הביטקוין חוגג 9, וזה סימן שהוא מזדקן. מי יירש אותו?
מטבע הריפל, הכוכב החדש בתעשיית במטבעות הדיגיטליים, עמד באור הזרקורים בשבוע החולף. המטבע רשם עלייה מטאורית של מעל 700% בחודש אחד. לאחר מכן הוא נסוג והשווי הכולל הגיע "רק" ל-120 מיליארד דולר. בכך עקף הריפל לראשונה את שווי השוק של מטבע האת'ריום, ואותת לביטקוין, שחגג השבוע 9 שנים ליצירתו, שיתכן והמעמד שלו בסכנה כמטבע המוביל, והגיע הזמן לפנות את המקום לדור הבא. יו"ר רשות ני"ע, שמואל האוזר אמר השבוע כי "בורסה זה לזקנים – מעל גיל 35. המטבעות הדיגיטליים זה לצעירים". בעולם של הביטקוין גיל 9 זה סימן זיקנה מתקדמת.
קדחת המטבעות הדיגיטליים הייתה הסיפור הגדול של השנה שעברה. בזמן שהביטקוין כיכב בכותרות, קמו להם מטבעות חדשים שהציעו לקחת את הטכנולוגיה עליה מבוסס המסחר במטבע – הבלוקצ'יין – צעד אחד קדימה. היום, כשלכולם כבר ברור הפונטנציאל במסחר במטבעות, המשחק האמיתי הוא לאו דווקא לאן יגיע הביטקוין, אלא במי יהיה הכוכב הבא - המטבע שיצליח להשתיק את כל המבקרים ולקבל לגיטמציה אמיתית בעולם הפיננסי.
כמו בכל תעשייה בחיתוליה, הרעיונות והשאיפות נזרקים לכל עבר במאין משחק של 'מי יצליח לשכנע יותר טוב' את הציבור ב'אני מאמין' שלו. בעוד גופים שונים מנסים לשבות את לב ציבור המשקיעים בהבטחה שהם הדבר האמיתי, התחרות בתעשיית המטבעות הדיגיטלים כבדה. לא פחות מ-1,300 מטבעות שונים מתחרים ביניהם על הראשות, ובעת שאם לפני כשנה הביטקוין החזיק מעל 85% מנפח המסחר, כיום נפח המסחר ירד מתחת ל-40%, כשהמטבעות המתחרים נושפים בעורפו.
בין המטבעות השונים, ניתן למצוא למשל את מטבע האת'ריום, שמציע למשתמשים 'חוזים חכמים', שמאפשרים למשל לגוף שבוחר להשתמש בו ליצור חוזה לפיו, אם יעד מסויים במיזם יושג, הכסף יועבר למפתחים, ואם היעד לא יושג, הכסף יוחזר למשקיעים. מעבר לכך, האת'ריום מאפשר ביצוע עסקאות במהירות גבוהה יותר מהביטקוין, שאחת החולשות המרכזיות היא מהירות העברת הכספים האיטית, והמוגבלת מאוד שלו שמסוגלת לטפל ב-3 עד 7 עסקאות לשנייה - מה שגורם לעסקאות רבות להתעכב לא מעט זמן עד שהן נקלטות. לשם ההשוואה, ויזה מסוגלת לטפל במעל ל-24 אלף עסקאות בשנייה.
זו לא הבעיה היחידה. המטבעות הדיגיטלים יצטרכו מתישהו להתמודד עם צריכת האנרגיה המופרזת הנדרשת כדי לתפעל את מערכת הבלוקצ'יין, אשר ברמה השנתית דומה לצריכת האנרגיה השנתית של ניגריה, בחריין, אירלנד וסלובקיה. פעולה אחת בלבד של העברת מטבעות דיגיטליים צורכת חשמל שמספיק ל-8.5 בתים בארה"ב ליום אחד, ובכלל, כריית מטבעות דיגיטליים צורכת כ-0.13% מכלל צריכת החשמל בעולם - אנרגיה שמספיקה כדי לספק חשמל לכ-2.5 מיליון בתים בעלי צריכה ממוצעת בארה"ב. גם אם יקום לו מתחרה ראוי לביטקוין, את הקולות נגד צריכת האנרגיה הגבוהה בוודאי נשמע בקרוב.
מחכים להכרה
שנת 2018 תהיה שנת המפתח של תעשיית המטבעות הקריפטוגרפים. ההבנה שטכנולוגיית הבלוקצ'יין, שמניעה את הגלגלים מאחורי המטבעות היא בשורה אמיתית מתחילה לחלחל גם אצל המתנגדים לרעיון, וגופים פיננסים ברחבי העולם מתחילים להבין שלא תהיה ברירה אלא להסתגל למצב החדש, בו הציבור מבקש לחתוך את המתווך ולהיות מסוגל להעביר כסף למי שבא לו, מתי שבא לו, ובלי שמישהו יגזור עליו עמלה או ידפיס עוד כסף ויוריד את ערך המטבע שברשותו.
אז האם הביטקוין או מתחריו יקבלו ההכרה כמטבעות לגיטימים? קהל המאמינים בוודאי ישמח שכך יהיה, אך מעטים האנשים שרואים תרחיש כזה בקרוב. דבר אחד בטוח – אם וכאשר דבר שכזה יקרה, זה גם יהיה הסוף של העלייה האסטרונומית במחירו, כיוון שכדי לשמש כמטבע אמיתי ערכו יהיה חייב להיות יציב.
<המאמר פורסם במוסף "מעריב עסקים"
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.הגיע זמן של אפולו פאוור. מחיר זול מאוד כרגעדני 06/01/2018 15:01הגב לתגובה זו1 1אני רואה תוך חודש מניה מגיעה ל1000 נקודות. בהצלחה לכולם...סגור
-
1.נועם בראל צודק. גיל 9 זה סימן שהביקוין גוסס למוות!!!המערכת 06/01/2018 13:53הגב לתגובה זו0 0כל מי שאסף אלפי מטבעות במחיר 1 סנט. מו נועם בראל. בוודאי מכר ברמות 20,000 דןלר למטבע גוסס למוות!!!סגור