קרנית פלוג: "עליית מחירי הדירות - גורם סיכון שבנק ישראל מתייחס אליו"
יממה לאחר שבנק ישראל פרסם תחזית קודרת למשק , הגיעה היום הנגידה, ד"ר קרנית פלוג לוועידת הכלכלה של ישראל. בראש האגודה הישראלית לכלכלה עומד פרופ' משה יוסטמן.
נושא ההרצאה של קרנית פלוג - יעדי וכלי המדיניות של הבנק המרכזי החדש. הנגידה דנה במה הם השינויים שעבר ובנקים מרכזיים אחרים בעולם בעקבות המשבר העולמי הגדול משנת 2008 כשמוסדות פיננסים גדולים קרסו בעולם.
לדבריה, לפני המשבר היעד המרכזי היה יציבות המחירים באמצעות כלי מדיניות אחד - הריבית, ואילו לאחר המשבר, יש לבנק המרכזי יעדים רבים ומגוונים יותר. בהתאם לכך בנקים מרכזים גם משתמשים במגוון רחב יותר של כלים.
לאחר המשבר היעדים של הבנקים: שמירה על יציבות מחירים בכפוף לתמיכה בפעילות במשק ותמיכה ביציבות המערכת הפיננסית.
כלי המדיניות של הבנק המרכזי: וכלים לא קונבנציונאלים כמו רכישת ממשלתיות או מתן אופק ארוך יותר.
ד"ר קרנית פלוג: "יתרות מטבע חוץ נועדו לשעת חרום וגם לאפשר לבנק המרכזי להתערב כשיש סטייה משמעותית בשער החליפין. למרות שרכשנו כמויות גדולות של מטבע חוץ אנו לא השיאנים. יש מדינות מתעוררות שהגדילו בצורה ניכרת יותר את יתרות המט"ח שלהן".
לדברי הנגידה המשבר העולמי גרם לשינוי דרמטי במדיניות של משטרי שער החליפין בעולם. היום מרבית המדינות מעדיפות רמת ניהל מסויימת של שער חליפין משיקולים של תחרות ויציבות פיננסית.
יעדי בנק ישראל: שמירה על יציבות מחירים, תמיכה במדיניות הכלכלית של הממשלה וביציבות המערכת הפיננסית.
ד"ר קרנית פלוג: "שער החליפין מאז המשבר ועד היום היה במגמה של , בעיקר בלל הביצועים של המשק הישראלי וזרימת הון לישראל. לאחר מכן הריבית עלתה בישראל וזה גרם גם כן לתנועת הון לטווח קצר לישראל".
המחירים הגבוהים של הדיור
שוק הדיור - אנו מסתכלים עליו בצורה אינטנסיבית. אחרי יציבות עד 2007 נרשמה עלית מחירים די מהירה שנמשכה כל העת עד היום הזה. יחד עם זה רואים גם התרחבות מהירה בהיקף המשכנתאות.
ד"ר קרנית פלוג: "עליית מחירי הדירות על רקע הריביות הנמוכות, העובדה שיש מלאי מצומצם של דירות ותגובה איטית של ההיצע. המגמות האלה - גורם של סיכון שבנק ישראל מתייחס אליו".
הר המשכנתאות
המפקח על הבנקים פועל במספר דרכים בכדי להקטין את הסיכון של הבנקים, כולל הקטנת המשכנתאות המסוכנות.
לטענת קרנית פלוג קצב הפחתות הריבית לקח בחשבון את ההתפתחויות בשוק הנדל"ן, אלא שהריבית הנמוכה ירבנה רבים ליטול משכנתא ולרכוש דירה.
לסיכום אמרה קרנית פלוג כי "אפשר לומר בצער שלא חזרנו לימים שלפני המשבר, ואנחנו גם לא מתקרבים לשם, כפי שרואים בשיח בין הבנקים המרכזים. צריך להמשיך לבצע את התפקיד של בנקים מרכזים שהוא הרבה יותר מורכב היום".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
9.הנגידה תוריד ריבית כדי למנוע מתקפת ספקולנטים על השקל (ל"ת)חייבים להוריד ריבית 20/05/2014 19:26הגב לתגובה זו1 1סגור
-
8.הנגידה הזאת בדיחה עם הדולר היא לא מסתדרת אז עם מחיריצחי 20/05/2014 18:26הגב לתגובה זו0 1הדיור היא יודעת מה לעשות?סגור
-
7.הפתרון הוא הפוך הריבית חייבת לעלות ככה לא יהיה מינוףשלמה מעוז 20/05/2014 15:20הגב לתגובה זו3 1יתר בשוק וידוע שכל משבר מתחיל בעקבות מינוף יתרסגור
-
6.אם עוגה בחנות א עולה 0.25 ובחנות ב 0.75 אז איפה תקנוכלכלן בכיר 20/05/2014 15:02הגב לתגובה זו2 4ולמי שלא מבין הרבית חייבת לרדת . ולכך ישנן סיבות נוספות.סגור
-
5.קייםהיצע מוסתר=בועהמעל50%=דורצעיר עני=סיכון קיום המדינה (ל"ת)פלוג/פישר=אשם הבועה! 20/05/2014 14:54הגב לתגובה זו4 1סגור
- טען עוד
-
4.תעלו את הריבית!!! זה יפתור את כל הבעיות.מורה לנבוך 20/05/2014 14:50הגב לתגובה זו13 1הורדת הריבית יצרה אינפלציה עצומה הן בנכסים פיננסיים (תשואות אפסיות על הון, עלייה ביתרות מט"ח ועלייה בחוב הציבורי) והן בנכסיים ראליים (מחירי נדל"ן גואים) ולא כמו הקשקוש שהלמ"ס מאכיל אותנו שהאינפלציה נמוכה. האינפלציה הזו הביאה לכדי שחיקה בשכר הראלי ובהכנסה הפנויה של האזרח (ולא נשכח את המיסים המטורפים שמצטרפים לחגיגת הגניבה מהאזרח) מה שהביא למיתון ובשילוב עם האינפלציה הגענו לסטגפלציה חמורה. חברה תתעוררו שם ותעלו את הריבית לרמה ראלית!!!סגור
-
3.אם משהו חשב שיורידו את הריבית אזי....nav 20/05/2014 13:58הגב לתגובה זו3 1טעות בידו!סגור
-
2.קרנית ,אנשים שמים יותר ויותר כסף בנדלן ,לשכירות אובא 20/05/2014 13:48הגב לתגובה זו8 0משכנתה או הלוואות לדירה ,ולכן אין כסף לצריכה יום יומית וזה גרוע לעסקים קטנים ,ולא ציוני שכן אנשים יורדים למקומות זולים יותר ,כמו קנדה , את צריכה מדיניות ציונית .סגור
-
1.עודף הרגולציה מונע כל תחרות בבנאות!רגולציה = שחיתות! 20/05/2014 13:17הגב לתגובה זו7 1עודף הרגולציה מנציח את הדינוזאורים הקיימים שהינם too big to fail. רגולציה לגרש!סגור