אורי גרינפלד מתייחס לראלי אחרי המהלך ביפן, ומסתכל קדימה - המומנטום ימשך?

הורדת הריבית ביפן למינוס 0.1% הציתה ראלי בבורסות. הכלכלן הראשי בפסגות מתייחס למהלך ולסיטואציה כעת
 | 
telegram
(5)

שוקי המניות ברחבי העולם סגרו את ימי המסחר האחרונים של חודש ינואר במגמה חיובית, על רקע הורדת הריבית ביפן ב-0.2% (לשיעור שלילי של 0.1%), ועל רקע נתוני המאקרו הרעים יחסית בארה"ב - מה שהעלה את ההערכות כי הפד' יעכב את מתווה העלאת הריבית במדינה. מדד הניקיי הגיב למהלך בזינוק של 2.8%, ונשאלת השאלה מה תהייה תגובת השווקים לטווח הארוך, ומה המשמעות הכלכלית של הורדת הריבית על שאר הכלכלות בעולם.

אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות, התייחס בשיחה עם Bizportal למהלך המפתיע של הבנק המרכזי היפני, ועל השלכות המהלך על הבורסות ברחבי העולם:

"על הכלכלה היפנית עצמה אין השפעה דרמטית בשל הורדת הריבית במדינה: מי שלא לקח הלוואה עד עכשיו -  זה לא מה שיגרום לו לקחת אותה כעת, כי השינוי אינו כזה גדול. המהלך בוצע בשל רצון להחליש את המטבע היפני, ה-יין, לאחר שהיואן הסיני נחלש בתקופה האחרונה, וכתוצאה מכך היין התחזק. הדבר כמובן מפריע ליפנים, וכחלק ממלחמת המטבעות, הם בחרו להוריד את הריבית כדי להחליש את ערך המטבע שלהם".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ומה ההשפעה על השווקים הפיננסים?
"הריבית ירדה וכתגובה המניות עלו. גם אגרות החוב היפניות הציגו ירידת תשואות משמעותית - וכל אלו נותנים למשקיעים סוג של תמריץ להגדיל סיכונים, בדמות השקעה במניות. ההיסטוריה  גם באירופה וגם ביפן מראה,  שההשפעה של הורדת ריבית ברובה היא ה'שוק' הראשוני, ומדובר בהשפעה קצרת טווח".
 
עד כמה הדבר משפיע על העלאת הריבית בארה"ב? האמריקנים ימשיכו במתווה העלאות בזמן שביפן מורידים ריבית?
"יילן כבר הראתה שהיא מסוגלת, למרות שהדולר התחזק. התלות של ארה"ב בייצוא - לעומת אירופה ויפן - מאוד נמוכה.  לכן לדעתי, למרות הפעולות של דראגי והבנק המרכזי של יפן, ולמרות התחזקות הדולר - אם הכלכלה האמריקנית תמשיך להיראות טוב, בפד' יעלו ריבית". גרינפלד מדגיש כי להעלאת הריבית קיים גם עניין של תזמון: "כשהשווקים יורדים 6-7 אחוז קשה לבצע העלאת ריבית, אבל השווקים עוד יכולים לתקן. לדעתי, העלאת הריבית לא תשפיע עד כדי כך על השווקים, והסוחרים מצפים לכך". 
 
ואחרי הנתונים הרעים שפורסמו בארה"ב, עוד יש סיכוי להעלאות ריבית בקרוב?
"הנתונים בארה"ב לא היו רעים. שוק העבודה נראה טוב מאוד, והמשק צמח במדינה בשיעור של  2.4 אחוז, משמעותית מעל פוטנציאל הצמיחה שלהם, וזה למרות שהדולר התחזק ב-20% מאז אמצע 2014, ולמרות סקטור האנרגיה שעשוי לקרוס בהמשך. זו כמובן לא הצמיחה המהירה של פעם – אבל צריך להבין שלשם גם לא נחזור".

גרינפלד מפריד בין הכלכלה האמריקנית לבין כלכלות שאר העולם,  כשהסיבה המרכזית לכך לדעתו היא החשיפה לשווקים המתעוררים, כמו סין, אליה חשופים האמריקנים הרבה פחות מאשר אירופה ויפן. בנוסף, הוא מציין כי ההתמודדות של הממשלה והפד' בארה"ב עם המשבר של 2008 התחילה "הרבה יותר מוקדם, עם הרחבות פיסקליות,  יכולת לצמוח יותר מהיר, וצרכן שכבר עשה הפחתת מינופים וחוזר לקחת אשראי. ארה"ב נמצאת לפני שאר העולם מבחינה זו".

"עם זאת, בגלל שאנחנו בעולם גלובלי ויש השפעה גם של הדמוגרפיה, הצמיחה בשנים הקרובות תהיה יחסית נמוכה ביחס למה שהיינו רגילים. זה לא עניין של רע או טוב  - זו המציאות, וצריכים להתרגל אליה: צמיחה איטית וריביות נמוכות (כדי שלא יהיו לחצים אינפלציוניים)".
 
אנחנו מקבלים חדשות לבקרים אזהרות בנושא תחזיות הצמיחה בעולם. מה תהיינה ההשפעות על שוקי המניות?
"פוטנציאל הצמיחה של המשק יורד, נכון. אבל העולם לא במיתון, ולא צפוי להיות שם -  למרות סין והנפט - העולם עדיין צומח. והעלייה במניות תהיה יותר איטית – אבל הן לאו דווקא יירדו. תוסיף לזה גם ריבית אפסית בכל העולם - פרמיות הסיכון קטנו,  ולכן אנשים מתומרצים לקחת יותר סיכונים. גם אגרות החוב של מדינות מציגות תשואות שליליות, ולכן  אנשים יגדילו את רמות הסיכון. אנחנו נמצאים בעולם של צמיחה, גם אם אטית – וזה טוב לשווקים. המגמה תמשיך להיות חיובית".

למרות התחזית האופטימית, גרינפלד גם מצביע על בעיה במצב השוק הנוכחי בעולם: "בגלל שאנשים מתומרצים לקחת יותר סיכונים, פרט שהיה סולידי מטבעו ורצה רק לחסוך את כספו בבנק, משקיע עכשיו בשוק ההון. האופי שלו הרי לא השתנה, רק הסיכון גדל. זה אומר, בהגדרה, שכשיהיו תיקונים בשוק – הם יהו חדים מבעבר: אותו משקיע ייבהל, הוא הרי לא רגיל לתנודתיות שכזו, ורק דחפו אותו לשם, כך שהוא ימהר לצאת מהשוק. אנחנו נראה בתקופה הקרובה יותר תנודתיות, בשיעורים יותר חדים - אבל במגמה כללית של עליות".
 

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    האמריראים לא שתגעו ולכן לא תהיה העלאת ריבית בזמן הקרוב!
    אנליסט עממי 31/01/2016 13:07
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ארה"ב העלתה ריבית ברבע אחוז לאחר כמעט עשור. אירופה, סין ויפן מורידים ריבית והם סביב האפס (מלבד סין) ומתחת לזה. במצב כזה של ריביות ובורסות יורדות, זו תהיה יריה ברגל במידה והפד יחליט להעלות ריבית. לדעתי, הפד ימתין כמה חודשים לבדוק את המצב ורק אז (אם התנאים יהיו חיוביים) יחליט להעלות ריבית. הרי יילן הצהירה על 3 עד 4 העלות ריבית ולכן גם אמינותה עומדת במבחן. לסיכום: עד חודש אפריל, בסיכוי רב, לא תהיה העלאת ריבית!
    סגור
  • 3.
    האם יש מישהו שיודע מתי מתחילה עונת הדוחות בישראל (ל"ת)
    רוני 31/01/2016 12:25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • אולי
    ציון 31/01/2016 14:08
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בדרך כלל זה מאמצע פברואר חושב כך לא בטוח
    סגור
  • 2.
    פסגות
    בני 31/01/2016 11:37
    הגב לתגובה זו
    2 0
    למה לא דיברתה על זה ביום חמישי הכנס העובד המיצטין
    סגור
  • 1.
    מנותקים ממציאות וסוף יהיה מר
    בקיצור לא למדו כלום 31/01/2016 11:32
    הגב לתגובה זו
    7 4
    חבל
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות