אחרי הפסדי ענק בדורי בניה - הסדר ראשון נגד מנהל הבקרה התקציבית

רשות ניירות ערך מטילה סנקציות נגד בוריס אברהמוב שהיה מנהל מחלקת בקרה תקציבית בדורי בניה; מה הסנקציה - 200 אלף שקל
 | 
telegram
(1)

דורי בניה שהפסידה במהלך השנים האחרונות מיליארדי שקלים היא תעלומה - איך אפשר להפסיד כאלו סכומים, אחרי רווחים עקביים ורציפים במשך שנים רבות, לאן נעלמו הכספים, איך אפשר לטעות כל כך בגדול באומדנים?

דורי בניה שהיתה שחקנית בתחום קבלנות הביצוע, הכירה בהכנסות מפרויקטים על פי שיעור אומדן הביצוע. אך התברר שרוב האומדנים שגויים, לא סתם שגויים - אומדן של רווחי עתק הפך להיות בפועל הפסדי עתק. 

רשות ניירות ערך חוקרת את העניין כבר תקופה ממושכת, והיום התפרסם ההסדר הראשון מול האשמים במחדל. היום זה היה בוריס אברהמוב ראש מחלקת בקרה תקציבית בחברת דורי בניה, אבל הוא ה"קטן" מבין האשמים. צפוי שהקנסות והאישומים בהמשך יהיו משמעותיים הרבה יותר. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אברהמוב הודה בהכללת פרטים מטעים בדוחות הכספיים והוטלו עליו סנקציות - הטלת עיצום כספי בסך של 200,000 שקל, עיצום כספי על תנאי בסכום דומה ומניעת כהונה כנושא משרה לתקופה של שנתיים.

נו באמת - 200 אלף שקל?
דורי בניה "קברה" למשקיעים מיליארדים. אם אברהמוב אשם, אפילו באופן חלקי, הוא צריך להיענש ואם לא, אז לא - אבל 200 אלף שקל זו בדיחה, זה לא באמת עונש. אולי תפסו את הש.ג, ואולי הוא אחד מהאשמים המרכזיים - אבל שיחליטו ויענישו בהתאם. בכל אופן, בהודעת הרשות נכתב כי מדובר בהחלטה ראשונה בתיק, כך שככל הנראה יוטלו עונשים נוספים והם יהיו משמעותיים הרבה יותר. אז אנחנו מניחים שהרשות יודעת מה היא עושה - ניתן לה קרדיט ונחכה לאישומים ולהסדרים הבאים.  

"הסדר זה הוא הראשון מבין שלושה הסדרי אכיפה שנכרתו עם מפרים בתיק זה במסגרת ההליך והמונחים על שולחנה של הוועדה המנהלית. עניינם של שלושה מעורבים נוספים בתיק ממשיך להתנהל", נכתב בהודעת הרשות.

החדשות הטובות - רשות ני"ע מעבירה כאן מסר סמוי לפיו, גם אם אתה רק בורג קטן שפועל לפי הנחיות מפוקפקות שהגיעו מלמעלה, זה לא אומר שתצא מזה נקי.

ועדת האכיפה המנהלית, בראשות השופט בדימוס זאב המר, וחברי הרכב הוועדה: עו"ד רוני טלמור, וד"ר מאיר סוקולר, אישרו את ההסדר.

אברהמוב שימש, בתקופה הרלוונטית להסדר, כמנהל מחלקת בקרה תקציבית בחברת דורי בניה והיה אמון על הכנת דוחות הבקרה התקציבית, אשר שימשו בסיס להכנת דוחותיה הכספיים של החברה.

אברהמוב הודה בהסדר בכל העובדות המיוחסות לו ובביצוע ההפרה המיוחסת לו, בכך שנטל חלק בהכללת פרטים מטעים, באמצעות שיטות שונות, בדוחות הבקרה התקציבית אשר היוו, כאמור בסיס לדוחות הכספיים של החברה. בכך כלל פרטים מטעים בדוחותיה הכספיים של החברה. 

הבירור המנהלי בוצע על ידי מחלקת מודיעין, חקירות ובקרת מסחר של רשות ניירות ערך. מנהלת מחלקת אכיפה מנהלית, ד"ר עו"ד אילנה ליפסקר מודעי, ומשפטנית בכירה במחלקה, עו"ד עופרה רובינפלד-הוך, ייצגו את רשות ניירות ערך במו"מ לכריתת ההסדר.

תמצית העובדות שהיוו בסיס להסדר
על פי הסדר האכיפה שנכרת בין הצדדים, חברת דורי בנייה נקלעה בתחילת 2013 לקשיים תזרימיים, שגררו דחיית תשלומים לספקים ולקבלני משנה. כתוצאה מכך נגרמו עיכובים בפרויקטים רבים וייקור עלויות.

כתוצאה מהקשיים התזרימיים, ובעקבות פעולות שנקט אברהמוב, על פי הודאתו, נכללו פרטים מטעים בשישה דוחות כספיים של החברה בתקופה שבין הרבעון האחרון לשנת 2012 ועד הרבעון הראשון לשנת 2014, אשר גרמו להצגה בלתי נכונה של רווחיות הפרויקטים.

הפרטים המטעים שנכללו בדוחות נבעו משימוש קלוקל בשלוש שיטות 
קביעת יעדי חיסכון לא ראליים ובלתי מבוססים דיים אשר הופחתו מעלויות הפרויקטים בטרם הושגו; הכרה מוקדמת בהכנסות מ"חריגים" שבוצעו בטרם ההכנסות בגינן אושרו על ידי המזמין, ללא בסיס מספק לאמוד באופן מהימן את שיעור ההכנסות הצפויות מחריגים אלה; והוצאת פרויקטים מהליך הבקרה התקציבית ומדוחות הבקרה התקציבית, לאחר שהוחלט שהגיעו להשלמת 90% (ולעיתים בפועל אף קודם לכך), באופן אשר הביא לכך שהוצאות שונות לגבי פרויקטים אלה לא נלקחו בחשבון עד להשלמת הפרויקט בפועל.

אברהמוב הודה בהסדר כי נטל חלק בפעולות האמורות, בהנחייתו בעידודו של מנכ"ל החברה, וכי כלל נתונים מטעים בדוחות הבקרה התקציבית, עליהם היה אחראי מתוקף תפקידו ועליהם חתם.

כתוצאה מכך, נכללו פרטים מטעים בששת הדוחות הכספיים נושא ההליך. אברהמוב הודה כי היה מודע לכך שנתוני דוחות הבקרה התקציבית נכללים בנתוני הדוחות הכספיים ומהווים בסיס להם.

הדוחות הכספיים כללו פרטים מטעים אשר חייבו הצגה מחדש בדוחותיה הכספיים של החברה (Reststement) לשישה דוחות החל מדוח הרבעון הרביעי לשנת 2012 ועד לדוח הרבעון הראשון לשנת 2014 (כולל) בגין טעויות בסכום של 441 מיליון שקל.

מתוך סכום זה, סכום של 313 מיליון שקל מיוחס להפרות נשוא ההסדר. כתוצאה מהתיקונים של הדיווחים, נמחקה יתרת העודפים של החברה ונוצר לחברה גירעון בהון העצמי בהיקף של כ-241 מיליון שקל סוף 2013. בהמשך התברר שההפסדים גדולים הרבה יותר.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    נו נו בוריס -כך לא חוקרים מיליארדים שהתאדו (ל"ת)
    לילי 31/12/2019 16:38
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות