשונה מאז 2008. זו כמובן הגדרה פסיכולוגית ותיקה שבעיני לא מעט משקיעים יש לה משקל גדול – אבל בשבוע האחרון היא רק הצטרפה לעוד שורה של תקריות פסיכולוגיות שהשווקים התקשו להתמודד עימם. בפועל, הנתונים הכלכליים מעידים כי מצב הכלכלה הבסיסי ומצב החברות לא השתנו, כך שעל פניו נראה כי תגובת המשקיעים חמורה מדי.
המניות בוול סטריט רשמו בשבוע החולף את הירידות החדות ביותר מאז 2008, כאשר מדד הפחד (VIX) קפץ לשיא של 30. כאשר גם המדדים המובילים האחרים קרובים להגדרה של "שוק דובי" ועל רקע מסחר דליל יחסית, דצמבר מסתמן לא רק כחודש הגרוע של השנה אלא דצמבר הגרוע ביותר מאז 1931.
דרמת הריבית והדרמות של טראמפ
הדרמה בשווקים בשבוע האחרון גברה לאחר החלטת הריבית בארה"ב, כאשר הנגיד ג'רום פאוול העלה את הריבית – וגם את חמתו של דונלד טראמפ, שהבהיר באחרונה באופן ברור כי לדעתו הריבית לא צריכה להמשיך לעלות. הריבית עלתה ב-0.25%, כשבמקביל הנמיך פאוול את התחזית להעלאות ריבית ב-2019. ואולם, בעוד שהשווקים מתמחרים אפס עליות בשנה הבאה, פאוול הפחית את התחזית לשתיים בלבד (במקום 3 עד כה) – מה שהפתיע ומאוד אכזב את השווקים. הבנק המרכזי גם הפחית את תחזית הצמיחה הכלכלית מ-2.5% ל-2.3%, כאשר התמ"ג של הרבעון השלישי ב-2018 היה 3.4% - לעומת תחזית ל-3.5%. פאוול הודיע גם כי תהליך הקטנת המאזן של הבנק הפדרלי יימשך כסדרו - מה שמשפיע על שוק האג"ח והאשראי, בין היתר בשל ייקור המשכנתאות מעבר למצופה.
העלאת הריבית והתחזית להמשך העליות בשנה הקרובה הכעיסו לא רק את השווקים – אלא גם את טראמפ. במהלך סוף השבוע פורסמו דיווחים לפיהם שוקל נשיא ארה"ב להדיח את יו"ר הבנק הפדרלי – צעד שמעולם לא נעשה ושהשלכתו על השווקים ועל עצמאות הבנק המרכזי עשויות להיות דרמתיות. הפרסומים האלה ליוו גם את ההחלטה הדרמתית של טראמפ להיאבק על הקמת הגדר בגבול מקסיקו והכרזתו כי ילחם על תקצוב התוכנית מול הדמוקרטים בקונגרס גם במחיר של השבתת הממשל ואי אישור התקציב. ואם היו דרושות דרמות פוליטיות נוספות בארה"ב, בשבוע האחרון התפטר גם שר ההגנה האמריקאי, כמחאה נגד החלטת טראמפ על נסיגת הכוחות האמריקאים מסוריה.
המקרו דווקא מרגיע
מבחינת נתוני המאקרו, חלקם דווקא היו מעל הצפי. הצמיחה בתמ"ג ברבעון השלישי היתה 3.4% (קרוב לצפי של 3.5%) והוצאות הצרכנים עלו בשיעור גבוה מהצפוי של 0.4%, לעומת תחזית לעלייה של 0.3%; ואילו מדד סנטימנט הצרכנים של מישיגן עלה ל-98.3 נקודות, לעומת צפי ל-97.4. מנגד, הצמיחה היתה הזמנות המוצרים ברי קיימא ללא תחבורה ירדו ב-0.3% וגם מדד הייצור של פילדלפיה אכזב וירד לשפל של שנתיים.
באירופה החדשות הטובות הגיעו מהחזית האיטלקית, ברקע הסכמות שאליהם הגיעה הממשלה עם האיחוד האירופי לגבי הגירעון. ההסכמות הן כלליות למדי ובעיקר דוחות את המשך הדיון בין הצדדים לשנה הבאה.
בישראל, חלף עוד שבוע בסימן השיח הציבורי הגובר על העלאות המחירים הצפויה, כאשר לפחות חלק מהן נבלמו – אך באופן זמני בלבד. למרות דיווחי חברות רבות על העלאות מחירים וברקע הצפי לעליית מחירי חשמל ומים, ירד מדד המחירים לצרכן בנובמבר ב-0.3%, כאשר מדד דצמבר צפוי לרדת ב-0.2% ומדד ינואר צפוי לרדת ב-0.1% עד -0.2% בלבד, כאשר פיחות השקל יחד עם העלייה הצפויה במחירי החשמל והמים צפויים למתן את המדד שהוא לרוב השלילי ביותר מבין חודשי השנה. התחזית שלנו ל-12 המדדים הקרובים היא לעלייה של 1.1%.
לגבי ריבית בנק ישראל; להערכתנו, האינפלציה במהלך כל שנת 2019 צפויה להמשיך ולהתכתב עם החלק התחתון של יעד האינפלציה. לאור זאת ולאור ההתפתחויות בשווקים השונים בעולם, להערכתנו בנק ישראל לא ימהר להעלות את הריבית כל עוד פיחות השקל מול סל המטבעות (ולא רק מול הדולר) לא יאיץ. אנו ממשיכים לצפות עד שתי העלאות במהלך 2019. כאשר סביר שהראשונה תהיה בחודשים פברואר-מאי (חודשים בהם האינפלציה במבט לאחור צפויה להגיע לרמה הגבוה ביותר שלה השנה 1.3- 1.4 אחוזים).
מה עושים השבוע?
- מניות – אם לא צופים מיתון עולמי השנה, זה המקום להיות בו אחרי הירידות
באירופה ובאסיה הירידות מתחילת השנה גדולות יותר, לנוכח הדרמות שראינו שם במהלך 2018. הדאקס 30 בגרמניה ירד ב-2.1% השבוע, וב-17.7% מתחילת השנה; הניקיי היפני איבד 5.7% השבוע ו-11.4% במהלך השנה; ואילו ההאנג סנג הסיני ירד ב-1.3% בלבד השבוע, אך רשם ירידה של כמעט 14% מתחילת 2018.
בישראל, מדד ת"א 30 ירד השבוע ב-4.3%, אך הוסיף 1.1% מתחילת השנה; מדד ת"א 90 ירד ב-3.7% השבוע, וב-1.3% מראשית השנה; ת"א בנקים עלה השבוע ב-1.8%, ובסך הכל הוסיף יותר מ-11% השנה.
מי שצופה מיתון גלובלי בתקופה הקרובה, ראוי שישקול הקטנה של החשיפה למניות. מי שלא צופה מיתון ומעריך כי בסופו של דבר הכלכלה תגבר על הפסיכולוגיה והנתונים הטובים של הכלכלה והחברות יחזרו לשלוט בשווקים – שווה לו להמשיך לשמור על חשיפה מנייתית. העדפה שלנו היא לא לחפש ריגושים ולהעדיף מניות מוכרות, מדדים "משעממים" ו"חזרה לבסיס", כלומר מדדים כמו S&P500. נכון להיום כבר לא ניתן לומר כי רמות המחירים גבוהות.
חשוב לומר כי קשה יהיה להסיק מסקנות מהשבוע הקרוב. באווירת חג המולד וסוף השנה שבוע המסחר הנוכחי יהיה מקוצר, כשבאירופה כמעט לא יהיו ימי מסחר השבוע וגם בארה"ב השבוע מקוצר. בנוסף למיעוט ימי המסחר גם ההיקפים נמוכים יחסית, כך שייתכן כי נראה המשך תנודתיות חדה מהרגיל.
השוק המקומי החל את השבוע בדרמה גדולה לא פחות, במיוחד בשל התנודות החריגות במניות דואליות כמו פריגו וטבע שחזרו מסוף השבוע במחירים נמוכים יותר משמעותית. עדיין שוק המניות הישראלי נראה מעניין במבט קדימה והוא צריך להוות נתח מרכזי בתיק המנייתי של כל לקוח.
- אג"ח – שיורד גשם כולם נרטבים (גם הנכסים האיכותיים)
באג"ח הקונצרני נפתחו המרווחים לרמה הגבוהה ביותר ב4 שנים האחרונות. יש לא מעט רעשים שוודאי ימשכו בימים הקרובים, לא רק בגלל האגח של חברות הנדלן האמריקאיות שמשקלן במדדים גבוה, אך כדי למזער את הסיכון אנחנו מתמקדים באג"ח הקונצרני המדורג גבוה במח"מ קצר וזו לדעתנו חשיפה נכונה לתחילת 2019.
אנחנו גם ממשיכים להמליץ על חשיפה לדולר – לא רק בגלל שהריבית הדולרית היא הגבוהה ביותר בעשור האחרון, אלא בגלל שבשנה האחרונה הוא מספק הגנה לתיקים. חשוב לשים לב שהחשיפה הנכונה ביותר לדולר היא באמצעות מכשירים קצרים כמו קרן כספית דולרית, כי אמנם התשואות הדולריות אטרקטיביות אבל התנודתיות שם גבוהה. גם העובדה שהעקום אמריקאי במחמים הקצרים (1-5 שנים) שטוח, לא מפצה על הארכת המח"מ ורק מגדילה את העדיפות שאנו רואים בחלק הקצר של העקום.
- תיק השקעות – הירידות מקשות על יכולת ההתמדה של המשקיעים
אין ספק כי הירידות החדות באג"ח ובמניות יוצרות את הזדמנויות ההשקעה של 2019, אך ברוב המקרים נראה כי אין מה למהר ולנצל אותן כבר הבוקר. אנו ממשיכים להמליץ שלא לצאת מהשוק, בוודאי שלא אחרי הירידות החדות של סוף השבוע.
ההמלצה המרכזית שלנו בתקופה הקרובה רלוונטית הן למניות והן לאג"ח: להיות מאוד מודעים לרמות הסיכון שבתיקי ההשקעות ולנכסים שאליהם חשופים. יותר דירוגים גבוהים במח"מ קצר באג"ח המקומי, יותר מניות מוכרות, יותר נכסים פשוטים, מוכרים, ואולי אפילו "משעממים" מאשר נכסים מלהיבים, פחות מוכרים. לצד אלה, אנו ממשיכים להמליץ על חשיפה דולרית, המסייעת בהורדת רמת התנודתיות
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה