מה מחפש בנק לאומי בטריא והאם הוא יציל את הפלטפורמה להלוואות חברתיות?
לאחרונה פורסם כי בנק לאומי וחברת האשראי החוץ בנקאי טריא הגיעו לסיכום לפיו הבנק בדרך לרכוש 20% ממניות טריא. היום פרסמה טריא זימון לאסיפת בעלי המניות כדי לאשר את העסקה. טריא שהיא פלטפורמה להלוואות חברתיות נמצאת במצב מורכב מאוד כאשר אין לה מספיק כסף בקופה כדי לעמוד בגל הבקשות להוצאת כספים.
זו הבעיה הגדולה של גופים שמספקים אשראי - ביום הדין, כאשר יש גל בקשות להוצאת כספים, הם ללא מקורות מספקים. טריא קיבלה הלוואות מגופים ואנשים פרטיים והעבירה את הכסף הזה לגופים ואנשים אחרים שביקשו מימון. היא מקבלת תשואה-ריבית גבוהה יותר על הכסף שהיא מעבירה ללווים מאשר היא מקבלת מהמלווים - מרווח מימוני וזה בקצרה המודל העסקי. זה מודל של בנק, של כל ספק אשראי. במודל הזה שכחו או התעלמו מהבעיה הגדולה - מה עושים כשהמלווים רוצים את הכסף ואין מקורות. במצב כזה, הפחד משתלט ונוצר כדור שלג שרק מעצים את הדרישות למשיכת כספים. טריא מנסה לעצור את הנפילה דרך הכנסת גוף ענק בקנה מידה מקומי - בנק לאומי. השאלה מה מרוויח הבנק ואם זה כדאי בהינתן התדמית השלילית של טריא בנקודת הזמן הזו?
עד היום בנקים ישראלים התמקדו בעיקר בשותפויות אסטרטגיות והשקעות בחברות פינטק, לרבות אלו העוסקות בבנקאות דיגיטלית, פתרונות תשלום וטכנולוגיות פיננסיות חדשניות אחרות.
מה מחפש לאומי בטריא?
מה מניע בנקים בעולם להשקיע ולשתף פעולה עם חברות שעוסקות בתחום האשראי החוץ בנקאי? המוטיבציה של הבנק להשקעה כזו יכולה להשתנות בהתאם לנסיבות הספציפיות, אך ישנן מספר סיבות אפשריות. ראשית, השקעה בחברות מימון אשראי חוץ בנקאי מאפשרת לבנקים לגוון את מקורות ההכנסות שלהם ולהרחיב את היצע המוצרים שלהם. זה מאפשר להם להשתתף בשוק ההלוואות האלטרנטיביות הצומח ולהשיג חשיפה לפלחי לקוחות חדשים. בנוסף, הבנקים נחשפים לחידושים הטכנולוגיים וליעילות שמביאות חברות מימון אשראי חוץ בנקאי לתהליך ההלוואות.
היתרונות לבנק כוללים תשואה כספית פוטנציאלית מהשקעתם. אם חברת המימון החוץ בנקאית מתפקדת היטב וצומחת, הבנק יכול ליהנות מעליית שווי ההון שהושקע והכנסות מדיבידנד. כמו כן, הבנק יכול למנף את קהל הלקוחות ואת ערוצי ההפצה הקיימים שלו לקידום המוצרים והשירותים שמציעה חברת מימון האשראי החוץ בנקאי. שיתוף פעולה זה יכול להוביל להזדמנויות של מכירה צולבת ולשיפור נאמנות הלקוחות.
דוגמה אחת היא ההשקעה של גולדמן זאקס ב-GreenSky, חברת פינטק המעניקה הלוואות צרכניות בנקודות מכירה לפרויקטים של שיפוץ בתים. ב-2018 השקיע גולדמן זאקס 200 מיליון דולר ב-GreenSky, ורכשה חלק בחברה. לאור הצלחת ההשקעה בשנת 2022 רכש הבנק בעלות מלאה ב GreenSky בשווי של 2.24 מיליארד דולר.
מצד שני, ישנם גם חסרונות וסיכונים הקשורים להשקעות מסוג זה. חברות מימון אשראי חוץ בנקאי פועלות לרוב בסביבה מוסדרת קלה יותר בהשוואה לבנקים מסורתיים. ארביטראז' רגולטורי זה יכול לחשוף את הבנקים לסיכוני ציות וסיכוני מוניטין אם חברת המימון החוץ בנקאית תבצע עסקים בשיטות לא נאותות. כמו כן, השקעתו של הבנק נתונה לסיכוני שוק, לרבות שינויים בהתנהגות הצרכנים, מיתון כלכלי ותחרות מצד שחקנים אחרים בענף.
בשנת 2017 NatWest, מקבוצת RBS, בנק גדול בבריטניה, השקיע 35 מיליון פאונד ב-Funding Circle, פלטפורמת הלוואות עמית לעמית. ההשקעה נועדה להציע לעסקים קטנים ובינוניים החלטה מהירה ומימון כמעט מיידי, ולהרחיב את אפשרויות ההלוואות של Funding Circle. עם זאת, ראוי לציין שתעשיית ההלוואות עמית לעמית (P2P) התמודדה עם כמה אתגרים, כולל שינויים רגולטוריים ותחרות מוגברת, שמשפיעים על ההצלחה ארוכת הטווח של השקעות מסוג זה.
עבור חברת המימון החוץ בנקאית, היתרונות בקבלת השקעה מבנק כוללים גישה להון ומשאבים. הגיבוי הפיננסי של הבנק יכול לספק יציבות ואמינות לחברת מימון האשראי החוץ בנקאי, למשוך יותר לקוחות ושותפים עסקיים. כמוכן, המומחיות והניסיון של הבנק בתעשייה הפיננסית יכולים להציע ליווי ותמיכה אסטרטגית לצמיחת חברת המימון החוץ בנקאית.
בשנת 2016, Santander, בנק ספרדי, השקיע ב-Kabbage, פלטפורמת הלוואות אמריקאית מקוונת לעסקים קטנים. ההשקעה הייתה חלק מהאסטרטגיה של הבנק לשפר את היכולות הדיגיטליות שלה ולהרחיב את פעילות ההלוואות שלה לעסקים קטנים. בשנת 2020, אמריקן אקספרס רכשה את Kabbage, מה שמעיד על אקזיט מוצלח עבור המשקיעים.
עם זאת, ייתכנו גם חסרונות לחברת המימון החוץ בנקאית. מעורבותו של בנק כמשקיע יכולה להכניס דרישות פיקוח רגולטורי וציות נוספות. ייתכן שחברת המימון החוץ בנקאית תצטרך להתאים את פעילותה ונהליה כך שיתאימו לסטנדרטים של הבנק. יתר על כן, עשויים להיות ניגודי עניינים או הבדלים ביעדים אסטרטגיים בין הבנק לחברת המימון החוץ בנקאית, שיהיה צורך לנהל אותם כדי להבטיח שותפות מוצלחת.
בשנת 2015, JPMorgan , אחד הבנקים הגדולים בארצות הברית, ביצע השקעה ב-OnDeck, פלטפורמת הלוואות מקוונת לעסקים קטנים. השותפות נועדה למנף את הפלטפורמה הטכנולוגית של OnDeck כדי להציע שירותי הלוואות מהירים ויעילים יותר ללקוחות העסקים הקטנים של JPMorgan. עם זאת, בשנת 2019, הבנק הודיע כי יפסיק את השותפות עם OnDeck עקב שינויים אסטרטגיים בגישת ההלוואות הדיגיטליות של הבנק והחלטת הבנק לפתח פלטפורמת הלוואות לעסקים קטנים משלו. מקרה זה מראה שלא כל ההשקעות בחברות מימון חוץ בנקאיות מביאות לשותפויות ארוכות טווח.
הסיכונים והסיכויים של לאומי
ובחזרה אלינו, ההשקעה הפוטנציאלית של בנק לאומי בטריא ושיתוף הפעולה יכול להניב הזדמנויות רבות לשני הצדדים אך גם סיכונים. לאומי כבר היום נמצא בקשר אסטרטגי ל 4 שנים עם חברת בת של טריא, טריא פינטק, לפיתוח והתאמת מערכת (ליבה) המשכנתאות של בנק לאומי מתוך מטרה ליצור, בפיתוח משותף, מערך משכנתאות דיגיטלי, מתקדם וחדשני, בעל יכולות הנחשבות לייחודיות בעולם הבנקאות לצורך קיצור הבירוקרטיה, תהליכי החיתום והאישורים השונים הנדרשים. כל פגיעה בחברת האם של טריא הינו בעל פוטנציאל להשליך על יכולתה של חברת הבת להשלים את הפרויקט האסטרטגי שהתחילו בביצועו כבר לפני מעל לשנה.יתרון נוסף לבנק הינו העמדת מימון לנתח גדול של קבוצות רכישה, כשנשקלת גם האפשרות שלאומי יממן רכישת תיקים קיימים וכן פעילות עתידית של הקבוצה בתחום. בלאומי לא פוסלים גם התקשרות עם קבוצות רכישה להן הלוואות שניתנו על ידי טריא. קבוצות הרכישה האמורות בעסקה נמצאות בשלבים המוקדמים של בנייתן והעברתן לתיק המשכנתאות של לאומי תזכה את טריא באשראי שכבר העבירה לקבוצות אלו, בסכום שנאמד ב-30 מיליון שקל.
לטריא מדובר בפועל בחבל הצלה. צעד ראשון שספק אם יפתור לבדו את קשיי הנזילות. אולם הזרמת ההון והעמדת מסגרת אשראי להמשך ליווי פרויקטים, הינו "החמצן" שטריא זקוקה לו נואשות כדי להמשיך את פעילותה.
טריא בדומה לחברות מימון אשראי חוץ בנקאי נוספות, מתמקדת בתחום ההלוואות ומשכנתאות מגובות נדל"ן. פעילות מימון כנגד בטחון נדל"ן חיצוני שבימים כתיקונם נחשבים כתחום "בטוח" יחסית. טריא מצאה את עצמה בשוק הנוכחי, לאחר עליית הריבית ובשל התמורות בכלכלה המקומית, ללא מקורות אשראי לאור משיכה מוגברת של כספי המפקידים. חברות האשראי החוץ־בנקאי הציבוריות כפופות לשני רגולטורים: רשות ני"ע, מתוקף היותן חברות ציבוריות; ורשות שוק ההון, שאחראית על גופי אשראי שאינם בנקאיים. מדובר ברגולציה חלשה בתחום האשראי החוץ בנקאי. לאור היעדר רגולציה משמעותית ורמת פיקוח נמוכה יחסית לזו שקיימת על בנקים, ראינו רק לאחרונה מספר כשלים בחברות מימון חוץ בנקאי.
השקעה של בנק לאומי בחברת טריא, יכולה להוות נכס, פלטפורמה טכנולוגית משמעותית, לפיתוח עתידי במחיר נמוך יחסית מחד, אולם עלול לחשוף את הבנק לסיכון תדמיתי במקרה שטריא לא תצליח להתאושש ולעמוד בהתחייבויותיה.
בנק לאומי קיבל אופציות (כפוף לאישור בעלי המניות של טריא) לתקופה של שנתיים המאפשרות לו כניסה להחזקה ב-20% ממניות טריא וכן אופציה לרכישת 20% ממניות טריא פינטק. בנק לאומי מתנהל לאורך השנים בצורה סולידית ומגדר סיכונים בצורה טובה. להערכתי מימוש האופציות בפועל יהיה רק לאחר שיהיה ברור כי טריא מתייצבת ויוצאת מהמשבר.
הכותבת היא יועצת אסטרטגית עם מומחיות פיננסית בחברות גדולות, שימשה בתפקידים בכירים במערך העסקי בבנק לאומי
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.אין ספק שהכותב לא מבין איך העסק עובד בפי2פי (ל"ת)עע 31/07/2023 16:10הגב לתגובה זו1 1סגור
-
3.מהלך מתבקש כפי שרשם 1 (ל"ת)קוקו לא מאילת 31/07/2023 09:39הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.הגנ-B מתחלף?נפגע 31/07/2023 07:59הגב לתגובה זו2 1עקצו אותי בחשבון הסופי! להתרחק!סגור
-
1.בשלוש מילים: לחסל את התחרות (ל"ת)מבין2 30/07/2023 10:05הגב לתגובה זו5 0סגור
-
יותר סביר לייצב את הספינהאלון 30/07/2023 10:49הגב לתגובה זו3 1הנזק מקריסה של טריא גדול יותר מהסיכון בעסקהסגור