חמשת המנצחים והמפסידים של תשע"ב: דנקנר ובן דב חטפו, מי הפתיע לחיוב?

Bizportal הרכיב את רשימת "המנצחים והמפסידים" בשנה העברית החולפת, ויש בה מספר שמות מפתיעים. צפו ברשימת השמות
 | 
telegram
(8)

שנת תשע"ב תיזכר כשנה לא חיובית לכלכלה הישראלית. החולשה בבורסה והרגולציה הנוקשה העלו את מפלס החששות בצורה דרמטית בקרב חלק מן הקבוצות העסקיות שעד כה נחשבו לחזקות, הגדולות והיציבות במשק. היעדר משקיעים ותשואות האג"ח הנוסקות אילצו חלק מבעלי השליטה בחברות לחפש פתרונות יצירתיים כדי לעמוד בהתחייבויות.

ובכל זאת, שנת תשע"ב לא הייתה שחורה כל כך. למרות ההאטה בשווקים, והמשבר הגלובלי המתפתח בעולם היו מספר אנשי עסקים שעבורם השנה החולפת הייתה שנת פריצה, שנה של התקדמות עסקית מרשימה. אותם אנשים הצליחו להתגבר על מהמורות הרגולציה והצליחו לפרוץ לתודעה הציבורית ולזכות גם באהדה.

ובכדי לעשות סדר בדברים, אנו במערכת Bizportal עשינו סקר פנימי בקרב הכתבים ושאלנו אותם מי הם לדעתם חמשת האנשים המנצחים והמפסידים בשנה החולפת. התשובות לא התקבלו פה אחד, אך נרשם קונצנזוס במרבית המנצחים והמפסידים. אנו מביאים בפניכם את הרשימה המלאה. למרות שרובה צפויה, היא כוללת מספר אנשים מפתיעים שאולי לא הכרתם.

חמשת המפסידים של השנה

נוחי דנקנר

אם לפני שנה מישהו היה אומר לכם שקבוצת IDB תיקלע לסחרור פיננסי שלא ייאפשר לה לשלם את החוב, קרוב לוודאי שהייתם טוענים שהוא משוגע. ובכל זאת, השנה החולפת הצליחה לטלטל את הקונצרן שנחשב לחזק במשק וחולש על פעילויות רבות בתחומי התעשייה, המזון, התקשורת, הבנקאות ועוד.

בשנה החולפת התמודד נוחי דנקנר עם רגולציה קשה בסלקום, שחיקה בפעילות של שופרסל בעקבות המחאה החברתית וירידת ערך ההשקעה בקרדיט סוויס אשר גרמו לגלגלי הקונצרן להיכנס לאסטרטגיה הגנתית הכוללת מכירת נכסים. גם ההאטה בשוק העיתונות לא עושה טוב לדנקנר וההשקעה במעריב הולכת ומתבררת כבור לא קטן שממנו מנסה דיסקונט השקעות לברוח.

בשוק ההון זיהו את הקשיים של הקונצרן ועצרו את הזרמת הכספים אליו. תשואות האג"ח הגבוהות של חברות האחזקה המרכזיות אינן מאפשרות גלגול של חובות וההפסדים הצבורים אינם מאפשרים חלוקת דיבידנדים. השנה הקרובה תהיה השנה שבה דנקנר ינסה לייצב את מצבה של IDB באמצעות הכנסת שותף. מהלך שכזה אינו פשוט, אך הוא הכרחי מבחינתו של דנקנר. אחרת, כנראה ייאלץ להיפרד מן הקונצרן.

אילן בן דב

אילן בן דב רצה להיות . לאחר שנים רבות שבהן עבד וטיפח את פעילות מוצרי הייבוא של סמסונג החליט בן דב לבצע קפיצת מדרגה ורכש את השליטה בחברת הסלולר פרטנר בעסקה ממונפת. בן דב קיווה שהמכונה המשומנת של רווחי חברות הסלולר תימשך באופן שייאפשר לו לשלם את התחייבויותיו אך זה לא קרה.

פתיחת שוק הסלולר לתחרות לפני מספר חודשים טלטל את מניית פרטנר שהגיעה לא מוכנה למשבר ולא נערכה מבעוד מועד לאפשרות שרמות המחירים לצרכן יישחקו בדרמטיות. בלית ברירה, כשהבין בן דב שאינו לשלם את חובותיו, ניסה לחזור לאחור ולמצוא רוכש לפרטנר. לכמה רגעים נדמה היה שבן דב הצליח למצוא קונה כשחתם על עסקה למכירת השליטה בסקיילקס לידי האצ'יסון אך זו חזרה בה מן העסקה.

ההרפתקאה של בן דב עלתה לו ביוקר והוא עדיין מחפש דרכים לשלם את חובותיו. השנה הקרובה תהיה מכריעה מבחינתו של בן דב אשר מנסה לחפש שותף לגרעין השליטה בחברת הסלולר. מדובר באתגר לא קל, אך מבחינתו של בן דב - אך דקות התהילה של בן דב כבר הסתיימו וכעת הוא עסוק במלחמת שרידות. וכל זאת מבלי לדבר על הבלאג, החובות והצרות בחברת טאו.

עופר נמרודי

איש העסקים עופר נמרודי זיהה את הפוטנציאל בתחום הנפט והגז עוד לפני שהתחום הפך ללוהט. הוא איגד קונסורציום של שותפים, רכש שני רישיונות לחיפוש גז בים והבטיח לפני שנתיים: "אתה לא מזמין מוהל לעשות ברית לבן שלך, אם אתה לא בטוח שיש לך בן, במיוחד אם המוהל הזה רוצה 160 מיליון דולר על הברית".

דיבורים לחוד, מציאות לחוד. למרות התקוות הגדולות שתלו המשקיעים בקידוח 'מירה' - הוא נכשל. אמנם, נותרה עדיין תקווה שגז יימצא ב'שרה' אך בטח לא בהיקפים להם ציפו ב'מירה'.

נושא נוסף שהולך ומסתמן כבור נוסף עבור נמרודי הוא מעריב, שהיווה מכשולת משמעותית בפעילותה של הכשרת הישוב בשנים האחרונות. החולשה של העיתונות הכתובה, מאיימת היום על עתיד 'מעריב' ולמרות שבשנים האחרונות העיתון אינו בשליטתו, לנמרודי בכל זאת יש חלק במצבו של העיתון.

אמנם הכשרת הישוב מחקה את מלוא ההשקעה שם, אך סוגיית ההפרשות לפיצויי פיטורין עבור העובדים עדיין פתוחה. אם אכן ישנו בור, לא מן הנמנע שהכשרת הישוב תאלץ להכניס את היד לכיס, וזה עלול לעלות ביוקר.

יוסי מימן

איש עסקים נוסף שהמשיך להידרדר בשנה החולפת הוא יוסי מימן שלא רואה נחת משתי השקעותיו המרכזיות: צינור הגז ממצרים וערוץ 10. על צינור הגז ממצרים שחדל מלספק גז לישראל נכתבו אלפי מילים אך בשנה החולפת נוסף למשוואה פרמטר נוסף - ביטול חד צדדי של הסכם הגז.

מימן ואמפל תולים תקוות רבות בתביעת הענק מול ממשלת מצרים בבית המשפט הלאומי, אך עד שזאת תידון - יקחו עוד מספר שנים. מחזיקי האג"ח אינם בטוחים באשר ליכולת החזר החוב מצד החברה, והחברה הגישה בקשה לפשיטת רגל (chapter 11).

קרוב לוודאי שמימן מצטער גם על ההשקעה בערוץ 10 שממשיכה להסב לו נזקים כלכליים. המשבר הכולל בשוק הפרסום פגע קשות בערוץ אשר ניצב על סף סגירה בעקבות חובות למדינה. אמנם 'הישרדות VIP' הסבה קצת נחת לערוץ 10, אך כנראה שההישרדות האמיתית היא של הערוץ עצמו ולא של איתי שגב.

דודי ויסמן

אם יש מישהו שנפגע יותר מכולם במחאה החברתית הוא איש העסקים דודי ויסמן, הבעלים של אלון רבוע כחול. נכון, המחאה שחקה את רווחי כל החברות הקמעונאות, אך עבור רשת מגה אשר אינה ידועה ביעילותה התפעולית הגבוהה, מדובר היה בפגיעה הקשה מכולם, פגיעה אשר מחייבת נקיטת מהלכי התייעלות.

האסטרטגיה של מגה בשנים האחרונות לא הוכיחה את עצמה. המיתוג של 'מגה בול' לא מצליח להביא את הלקוחות אל החנויות. נראה כי התחרות העזה בתחום הקמעונאות, לצד מלחמה אמיתית על כל צרכן - הפכו את רשת מגה לשחקן נוסף במלחמה, ולא כגורם דומיננטי המהווה תחרות אמיתית לשופרסל ורמי לוי.

המנצחים של תשע"ב

בשנה החולפת נדמה שיותר קל היה למצוא מפסידים מאשר מנצחים. ובכל זאת, כאשר ניסינו למפות את השנה החולפת בתחום הכלכלה נמצאו לא מעט מנצחים. לבלוט לחיוב בשנה שבה אירופה מאיימת על כלכלת העולם, בשנה שבה העולם ניצב בפני מיתון ובשנה שהמשקיעים בורחים מישראל זה לא קל, ולכן רשימת המנצחים אינה טריוויאלית.

מדובר באנשים שהעזו ללכת נגד המוסכמות, אנשים שהתמידו באסטרטגיה שלהם וכאלו שיצרו שוק חדש לחברות שהקימו. בניגוד לרשימת המפסידים שאותם מאפיין דבר מרכזי אחד, עצם היותם טייקונים - ברשימת המנצחים התברג רק אדם אחד שניתן להגדירו כטייקון - ואולי כאן מדובר בשינוי מגמה בתפיסת הניצחון.

שלמה אליהו

איש העסקים שלמה אליהו בנה את הונו לאט לאט במשך עשרות שנים. בשנה החולפת החליט לבצע קפיצת מדרגה. מבעלים של חברת בינונית, סגר אליהו עסקה לרכישת חברת הביטוח מגדל תמורת 4.2 מיליארד שקל. לא מעט הרמות גבה נשמעו סביב העסקה ותג המחיר שלה, אך אליהו ידע מה הוא עושה.

למזלו של אליהו, הוא הצליח גם לקבל הנחה על העסקה מחברת ג'נרלי האיטלקית בעקבות עדכון לוחות התמותה והאיסור למכור ביטוחי מנהלים. בסופו של דבר ישלם אליהו כ-3.5 מיליארד שקל ויהפוך לשחקן החזק והדומיננטי בארץ בעולם הביטוח. מה התוכניות של אליהו בנוגע למגדל? לפחות בינתיים הוא שומר את הקלפים קרוב לחזה.

משה כחלון

אין היום אדם בישראל שלא יודע מי הוא שר התקשורת. משה כחלון היה זה שנלחם את מלחמת האזרח הקטן בחברות הסלולר ותקף אותן שוב ושוב. זה החל עם הורדת דמי הקישוריות, המשיך עם כניסת מפעילים סלולריים וירטואליים והשיא היה כשלענף נכנסו שתי חברות - גולן טלקום והוט ומובייל.

הכניסה של האחרונות הולידה מלחמת מחירים חסרת תקדים של חבילות פשוטות לצרכן של 'הכל כלול' במחיר שפוי. אין אדם שלא שפשף את העיניים ותהה לעצמו מדוע עד אותו הרגע שילם לחברות הסלולר מאות שקלים מדי חודש ואילו כעת החשבון החודשי עומד על סכום דו ספרתי. בצעדיו אלו חסך משה כחלון מאות וגם אלפי שקלים לכל משפחה בישראל, אילץ את חברות הסלולר להתייעל ולהילחם על הצרכן הקטן.

חשוב לזכור כי למהלכים של כחלון ישנם גם השלכות שליליות כגון: פיטורין של אלפי עובדים, ירידה בהכנסות המדינה מהמסים ששילמו חברות הסלולר וגם ירידה בקרנות הפנסיה של כולנו בעקבות צניחת מניות פרטנר, סלקום ובזק. ובכל זאת, אין ספק - כחלון יכול לרשום לעצמו שנה חיובית במיוחד, שנה שבה כופף את חברות הסלולר.

איל וולדמן

האמינות של אנשי העסקים בישראל נפגעה קשות בשנה האחרונה. מותר להבטיח אך לא חובה לקיים. מי שהצליח לעמוד בהבטחותיו וביעדים שלו בשנים האחרונות היה איל וולדמן, מנכ"ל מלאנוקס שראה את מניית החברה שייסד מזנקת בכ-200% בשנה החולפת בניגוד למגמה בבורסה המקומית. מחברה בינונית למדי, הפך וולדמן את מלאנוקס למפלצת בבורסה המקומית עם שווי דומה לזה של בזק ושל בנק לאומי.

מעט אנשים מבינים מה בדיוק מלאנוקס עושה. הדיווחים של החברה לבורסה כתובים לעתים בשפה טכנולוגית גבוהה במיוחד ונראים בד"כ כמו שרבוב של מלים בשפה מסובכת חסרי משמעות (גם לכותב דברים אלו). אך מאחורי אלו עומדת חברה שמצליחה לצמוח בשנים האחרונות בצורה פנומנלית תוך שהיא מספקת למשקיעים יעדים שאפתניים במיוחד, והם קונים את הסיפור הזה. לא בכדי, הפכה מלאנוקס לאחת מהחברות הסחירות ביותר בבורסה.

נועם לניר

על סיפור הצלחתה של חברת בבילון עוד ילמדו בבתי הספר למינהל עסקים. מחברה בינונית הרחוקה מרדאר המשקיעים ביצעה המנייה מהלך של 500% בתוך שנה. עם האוכל בא התאבון בבילון רוצים לבצע בארצות הברית ולתת גם לאמריקניים ליהנות מהחברה המקומית.

בבילון שבשליטת לניר חייבת את הצלחתה לשינוי האסטרטגי שביצעה לפני מספר שנים שהיה בגדר הימור. החברה משתפת היום פעולה עם ענקית החיפוש גוגל ולמעשה 'שוכרת' את יכולותיו של המנוע שלהם. התקבולים מההקלקות על מודעות הפרסום מחולקות בין גוגל לבין בבילון וגרמו לצמיחה פנומנלית מבחינתה של בבילון הן בהכנסות גם גם בשורה התחתונה.

במהלך זה, הפכה בבילון משחקנית נישה קטנה בתחום התרגום לאחד מ-35 האתרים הנצפים ביותר בעולם. עם זאת, תלותה של בבילון בענקית גוגל היא מעט מטרידה. פעילות הליבה של בבילון בתחום התרגום היא מאוד יציבה ולא מספקת חלום. נשאלת רק השאלה, מה יקרה אם גוגל תחליט פתאום ללחוץ על השאלטר ולנתק את שיתוף הפעולה.

ניר צוק

אם היו שואלים אתכם לפני שנה מי זה ניר צוק קרוב לוודאי שהייתם עונים שמדובר בשף מפורסם. כנראה שהיום, התשובה הייתה מעט שונה. אחד מהשמות המפתיעים שהתברגו לרשימת המנצחים היה אחד מהמהנדסים הראשונים של צ'ק פוינט והיום מוכר כזה אשר מסוגל לאיים על צ'ק פוינט.

בשנה החולפת נכנס צוק אל תשומת הלב הציבורית לאחר שהנפיק בהצלחה את חברת אבטחת המידע פאלו אלטו (סימול: PANW) בבורסת ניו יורק ושוויה עומד על כ-4.5 מיליארד דולר, זאת לאחר זינוק של כ-30% מאז ההנפקה.

פאלו אלטו מתחרה בצ'ק פוינט בחלק מן הסיגמנטים בתחום אבטחת המידע וצומחת בקצב מהיר של עשרות אחוזים בשנה. השווי הגבוה של החברה התבסס בין היתר על הצמיחה המהירה של החברה והציפייה כי זו תימשך. נכון להיום מחזיק צוק במניות בשווי של כ-230 מיליון דולר, מה שיכול למקם אותו במקום גבוה בדירוג של עשירי ישראל.

תגובות לכתבה(8):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    אליהו
    חניבעל העיראקי 18/09/2012 13:53
    הגב לתגובה זו
    3 0
    אליהו הפסיד הון גדול (60%) בהשקעה בלאומי ואיגוד - לכן לא ראוי להיות ברשימה
    סגור
  • 4.
    צאו מהבורסה היום תחלת המפולת.ראו גרפים
    האחד והיחיד 18/09/2012 11:48
    הגב לתגובה זו
    3 6
    צאו עוד היום,לא מחר לא עוד שעה,עכשיו
    סגור
  • תשתוק נאחס (ל"ת)
    יעקב 18/09/2012 17:57
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • 3.
    זה שעלה
    קובי 18/09/2012 11:28
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תומר,שלום רציתי להיות בטוח:האם הגרפים של מניות/אג"ח קונצרני באתר מנוכי ריביות/דיוידנד. שנה טובה
    סגור
  • 2.
    שיש חזירים במדינה יש רק מפסדים (ל"ת)
    אפריקה 18/09/2012 11:08
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    רק היהודים שכספם נשדד הפסידו!
    קליפ 18/09/2012 10:53
    הגב לתגובה זו
    4 0
    "ישראלים"....דרוזים,ערבים,פלסטינאים,מסתננים,פורצי גבול...לא מושקעים כלל
    סגור
  • אני מושקע בכלל,ולא נשדד, (ל"ת)
    האחד והיחיד 18/09/2012 11:49
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • הגשש החיוור
    אורלי 18/09/2012 14:43
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אז מי צריך להגיד שלום ראשון - זה שעולה או זה שיורד
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות