האוזר מזהיר: "במצב של ריביות נמוכות יש חשש להיווצרות בועה"
האם הריבית הנמוכה יוצרת בועה בבורסה לני"ע בת"א? נוסף על בעיית המחזורים הדלילים ממנה סובלת הבורסה מאז משבר 2008, יו"ר רשות ני"ע, פרופ' שמואל האוזר, מזהיר מפני היווצרותה של בעיה נוספת, זאת כפועל יוצא מסביבת הריבית הנמוכה והיעדר אלטרנטיבות להשקעה.
במסגרת וועידת "תחזיות 2013" של "כלכליסט" שנערכה היום (ג'), האוזר הביע חשש מפני עליית ערך מלאכותית של ני"ע כפועל יוצא מהזרמת כספים של גופים מוסדיים שמחפשים השקעה ראויה: "עדיין יש המון כסף שמחפש השקעה. אני מחבר את המזומנים הללו יחד עם הצורך להשקיע רק באג"ח מדורג גבוה. במצב של ריביות נמוכות ועודפי מזומנים יש חשש ליצירת בועה. אני לא חושב שאנחנו בינתיים במצב של היווצרות בועה אבל צריך להיזהר לא לצעוד קדימה. אסור שיתנתק הקשר בין הפעילות הריאלית לפיננסית".
האוזר לא הביע חשש מיוחד מפני משבר ה'צוק' הפיסקלי שמעיב על השווקים הגלובליים: "אם לא ימצא פתרון לצוק הפיסקאלי ולבעיית החוב באירופה, מה יקרה? אם לא יפתרו את בעיית החוב בארצות הברית מה יקרה? אל דאגה – ישנו את תקרת החוב. עדיין הבעיה קיימת ואם זה לא יפתר תיווצר היפר ".
בנוסף, יו"ר רשות ני"ע התייחס לעלייה הדרמטית בהיקף הסדרי החוב בחברות הבורסאיות: "כחלק מהסיפור יש לנו לא מעט הסדרי חוב שהתקיימו והעצימו בשנתים האחרונות. אנחנו יודעים שיש חוב בעייתי קיים עם לפידיון של מעל 15% - בערך 6 מיליארד שקל בכל אחת משלוש השנים הקרובות. חוב בעייתי שעדין לא הגיע לידי מימוש. בישראל יש 81 חברות עם הפניית תשומת לב של רואי החשבון. צפויות לנו עוד חברות עם בעיות. הצמיחה יורדת, אין כמעט גיוסים וגם החוב הוא ברובו ככולו מחזורים של חוב".
כמו כן, האוזר הביע ביקורת באשר למסקנות ועדת חודק, שלאחריהם חברות רבות נתקלו בקשיים בגיוס חוב סחיר בבורסה: אני מצטער על הדברים האפוקליפטיים שלי – ניקח את ועדת חודק – בעצם אחת ההשפעות והתוצאות שאומצו של הוועדה היא שכשמסתכלים על התפלגות גיוס ההון בשוק רואים שרוב המשקיעים המוסדיים משקיעים רק באג"ח בדירוגים גבוהים. מה המשמעות של דירוג גבוה? רק חברות בדירוגים גבוהים מצליחות לגייס".
לדבריו, "אנחנו נראה שיש לנו קו ירידה בכל מה שקשור לגיוס חוב שכיר בבורסה ומצד שני עלייה בגיוס חוב פרטי בדיוק בגלל הסיבה הזו. אני רגולטור ברשות ני"ע חושב שהתופעה הזו לא ברוכה. אולי כלכלית אין הבדל בין גיוס פרטי לציבורי מבחינתן של החברות אבל אני רואה בזה בעיה כאשר במקום חוב ציבורי שבו הכל שקוף למשקיעים המוסדיים – מדובר בחוב בדלתיים סגורות".
לסיכום, האוזר חשף את המהלכים שנוקט הרגולטור בראשותו: "כרשות – הגידול בהיקף הנכסים של המוסדיים והיעדר אפיקי השקעה זה דבר בעייתי ולכן צריך לחפש היצע להשקעות. הקמנו ועדה שמטרתה להנגיש חברות הייטק שתוכלנה לגייס בישראל. דיברנו על הצורך להוריד בעלויות רגולציה כדי להנגיש חברות".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.במצב של עודף רגולציה יש סכנה לשפל כלכלי חסר תקדים. (ל"ת)אזרח 25/12/2012 19:22הגב לתגובה זו2 0סגור
-
6.הערה לכותבדני 25/12/2012 18:06הגב לתגובה זו1 1חוב סחיר לא חוב שכיר...סגור
-
5.לפי האוזר יש ביפן בועת ענק ובארהב בועה גדולה האמנם ? (ל"ת)1 25/12/2012 17:47הגב לתגובה זו1 1סגור
-
4.בועה?דוד 25/12/2012 16:51הגב לתגובה זו0 1על איזו בועה הוא מדבר? שיסתכל על נתוני מכפילים בשוק כאן, המניות פה ממש לא יקרות (שלא לומר זולות) בנקים שנסחרים בין 50% ל- 80% מהונם העצמי (ומדובר בבנקים שמרויחים כסף ומציגים דוחות שמרניים), וכו'.סגור
-
3.איפה הבועהיוסי 25/12/2012 16:24הגב לתגובה זו0 0צודק לגמרי . כל גוויה לפני שהיא נרקבת מתנפחת.סגור
- טען עוד
-
2.I am not Hauser (ל"ת)Douglas Quaid 25/12/2012 16:16הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.הרשות הרגה את השוק עם עודף רגולציה...אנונימי 25/12/2012 15:44הגב לתגובה זו1 0ועכשיו הם מנסים להפחית ברגולציה, אבל מה שהם מציעים זו פתטיות לשמה! אין להם אומץ ללכת עד הסוף עם החברות הקטנות ולבטל סוקס, אכיפה מינהלית וכו'.סגור