גל הירידות כנראה לא הסתיים, אבל נוצרו לא מעט הזדמנויות.
איך ייתכן שלמרות ששיא המגיפה בארה"ב לפנינו, ראינו עליות חדות כל כך בארה"ב בשבוע שעבר. האם זה אמיתי?
הפער בין התנהגות הקורונה להתנהגות השווקים מעורר באופן טבעי תהיות. צריך לזכור ששוקי המניות ידעו לרדת בצורה חדה לפני שהנתונים הכלכליים הראו על מיתון וגם לפני שראינו מספר נדבקים משמעותי בישראל או בארה"ב. בדיוק באותו אופן, השווקים יודעים לעלות עוד לפני שאנחנו רואים את ההתאוששות בכלכלה הריאלית או בהשתלטות על המגפה.
מי שזוכר ככה בדיוק שוק ההון התנהג במשבר 2008. השווקים התחילו לעלות חזק עוד בזמן שנתוני האבטלה היו בשיא והצמיחה שלילית.
ההתערבות המשמעותית של הפד והתוכנית הכלכלית הגדולה של הממשל האמריקאי מראים לנו שבניגוד ל 2008, קובעי המדיניות מאוד נחושים וזריזים בקבלת החלטות.
האם ההתערבות של הבנקים והממשלות יכולים לסיים את גל הירידות בשווקים?
זה לא כל כך פשוט כמו שזה נשמע. כשמדברים על ההתערבות המוניטרית והפיסקלית, אפשר להגיד ש 2008 היא סוג של חיסון למשבר של 2020. הוירוס זה משבר כלכלי ופיננסי והנוגדנים שפיתחו אז אלו צעדים אגרסיבים של הממשלות והבנקים. לכן עכשיו, כשמזהים איום, הנוגדנים מתחילים לפעול מהר יותר מבעבר כי כבר יש ניסיון.
פעולות פיננסיות לבדן לא יספיקו, צריך לראות פחות חדשות רעות. כלומר, אנחנו לא צריכים לחכות לחדשות הטובות, אלא רוצים לראות פחות חדשות רעות.
חשוב להגיד שבגלל שלא נדע לזהות את התחתית, כל פעולה של קניית מניות או אגח צריכה להיות במנות ועל פני זמן.
האם כבר הגיע הזמן לחפש הזדמנויות?
כל יום בשווקים נראה אחרת, לכן הדגש שלנו גם אם קשה, הוא להסתכל לטווחים ארוכים יותר. היום מה שקובע את המחירים בשוק זו לא הכלכלה, אלא רמת הפחד. אנחנו קוראים לזה "מדד התורים בסופרמרקט", בנוסף הגורם שמשפיע על התמחור היה מצוקת הנזילות שנוצרה בשוק. אלה הדברים שקובעים את התמחור ולא מצב החברות, או ניתוח המאזן. בחלק גדול מהאג"ח הקונצרני התשואה עלתה לא בגלל חששות שהחברות לא ישלמו את החוב, אלא בגלל שהמשקיעים ביקשו להתנזל ומהר ולכן המחיר ירד, תופעה דומה ראינו גם בחו"ל.
מי שמחפש הזדמנויות ורוצה להרוויח מהסיטואציה מה כדאי לחפש במניות?
קודם כל חשוב לומר שבגלל שאנחנו לא יודעים מתי נגיע לתחתית, גם מי שמחפש הזדמנויות צריך לעשות זאת לאט. כלומר, לא לרוץ ולקנות ביום אחד, אלא לחלק את הקנייה על פני זמן, כדי שגם אם לא קנינו בתחתית, לפחות לא נפגענו עם כל ההשקעה.
באפיק המנייתי, יש לא מעט מניות שחזרו לתמחור שלהן 5 שנים אחורה ולכן יש לא מעט הזדמנויות ברמת החברה הבודדת בטח בחברות יציבות יותר כמו הבנקים.
אם אנחנו מדברים ברמת סקטורים, ברור לכולנו שכבר השנה ובטח בשנים הבאות ההשקעות בתחום הבריאות ובעיקר בציוד רפואי הולכת לעלות בצורה משמעותית. בסוף השבוע האחרון ראינו דוגמא נוספת כשחברת אבוט לבורטוריס, אחת החברות הכי גדלות בסקטור הציוד הרפואי מצאה דרך לבדיקה יעילה של הקורונה וכבר קיבלה אישור FDA.
אין ספק שבתקופה הקרובה יהיו עוד הרבה חדשות כאלה. סקטור הציוד הרפואי זה תחום שיכול להרוויח מאוד מהמצב. יש מעט מאוד סקטורים שאפשר להגיד עליהם שהם צפויים דווקא להגדיל פעילות כאשר שאר החברות מתכווצות.
איפה נוצרו הזדמנויות באג"ח?
הפדיונות בקרנות הנאמנות וחיסול תיקים של לקוחות פרטיים נעצרו, כלומר ירד משמעותית הצד המוכר. מנגד בצד הקונים, בנק ישראל התחיל לרכוש אג"חים ממשלתיים, בעתיד אולי גם קונצרני, והוסרו מגבלות על מוסדיים לקנות קונצרני שהיו קודם לכן. הגורם הנוסף שהצטרף למשוואה זו הממשלה עם תוכנית סיוע לעסקים ותמיכה באשראי במשק.
לפיכך, יש כמה מקומות שעשויים להיות מעניינים להשקעה בקונצרני, הראשון הוא אגח בנקים קוקו, שם אנחנו רואים מרווחים מעניינים ביחס לאגחים אחרים, בטח ברמות הדירוג הגבוהות.
התחום השני הוא אגח עם בטחונות חזקים, שכנראה יהיו הראשונים שיתקנו לאור רמת הסיכון הנמוכה יחסית שבהם.
למה המוסדיים לא באים בהמוניהם לקנות? תמיד אומרים שהמתוחכמים קונים בירידות
קודם כל צריך תמיד לזכור שעל כל מוכר יש גם מישהו שקונה ולכן תמיד יש קונים וחלק מהקונים בירידות זה גופי החיסכון לטווח ארוך. צריך גם להביא בחשבון שלאור הירידות החדות במניות בחו"ל, המוסדיים שמשקיעים חלק גדול מהחשיפה באמצעות חוזים עתידיים על מדדי מניות, נאלצו בשבוע של הירידות להתמודד עם מצוקת נזילות דולרית שחייבו אותם לרתק יותר כסף לביטחונות – כך שלא היה ביכולתם להפנות משאבים גדולים יותר לרכישת ני"ע בשוק.
עכשיו שיש רגיעה בשוק המט"ח, במיוחד לאחר ההתערבות של בנק ישראל שסיפק דולרים, ראינו כסף מוסדי חוזר לשוק ואפשר להניח שהמגמה הזו תתגבר.
הכותב/המרואיין ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו, ו/או לנהל מכשירי השקעה בתחום הנזכר בכתבה זו שהשקעותיהם יכללו ניירות ערך ונכסים פיננסיים המצוינים בכתבה. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים והמיוחדים של כל משקיע.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה