לא לכל אחד - האם הביטקוין ישנה את כללי המשחק?

מה שהתחיל כניסוי כלכלי בשלהי 2008 הפך להיות האיום הגדול ביותר שידעה המערכת הבנקאית

 | 
telegram
(5)

שגעת הביטקוין העולמית הפכה ויראלית בחודשים האחרונים, אולם עיקר השיח סביב המטבע נסוב סביב השאלה האם ימשיך לעלות? רבים מהמשקיעים החדשים רואים את נסיקתו של שוק המטבעות וקונים מכל הבא ליד עם או בלי עמלות, הגיון, ניתוח יסודי או רקע קודם בהשקעות. מגרש הספקולציות, כמו כל תחום מומחיות אחר, דורש מיומנות, משמעת וכלים לניתוח השוק. כאשר כסף רב כל כך מונח על כף המאזניים צריך לדעת למתן את ההתרגשות ולפני שרצים עם מזומנים ברחובות יש לבחון מה עומד מאחורי המטבעות והאם מחירם משקף את ערכם.

בעקבות חשיפה תקשורתית חסרת תקדים זכינו לצפות בהתנפלות על הביטקוין מסביב לעולם. אולם, רבים מהקונים גילו את מה שהביטקוינרים כבר יודעים מזמן. המערכת הפינססית מערימה קשיים בהעברת כספים לבורסות ולחלפנים המאפשרים סחר חוקי לגמרי במטבעות דיגטליים. חסימת הבנקים מדגימה לנו כיצד הכסף "שלנו" אינו נתון בידינו לעשות בו כרצוננו ואנו כפופים לגחמותיהם של קובעי המדיניות המחליטים מה נוכל לעשות בכספנו. זוהי רק תזכורת כיצד בכוחה ובסמכותה של מערכת קבלת החלטות מרכזית לקבוע ולכפות מדיניות על פי האינטרסים שלה.

ביטקוין משנה את כללי המשחק. ביטקיון היא מוטציה שמקורה בגנום הכלכלה החופשית המצויה בסביבה ליברלית טכנו-גלובלית המתפתחת במהירות. להבדיל מהמערכת הפיננסית הקלאסית שבה קיים ועד מנהל הנתון ללחצים פוליטיים ומאפשר פתח לשחיתות, ביטקוין אינו נשלט על ידי יישות מרכזית אלא על ידי כל השחקנים ברשת (מפתחים, כורים, חלפנים, ארנקים ומשתמשים). לכל שחקן ברשת יש את הזכות להחליט האם הוא מוכן לקבל על עצמו חוקי פרוטוקול ידועים ושקופים ואף אחד לא יכול לכפות חוקים חדשים ללא הסכמה רחבה של שאר המשתמשים.    

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אלגוריתם ההסכמה של ביטקוין מושתת על מתמטיקה נייטרלית ונטולת אינטרסים המניחה שכל אחד משחקני הרשת רוצה למקסם את רווחיו בצורה הברוטלית ביותר. הנחה זו מושתתת על בסיס תיאורית המשחקים ועל פיה יצר ביטקוין מודל הגבלים אורגני המחייב את כלל השחקנים להגיע להסכמה בנקודת איזון האינטרסים של השחקנים השונים. אפשר לחשוב על כך כעל חוזה חברתי המגובה בחוקה מתמטית הנקבעת ע"י כל השחקנים ברשת ויכולים לקחת בה חלק כל החפצים בכך ולא רק מיעוט נבחר.

תיקון לחוקה (שינוי חוקי הפרוטוקול) דורש הסכמה רחבה ומאוד קשה להשגה שאינה יכולה להיכפות מלמעלה. מודל זה אומנם אטי יותר ממודל דיקטטורי של קבלת החלטות, אבל הוא מבטיח שימוש מעשי בידע מקצועי העובר סינון קפדני ומתעדף את חכמת הרשת ככלל על פני הידע המוגבל של יחידים. כמו כן, החוקים מוגדרים באופן כזה ששחקנים מתוגמלים באופן מקסימלי כאשר הם משחקים על פי כללי הפרוטוקול. כאשר שחקנים ברשת בוחרים שלא לשחק על פי כללים אלו הרשת כולה יכולה לדחות את "תרומתם" ונשארת להם הזכות להיפרד לרשת נפרדת עם חוקים שונים. אם חיפשתם חלופה לדמוקרטיה, ביטקוין פה כדי לתת השראה.

ווינסטון צ'רצ'יל אמר פעם "דמוקרטיה היא צורת הממשל הגרועה ביותר, פרט לכל האחרות שנוסו". הדמוקרטיה מתאימה לקהילות קטנות. אולם, ההתפשטות האקספוננציאלית של בני האדם על הפלנטה לצד התפוצצות המידע הותירה את העולם עם בירוקרטיה שבראשה נמצא מרכז קבלת החלטות "עליון" שלא מסוגל להתמודד עם כמות הידע הנדרש על מנת לקבל החלטות מושכלות. טבעם של מקבלי ההחלטות בארגונים גדולים הוא להיות מנותקים משורשי הארגון ודרישותיו ולצבור עוד כוח וסמכויות ובכך להעצים את הפתח לשחיתות ארגונית. מודל קבלת ההחלטות של ביטקוין מציב אלטרנטיבה למשילות בעולם המודרני.

עם זאת, ישנו נסיון מכוון לטאטא את בשורת הביטקוין ולצמצם אותה לטכנולוגית הבלוקצ'יין. ניסיון זה מובל על ידי בעלי אינטרס וחוטא למהות האידיאולוגיה שביטקוין בא לשרת. הבלוקצ'יין היא רק אחת מאבני הבניין המאפשרות את ביזור המטבע ובלוקצ'יין פרטי בשליטה מרכזית הוא פחות ערך מההילה העוטפת אותו. לכן, אור הזרקורים המכוון לטכנולוגיית הבלוקצ'יין מסנוור את הקהל ומונע ממנו לראות את שאר הגורמים שהופכים את ביטקוין לייחודי בנוף המטבעות הדיגיטליים ומאפשרים לו לשמר את אלגוריתם ההסכמה שעליו הוא מושתת ואת הביזור הנובע ממנו.

משקיעים חדשים הנכנסים לתחום צריכים לשאול את עצמם האם המטבע שבו הם משקיעים מביא לשולחן ערך שלא קיים בביטקוין או שביטקוין לא יכול להטמיע בשלב מאוחר יותר.    

לסיכום, אמנם אי אפשר להכין מביטקוין עגל מזהב וגם אי אפשר להדפיס עליו את דיוקנם של מלך תאילנד או של רחל המשוררת, אבל הערך הרעיוני-טכנולוגי של ביטקוין לא יסולא בפז. מה שהתחיל כניסוי כלכלי בשלהי 2008 הפך להיות האיום הגדול ביותר שידעה המערכת הבנקאית מראשיתה. מהפכות בעידן המודרני כבר לא מתרחשות על ידי פרולטריון שמרעיש את רחובות העיר, אלא על ידי אליטה טכנולוגיות שנמצאת שני צעדים קדימה מהעולם הישן.

בנקים ומחוקקים שלא יפנימו את המציאות החדשה ולא ישכילו להטמיע את המטבע פשוט ישארו מאחור ועלולים לגרור איתם את האוכלסייה שאותה הם אמורים לשרת. המחיר של ביטקוין כרגע לא משנה - ביטקוין בא להגביל את התערבות הממשלה בכלכלה. 

** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. 

**הכותב הוא מומחה בתחום המטבעות הווירטואליים ותעשיית הקריפטו. 

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    סוף סוף כתבה לעניין
    קובי 19/12/2017 18:52
    הגב לתגובה זו
    7 1
    מסכים עם כל מילה - כל המקדים מרוויח, ליפול הוא לעולם לא יפול - יעבור שינוי - כמובן - ערכו ישמר? מן הסתם ,
    סגור
  • 2.
    כתבת יפה ומעורר מחשבה (ל"ת)
    מריאנה 19/12/2017 18:31
    הגב לתגובה זו
    7 0
    סגור
  • 1.
    קישקושים. ביטקוין הוא מטבע שנשלט על ידי פושעים
    שט 19/12/2017 15:33
    הגב לתגובה זו
    2 16
    המחיר שלו נקבע על ידי הפושעים ששולטים בו. אין לו שום קשר לשוק חופשי. כיצד המטבע נשלט על ידי פושעים ? העדר רגולציה מאפשר הונאה , פשוט מאוד. הפושעים מקיימים סחר מדומה בו הם מוכרים לעצמם לפי איזה שער שהם רוצים ולמסתכלים מהצד נראה כאילו השער נקבע על ידי היצע וביקוש. כעת השוק של הביטקוין נימצא בפשיטצת רגל וזה מחייב העלאת השער כדי למלא את הקופה הריקה, על זה לא יעזור הקופה תשאר ריקה ככל שיעלו את השער.
    סגור
  • מרגיז לשמוע את הטיפשים..
    שמחה 24/12/2017 09:59
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כל כתבה על הביטקוין עולה טיפש אחר של הבין איך עובד הביטקוין וכותב תגובה מטומטמת, תתחיל ללמוד איך זה עובד ואז תעלה תגובה,
    סגור
  • קנית פעם ביטקוין?
    קרים 19/12/2017 17:59
    הגב לתגובה זו
    3 2
    אנונימיות זה הדבר האחרון שתקבל.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות