איך קנס של 30 מ' דולר מוחק 50 מיליארד מהשוק? איום חדש על הקריפטו?
שוק הקריפטו חווה ירידות חדות יחסית ב-24 השעות האחרונות שמסמנות שבוע ראשון שלילי באופן מובהק מתחילת השנה. ייתכן שיש לייחס את הירדות הללו לירידות הכלליות בשוק ביומיים האחרונים, אך יש גם המייחסים זאת למה שנראה כמתקפה רגולטורית, שבאה לידי ביטוי בקנס בסכום צנוע יחסית - 30 מיליון דולר - אך כזה שיכול לשנות רכיב מרכזי ברשתות מבוססות הוכחת אחזקה - הסטייקינג.
30 מיליון דולר, כאמור, הוא סכום לא משמעותי בעולם הקריפטו, בטח לא כזה שאמור להוביל למחיקות ערך של עשרות מיליארדי דולרים כפי שקרה בשעות האחרונות (בין 50 ל-60 מיליארד דולר מאז יום רביעי בשווי השוק הכולל של שוק הקריפטו), כך שלא הקנס עצמו משפיע כמובן, אלא משמעות ההחלטה, שנוגעת לאחת הפעילויות שדווקא מצליחות לייצר רווח באופן עקבי למשתמשים – הסטייקינג.
לפני ימים אחדים התפרסם בבלומברג שחברת קראקן נמצאת תחת חקירה של הה-SEC ביחס לפעילות הסטיקינג שהיא מציעה ללקוחותיה. "החברה נכשלה ברישום הצעת ומכירת תוכנית הסטייקינג כשירות שלה".
<Today we charged Kraken with failing to register the offer and sale of their crypto asset staking-as-a-service program, whereby investors transfer crypto assets to Kraken for staking in exchange for advertised annual investment returns of as much as 21 percent.
— U.S. Securities and Exchange Commission (@SECGov) February 9, 2023
היום כבר נודע כי החברה הסכימה לשלם קנס של 30 מיליון דולר, ואף אף הודיעה על עצירת כל פעילות הסטייקינג ללקוחותיה בארצות הברית. בנוסף, היא תבטל את כל הסטייקינג שכבר בוצע לכל לקוחותיה בארצות הברית למעט במטבע האת'ר אותו לא ניתן לבטל עד שדרוג נוסף של רשת האת'ריום. מדובר בפגיעה משמעותית בפעילות האת'ריום ורשתות אחרות המבוססות על הוכחת אחזקה כמו הסולנה או הקרדנו ואחרות.
מהו סטייקינג ולמה הוא כל כך חשוב? מדובר בעצם בלב הפעילות של רשתות בלוקצ'יין מבוססות הוכחת אחזקה – השיטה החסכונית יותר באנרגיה, אליה עברה לאחרונה הרשת השניה בגודלה, רשת האת'ריום. המשתמשים "נועלים" מטבעות קריפטו שברשותם לזמן מסוים כפיקדון על מנת שיוכלו לאמת את הפעולות שנעשות על גבי רשות הבלוקצ'יין. בתמורה לכך הם מקבלים חלק מהעמלות על ביצוע הפעולות הללו. אם לא יהיה סטייקינג, הרשתות הללו לא יוכלו לפעול כלל.
הקנס מצטרף לציוץ שפורסם אתמול על ידי מנכ"ל קוינבייס ברייאן ארמסטרונג לפיו הוא "שומע שמועות" שה-SEC מתכנן לאסור על לקוחות מארצות הברית לבצע פעילות סטייקינג. "אני מקווה שזה לא המקרה כיוון שאני מאמין שזו תהיה דרך נוראית עבור ארצות הברית אם כך יקרה. סטייקינג זה לא ניירות ערך". עוד כתב אמרסטרונג: "סטייקינג מאפשר למשתמשים להשתתף ישירות בהרצת רשתות קריפטו פתוחות. סטייקינג מביא לשיפורים רבים למרחב (הקריפטו), כולל סקליביליות (היכולת לבצע פעולות רבות בזמן קצר), אבטחה מוגברת ומוריד את טביעת הרגל הפחמנית".
סימנים ראשונים לכוונות של ה-SEC התקבלו כבר לפני שנה, כשהיו"ר גארי גנסלר רמז שייתכן שהשדרוג של רשת האת'ריום יהפוך את המטבע שלה, האת'ר, לנייר ערך. הסיבה לכך היא ש-"כאשר אתה מבצע סטייקינג" הוא אמר בשימוע לסנט בספטמבר, "הציבור המשקיע מצפה לרווח בהתבסס על מאמצים של אחרים". הניסוח הזה לא מקרי. זהו רמז ברור להגדרת נייר ערך בחוק האמריקאי שמבוסס על 4 חלקים: א. השקעה של כסף. ב. ביוזמה משותפת (כלומר פעילות של חברה). ג. בציפייה לרווח. ד. שינבע ממאמציהם של אנשים אחרים. אם פעילות סטייקינג אכן מוגדר כנייר ערך, כל הנפקה וכל פעילות כזו תדרוש תשקיף, רישום ובירוקרטיה שתסרבל את כל ההליך, ותרחיק ממנו את המשתמשים, וגם את החברות עצמן. כאמור, קראקן, חברה אמריקאית למהדרין, כבר הפסיקה את פעילות הסטייקינג שלה בארצות הברית.
Today @SECGov charged Kraken for the unregistered offer & sale of securities thru its staking-as-a-service program.
Whether it’s through staking-as-a-service, lending, or other means, crypto intermediaries must provide the proper disclosures & safeguards required by our laws.
— Gary Gensler (@GaryGensler) February 9, 2023<
סטייקינג הוא עסק הולך וגדל ומהווה חלק מרכזי ביישומים של הכלכלה המבוזרת (DeFi). ערך כל הנכסים שנמצאים כעת בסטייקיג הוא כ-42 מיליארד דולר שמייצרים תשואה ממוצעת של 11.6%. קראקן היא בורסת הקריפטו הרביעית בגודלה לפי נפח מסחר. שרות הסטייקינג שלה הציע תשואה של עד 24% (כתלות במטבע עליו בוצע הסטייקינג).
סביר מאד להניח שכמו במקרים אחרים, איסור כזה בארצות הברית פשוט יעביר את התעשייה למקומות אחרים. ארמסטרונג, שהחברה שהוא מנהל היא מהמובילות בארצות הברית חושש מכך: "עלינו לוודא שאנחנו מעודדים את הטכנולוגיה החדשה בארצות הברית, ולא חונקים אותה עם חוקים לא ברורים. "רגולציה על ידי אכיפה לא עובדת. היא מעודדת חברות לפעול בחוץ לארץ, שזה מה שקרה עם FTX אמר.
נראה שהרגולציה בארצות הברית עולה מדרגה, ככל הנראה עקב הקריסות האחרונות, כשהרגולטור חש שעליו להגן על המשקיעים במערב הפרוע שנוצר בתחום הקריפטו. הקנס וההגבלות על סטייקינג מצטרפות לקנסות שהוטלו בחודש שעבר על בורסת ג'מיני וג'נסיס פושטות הרגל באישומים של חוסר רישום מטבעות כניירות ערך. המשקיעים ככל הנראה מריחים את ההגבלות המתקרבות, ולוקחים צעד אחרוה אחרי העליות מתחילת השנה.
חדשות נוספות מהשבוע האחרון
יש מי שעדיין מרוויח כסף בקריפטו, ולא מעט ממנו. החברה המפעילה את המטבע היציב טית'ר הרוויחה כ-700 מיליון דולר ברבעון האחרון, וזאת למרות פידיונות של 21 מיליארד דולר במטבע. החברה גם פרסמה שהיתרות המגבות את המטבע עומדות על קצת מעל 67 מיליארד דולר, לעומת ערך שוק של 66 מיליארד דולר של המטבעות שבמחזור.
ויש מי שלמרות ההפסדים מנצל את המצב. חברת הכרייה CleanSpark דווחה על הפסד של 29 מיליון דולר על הכנסות של 27.8 מיליון דולר ברבעון האחרון. הסוחרים כנראה אהבו את הדיווח והעלו את מנית החברה ב-1.9%. הסיבה – האנליסטים ציפו להפסד של 31.3 מיליון דולר. למרות הביצועים הזועתיים החברה רחוקה מפשיטת רגל. שווי הנכסים שלה עומד על 487 מיליון דולר וההתחייבויות על 59.8 מיליון דולר בלבד. החברה שנהנית אם כן מנזילות לא רעה מנצלת את המשבר בתעשייה ורכשה אלפי מכונות כרייה בהנחה כמו גם שתי אתרי כרייה בג'ורג'יה, וזאת בעוד המתחרות פושטות את הרגל.
תגובות השרשרת לקריסת FTX נמשכות: חברת הכספומטים בהם ניתן לרכוש מטבעות קריפטו Coin Cloud מילאה טפסי צ'פאטר 11, כלומר פשיטת רגל. החברה הייתה אחת מהחלוצות בתחום כספומטים המאפשרים רכישת מטבעות דיגיטליים והייתה פעילה בעיקר בארצות הברית ובברזיל. על פי ההערכות היא הייתה הספק השני בגודלו בעולם ושלטה בכ-13% מהשוק. על פי הטפסים אותם מילאה נותנת האשראי הגדולה ביותר של החברה הייתה ג'נסיס, שגם היא בעצמה פושטת רגל כרגע, לה חייבת החברה כ-100 מיליון דולר.
תחייית המתים: במרחבי העולם הוירטואלי של כתובות ביטקוין ישנן כתובות שמכילות לא מעט כסף בהן לא התבצעה שום תנועה במשך שנים ארוכות. לעיתים קרובות מדובר בארנקים שבעליהם נפטרו, שכחו את הקוד לפתיחת הארנק או סתם שכחו מקיומו, וערך הביטקוין שבהם אבד לנצח.
אולם לפעמים הכתובות האלו מתעוררות לפתע לחיים ומתברר שבצד השני מתחבא בעלים מאד מאד עשיר ושמח. כך קרה עם כתובת ביטקוין שלא הייתה פעילה מאז "תקופה סאטושי", כלומר כמעט מתחילת דרכו של המטבע, וכעת התעוררה לפתע לחיים. 412 מטבעות ביטוקין שהיו שווים בזמן קנייתם אי אז בשנת 2012, 8 דולר, ביחד, הוצאו מהארנק במחיר של 23 אלף דולר למטבע. כלומר בשווי כולל של קרוב ל-10 מיליון דולר. המשקיע בעל עצבי הברזל, לא התרגש מעליות של אלפי אחוזים ונפילות דומות, והרוויח בסופו של דבר כ-120,000,000% על השקעתו תוך 11 שנים. 8 דולר מהרווחיים ביותר בהיסטוריה.
האם ההכרזה על מותו של ה-NFT הייתה מוקדמת מדי? למרות שהמכירות נפלו ב-90% בינואר 2023 לעומת ינואר 2022, השבוע הראשון של פברואר הראה התאוששות מסוימת, ומספר טוקנים אף נמכרו במחיר של מעל מיליון דולר, המוביל הוא NFT בשם CryptoPunk #5066 שנמכר תמורת 1.44 מיליון דולר. אמנם עדיין לא מדובר במחירי שיא הבועה, אך בהחלט מחיר מכובד עבור שורת קוד חסרת תועלת. בשלושים הימים האחרונים המחיר הממוצע של קולקציות רבות עלה בעשרות אחוזים כמו גם נפח המכירות.
קרא עוד:
>>>מהם המטבעות היציבים?
מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
השבוע אם כן הסתכם בירידות מובהקות אם כי לא בקריסה כמו שקרה לא פעם בשנת 2022. רוב הירידות התרחשו לקראת סוף השבוע. להלן הביצועים של המטבעות המובילים.
ביטקוין (BTC) BITCOIN +0.28% BITCOIN 91,697 +0.28% בסיס:91,439 פתיחה:0 גבוה:92,624 נמוך:89,392 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . הביטקוין לא נפגע ישירות מההתפתחות בנוגע לסטייקינג שכן הוא פועל בשיטת הוכחת עבודה, אך בכל זאת איבד 6.7% השבוע. מטבע אחד נסחר כעת תמורת 21,900 דולר, לאחר שכבר היה שווה מעל 23 אלף.
את'ר (ETH) ETHEREUM -1.21% ETHEREUM 3,116.9 -1.21% בסיס:3,155 פתיחה:0 גבוה:3,225 נמוך:3,051.3 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . האת'ר התאושש מעט בשעה האחרונה ומסכם כעת ירידה שבועית של רק 5.5%. מטיבע אחד נסחר תמורת 1547 דולר.
בייננס קוין (BNB). הביינאנס ירד ב-4% ונסחר כעת תמורת 307 דולר.
ריפל (XRP). הריפל ירד 5.4% מתחילת השבוע, ושווי השוק שוב מתחת ל-20 מיליארד דולר. מטבע אחד שווה 0.39 דולר, ושווי השוק הכולל הוא 19.6 מיליארד דולר.
קרדאנו (ADA). הקרדאנו ירד ב-9% ונסחר כעת תמורת 0.36 דולר. שווי השוק הכולל הוא 12.5 מיליארד דולר.
פוליגון (MATIC). לראשונה ברשימת 7 הגדולים - מטבע הפוליגון שהדיח את הדוג'קוין, לאחר שבניגוד למגמה הכללית בשוק רשם דווקא עליות של 7% השבוע. סך הכל עלה הפוליגון מתחילת השנה ב-65%. מטבע אחד נסחר כעת תמורת 1.26 דולר ושווי השוק הכולל עומד על 11 מיליארד דולר.
הדוג'קוין שהיה לפני כן במקום השביעי איבד השבוע 10% והסולנה שהתאוששה בתקופה האחרונה איבדה השבוע 14%. מתחילת השנה עדיין מדובר על זינוק של 108%.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1."כאן קראק"לרון 10/02/2023 10:19הגב לתגובה זו0 0=כאן שבירה במקומותינוסגור