מדד התל בונד 20 זינק 6.6% השנה - היפוך מגמה בדרך?

מדד התל בונד 20 המורכב מאגרות החוב הגדולות ביותר, מבטא תשואה אפקטיבית נמוכה במיוחד; עלייה בריבית עלולה לגרום למדד לשנות כיוון
 | 
telegram
(3)

המשקיעים באג"ח נהנו גם השנה מתשואות גבוהות במיוחד. מדי שנה מזהירים המומחים ששוק האג"ח גבוה ומבטא תשואות פוטנציאליות נמוכות, ושוב מסתבר שהריבית הנמוכה מתדלקת את שוק האג"ח.

הריבית הנמוכה גורמת לכך שהמשקיעים עוברים ממכשירים ללא סיכון למכשירים מעט מסוכנים יותר וכך הם זוכים לתשואה מעט גבוהה יותר - ככל שהסיכון קטן יותר כך גם התשואה קטנה יותר. בשנה החולפת, המשקיעים הסיטו כספים מהשוק הממשלתי (אג"ח ממשלתי) לשוק הקונצרני (אג"ח קונצרני), אם כי עדיין האג"ח הממשלתי זוכה לביקושים שוטפים גדולים (מגופי הפנסיה והגמל). שוק האג"ח הקונצרני השתכלל בשנה האחרונה כאשר נוצרו מדדים עוקבי סוגים שונים של אג"ח, ועדיין המדד המרכזי הוא מדד תל בונד 20.

מדד תל בונד-20 הוא מדד הדגל של מדדי התל בונד. המדד כולל את 20 איגרות החוב קונצרניות הצמודות למדד בריבית קבועה, בעלות שווי השוק הגבוה ביותר מבין כלל איגרות החוב הצמודות למדד אשר נכללות במאגר האג"ח ועומדות בתנאי הסף של המדד.
המדד הזה עלה בממוצע ב-6.6% - זה המון בשוק האג"ח, וזו תשואה מדהימה בהינתן שהמדד עצמו לא זז. אז איך זה קרה?

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הסיבה פשוטה - הכספים שזורמים לגופים המוסדיים מחוייבם למדיניות השקעה מסוימת - קרן פנסיה שמחויבת להשקעה באגרות חוב קונצרניות או קרן נאמנות שמחויבת להשקעה באג"ח קונצרנית, בהתאם לתשקיף שלהן, מקבלות את הכסף שזורם אליהן, ומזרימות לשוק האג"ח.  וכך נוצרות בועות - אין להן לכאורה ברירה, הן רוכשות את אותן אגרות חוב, והרכישות האלו מעלות את המחירים, ומורידות את התשואה.

האבסורד הוא שחלק גדול מהאגרות האלו נסחר עם ריבית אפסית, והנה כמה דוגמאות מתוך המדד המוביל - תל בונד 20:

 אגרות החוב של דיסקונט שה 1 - אג"ח במח"מ של 2.16 שנה עם ריבית ברוטו של 0.4%, אלא מה? שהריבית הנקובה גבוה משמעותית והמס עליה, יוצר סוג של עיוות טכני - המס גבוה מהריבית ברוטו ומעביר אותו לריבית שלילית. מי שיחזיק עד לפקיעה, לא "יסבול" מהעניין, אבל בדרך תשלומי המס יהיו גבוהים (אפילו מהריבית עצמה).

אג"ח 32 של בנק הפועלים במח"מ של 4.18 שנים בתשואה ברוטו של 0.25%. גם כאן, מדובר בתשואה נמוכה, ובהינתן המס, הרי שהריבית נטו נמוכה במיוחד. לא ברור למה אנשים וגופים מוסדיים משקיעים באג"ח הזה, כשהיום בבנקים לתקופה כזו ניתן לקבל משמעותית יותר (מדריך השקעה בפיקדונות).

לאומי התחייבות יד, התשואה ברוטו 0.19%, כשהנטו הוא שלילי. המח"מ הוא 2.78 שנים. מזרחי הנפקות 39 של מזרחי טפחות נסחר במח"מ של 2.08 שנים ובריבית ברוטו של 0.14%. 

ככלל, אגרות החוב של הבנקים נהנות מביקושים גדולים ותשואות לפדיון נמוכות מאוד וזו רק רשימה חלקית. בפועל, כל אגרות החוב במדד התל בונד 20, משקפות תשואה לפדיון נמוכה במיוחד. המשמעות היא שכאשר הריבית תעלה, המדד הזה (וכן מדדי האג"ח הנוספים) עלולים לרדת, והרבה - ככל שהמח"מ ארוך יותר, כך הירידה עלולה להיות חזקה יותר.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    נכון לא זול אבל לא דואג
    רונן 28/12/2017 06:06
    הגב לתגובה זו
    0 0
    המחמ הממוצע סביר, הקרנות עובדות ומייצרות צלצל בי אותי של בינוני או קומות בינוני, בכל תשלום ריבית או פרעון, הכסף עובר הלאה, וכך נוצר לאורך זמן ממוצע סביר של אגחים שמשלמים, והממוצע סביר גם בעלייה בתשואות נאגי אם הריבית תעלה.אני לא חודב שתהיה עלית ריבית בארץ בקרוב , כמו שסופק אמר ואני מסכים איתו, אם הציבור לא יזרוק סחורה אז אין בעיה עם האגחים.אני מחזיק מעורבות ומרגיש נוח, מה שכן הגדלתי חשיפה מנייתית בארץ
    סגור
  • 2.
    כל העולם וכל תחום = בועה אחת ענקית
    דן 27/12/2017 14:13
    הגב לתגובה זו
    1 0
    יום אחד נתעורר בבהלה , יודיעו שהחוזים העתידיים יורדים ב 50% , והבורסות בסין ואסיה התרסקו ב 40% ביום - דבר שיצור פאניקה , תוך ימים השווקים יתמוטטו וישאירו אבק . הכל מנופח היום , נדל"ן , אג"ח , מניות .....ז ה י ר ו ת , זה קרוב הרבה יותר ממה שחושבים .
    סגור
  • 1.
    אפוסנס - חפשו את הכתבה שלי בגוגל
    שחקן מעוף 27/12/2017 13:55
    הגב לתגובה זו
    2 0
    ההמלצה בדרך
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות