עוד פשע קריפטו? ה-SEC תובע את פלטפורמות המסחר ג'נסיס וג'מיני

הרגולטור האמריקאי "מתלבש" על פלטפורמות הלוואות המציעות ריבית גבוהה; האם מופקים לקחים? יותר שקיפות בנוגע לניהול סיכונים ומשטר תאגידי; שנת 2023 נפתחת ברגל ימין עם עליות במטבעות השונים - ואיזה מטבע זינק ב-30%?
 | 
telegram
(2)

ה-SEC האמריקאי (המקבילה לרשות לניירות ערך) הגיש תביעה נגד שתיים משחקניות הקריפטו הגדולות שעדין עומדות (חלקית) על רגליהן – ג'מיני וג'נסיס, שתי פלטפורמות המסחר וההשקעות שנוסדו על ידי האחים התאומים ווינקלבוס, בטענה שתוכנית ההלוואות מבוססת הנכסים לא נרשמה כחוק כהנפקת נייר ערך. 

החל מ-2021 ג'מיני אפשרה ללקוחותיה להלוות מטבעות קריפטו בג'נסיס בתמורה לריבית גבוהה, ולא שכחה גם לגבות עמלה נאה של 4.29%. ג'נסיס היא חלק מקונגלומרט חברות הקריפטו Digital Currency Group ששולט גם באתר קויינדסק ובחברת ניהול הנכסים גרייסקייל שמנפיקה תעודת סל על נכסי קריפטו.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בנובמבר האחרון הודיעה ג'נסיס כי המשקיעים לא יוכלו למשוך את הנכסים הללו בגלל "חוסר נזילות" עקב המשבר בשווקי הקריפטו. באותו זמן החזיקה החברה ב-900 מיליון דולר של כ-340 אלף משקיעים, כך על פי המידע שנמסר מה-SEC.

גארי גנסלר מנכ"ל ה-SEC מסר: "האישומים שהוגשו היום נבנו על סמך פעילות קודמת ונועדו להבהיר לשווקים ולציבור המשקיעים כי פלטפורמות הלוואות קריפטו ומתווכים אחרים נדרשים לעמוד בחוקי ניירות הערך שלנו שנבחנו לאורך זמן. בכך הם מגנים בצורה הטובה ביותר על המשקיעים. זה מקדם אמון בשווקים. זה לא אופציונלי, זה החוק".

הצעד האחרון הוא מכה נוספת לתעשיית הלוואות הקריפטו שהתבססה על ריביות דמיוניות, ומתברר גם שחוסר אמינות מוחלט. נזכיר שבפלטפורמת הלונה הגיעו הריביות לרמה של קרוב ל-20% בשנה, וגם בחברות אחרות שפשטו רגל כמו צלזיוס נרשמו תשואות דו ספרתיות. המשקיעים שוב לומדים בדרך הקשה שאין דבר כזה תשואה נטולת סיכון.

לאחרונה החלו הרשויות האמריקאיות להתמקד בתחום פלטפורמת ההלוואות בדרישה להחיל עליהם את חוקי ניירות הערך. בעבר הסכימה בלוקפיי, פשטה את הרגל לאחרונה, לשלם קנס של 100 מיליון דולר בגין האשמות בהצעת ניירות ערך לא רשומים, וצלזיוס גם הייתה תחת חקירה על אישומים דומים לפני שפשטה אף היא את הרגל. התובע הכללי של ניו יורק הגיש תביעה אישית בשבוע שעבר נגד מייסד צלזיוס אלכס משינסקי בגין הונאה והפרת חוקי ניירות הערך. 

השנה נפתחת ברגל ימין
שנת 2023 נפתחת ברגל ימין לשוק המניות כמו גם לתעשיית מטבעות הקריפטו, כשבשוק עדיין מלקקים את הפצעים מהמכות שקיבלו בשנה הקודמת. תוצאות הסקר שערכנו בשבוע שעבר מראות שאין שום דבר שדומה לקונצזנוס לגבי התנועות העתידיות של המטבע, כשאף תוצאה לא קיבלה מעבר ל-30% מהקולות.

בעוד 28% סבורים שהביטקוין ימשיך להידרדר ויסיים את השנה מתחת למחיר של 13 אלף דולר, 24% אחרים סבורים שמחירו יהיה בין 30 ל-100 אלף דולר. או במילים אחרות – כל מספר זוכה. אם ננסה לחלק בין שוריים (17 אלף ומעלה) לדוביים (17 אלף ומטה) התוצאות יראו על 38% לדוביים לעומת 58% שוריים ו-4% ניטרליים. אשים את נפשי בכפי ואהמר שהביטקוין יסיים את השנה במחיר של בין 13 ל-17 אלף דולר, כפי שענו 10% מהמשיבים.

יחד עם זאת, לא חסרים סימנים מדאיגים ביחס לעתיד הקריפטו. בין האשר פורסם כי השקעות ההון סיכון בקריפטו נפלו ב-75% ברבעון הרביעי של שנת 2022 ביחס לרבעון המקביל אשתקד. נזכיר שהרבעון המקביל ראה את שיא הקריפטו האחרון, שיא שלא נראה שיחזור בעתיד הקרוב. קריסת FTX שהתרחשה בנובמבר הורידה אף יותר את מספר ההשקעות בתחום. סכום ההשקעות הפרטיות ביוזמות קריפטו ירד ל-2.3 מיליארד דולר ברבעון הרביעי לעומת 4.9 מיליארד ברבעון השלישי, ו-12.1 מיליארד ברבעון השיא – הרבעון הראשון של שנת 2021.
 
יותר שקיפות – אבל לא מספיק

גם השבוע הכותרות המשיכו לזרום מפרשת FTX, האחרונה מלמדת על כך שהחברה מסרה לבית המשפט לפשיטות רגל בדלוור כי הצליחה להשיג כ-5 מיליארד דולר שנובעים מכ-300 השקעות של החברה. עדיין חסרים כמה מיליארדים טובים מההשקעות הכושלות שנעשו ללא ידיעת המשקיעים. המספר האחרון שפורסם הוא 8 מיליארד דולר. המנכ"ל שמונה לנהל את פשיטת הרגל של FTX, ג'ון ג'יי ריי אמר  כזכור שמה שהוא גילה בחברה הוא חסר תקדים ושהוא לא ראה דבר כזה מעולם. "בכל הקריירה שלי לא ראיתי מעולם כשלון כה מפואר של שליטה תאגידית וכזה חוסר במידע פיננסי אמין".

האם החברות בתחום מתחילות להפיק לקחים? על פי הוול סטריט ג'ורנל צעדים ראשונים נעשים בכיוון. במאמר שפרסם המגזין הפיננסי נכתב כי יותר ויותר חברות קריפטו מפרסמות מידע על השליטה הפנימית וניהול הסיכונים. יחד עם זאת, טוענים בעיתון, המצב עוד רחק מאד מלהיות אידיאלי.

כיום עדין אין כללים רגולטורים ברורים בתעשיית הקריפטו, ולכן יש שוני גדול בין החברות, וקשה למשקיעים להעריך כמה באמת יעילים אמצעי השליטה והבקרה של החברות השונות עד שמתרחשת קריסה בפועל. ג'ף הורוביץ, מנהל בחברת BitGo מצביע על נקודות התורפה: "אנחנו צריכים ניהול סיכונים טוב יותר, יותר "מעקי בטיחות". לגבי החברה שלו הוא טען שנכסי הלקוחות נשמרים בנפרד מנכסי החברה עצמה ושפעילות החברה נמצאת תחת הפיקוח של הרגולטור בניו יורק ובדרום דקוטה.

דברים דומים מוסרים בחברת Bitstamp USA . לדבריהם נכסי החברה מופרדים מנכסי הלקוחות ונערכים מבחני לחץ שנתיים על סיכוני נזילות, כולל תחת תרחישים היפותטיים בהן חברת המסחר תדרש לפדות כמות גדולה של כספי הלקוחות בזמן קצר. גם בבורסת המסחר Bittrex הפועלת מסיאטל מדברים על אמצעים נגד מתקפות סייבר, ועמידה בכללים רגולטורים בשווקים השונים בהם הם פועלים, ביניהם בריטניה אירופה וסינגפור.

הבעיה? עדיין מדובר בדיווחי החברות עצמם. אין ביקורת חיצונית, ואין מי שחתום על ההודעות הללו מלבד החברות עצמן. דיווחנו כאן לפני שבועות אחדים על כך שפירמת ראיית החשבון מאזראס הפסיקה את כל פעילותה עם בינאנס, בורסת הקריפטו הגדולה בעולם, ועם כל שאר חברות הקריפטו. בסופו של דבר החברות היחידות הנדרשות לפרסם מידע מפוקח ומוודא הן החברות הנסחרות באופן ציבורי, ובראשן קוינבייס הנסחרת בניו יורק. זאת לפחות עד שהרגולציה עליה עובדים כבר חודשים ארוכים תפורסם ותאושר סוף סוף. 

חדשות נוספות מהשבוע האחרון
מנהל נוסף ב-FTX מעוניין לשתף פעולה עם הרשויות במטרה להציל את עורו ולהטביע את חבריו לספינה הטובעת. נישאד סינג, מנהל תחום ההנדסה ב-FTX יהיה המנהל הבכיר השלישי בחברה שיעיד נגד סם בנקמן פרייד, אם התובעים יסכימו לעסקה איתו. המייסד השותף גריי ואנג ומנכ"לית אלמדה, החברה האחות, קרולין אליסון, כבר הסכימו על שיתוף פעולה עם הרשויות והודאה באשמה. בנקמן מואשם ב-8 סעיפי אישום שונים.

באל סלבדור לא נותנים לחורף הקריפטו לבלבל אותם. השבוע הודיעו במדינה הלאטינית על הנפקת אגרות החוב מגובות הביטקוין המכונות וולקאנו במרץ הקרוב. האגרות היו אמורות להיות מונפקות כבר בעבר אך הההנפקה הושעתה.

קוינבייס הודיעה השבוע על פיטורים של 950 עובדים ועל הורדת תחזיות. עוד הודיעה החברה השבוע כי תסגור את רוב פעילותה ביפן. צוות קטן של עובדים יישאר באי כדי לשמור על נכסי המשקיעים שם.

הפיטורים הגיעו גם לBlockchain.com שתיפרד מ-28% מהעובדים – כ-110 מהם.

רשת פוליגון הרוכבת על גבי האת'ריום תעבור שדרוג תוכנה בשבוע הבא. מטרת השדרוג, אם יאושר בהצבעת מחזיקי המטבע, היא שדרוג מערכת גביית עמלות ה"גז" ומערכת המוודאים של הרשת.

מטבע Avalanche  זינק השבוע ב-30% לאחר שהוכרז על שיתוף פעולה עם שירותי הענן של אמזון (AWS). כעת המטבע הוא ה-17 בגודלו עם שווי שוק של 4.8 מיליארד דולר. אוואלנש (מפולת שלגים) הוא אחד המתחרים שקמו לאת'ריום כרשת שמאפשרת פעילות של חוזים חכמים (בדומה לקרדאנו וסולנה). 

מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
השבוע, כאמור, נפתח באופן חיובי במקביל לעליות בשווקי המניות. 

ביטקוין (BTC) BITCOIN +0.33% BITCOIN 91,737 +0.33% BITCOIN בסיס:91,439 פתיחה:0 גבוה:92,624 נמוך:89,392 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: המטבע המוביל עלה השבוע ב-12% ואף חצה לזמן מה את רף ה-19 אלף דולר, אך נסוג בחזרה למחיר 18,813 דולר למטבע. 

את'ר (ETH) ETHEREUM -1.21% ETHEREUM 3,116.8 -1.21% ETHEREUM בסיס:3,155 פתיחה:0 גבוה:3,225 נמוך:3,051.3 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: .   גם עבור האת'ריום מתחילה שנת 2023 בנימה חיובית עם עליה שבועית של 13%. כעת נסחר מטבע אחד תמורת 1410 דולר. 

בייננס קוין (BNB) עלה בשיעור דומה של 12%. מטבע אחד שווה כעת 287 דולר. 

ריפל (XRP). הריפל טיפס השבוע ב-10% לשווי שוק של 19 מיליארד דולר. מטבע אחד נסחר תמורת 0.374 דולר. 

קרדאנו (ADA). שוב חילוקי מקומות בצמרת, כשהקרדאנו שב לכבוש את המקום החמישי עם עליה שבועית של 19%. שווי השוק כעת הוא 11.3 מיליארד דולר ומטבע אחד נסחר תמורת 0.32 דולר. 

דוג'קוין (DOGE). הדוג'קוין שומר על מקומו בשישיה הראשונה עם שווי שוק של 10.6 מיליארד דולר לאחר עלייה שבועית של 11%. 

פוליגון (MATIC) מטבע הפוליגון שצבר לא מעט כותרות לאחרונה סוגר את השבעיה הראשונה לאחר עליה נוספת של 15% בערכו. שווי השוק כעת הוא 8 מיליארד דולר. 

קרא עוד על קריפטו:
>>>מה זה ווב3
>>>מה זה DeFi?
>>>מה זה DAOs?

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    לSEC
    בושה 13/01/2023 15:50
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ממתי עסקת השאלה היא הנפקה?? קשקוש!
    סגור
  • 1.
    איך לאנשים
    דגימי 13/01/2023 09:30
    הגב לתגובה זו
    1 1
    איך לאנשים יש בצים לשם כסף על מוצר כל כך אמורפי ולא בטוח כמו הקריפטו אחרי שעבדו בעבורו כל כך קשה?? לפי המספרים בכתבה עפו מיליארדים לפח . לא מבין את זה...
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות