הרגולטורים מתקוטטים ומטבע הריפל מזנק במעל 20% - ני"ע או סחורה?
פרויקט הריפל הוא רשת בלוקצ'יין שנועדה לייעל את מערכת התשלומים גלובלית. המטבע בו משתמש הפרויקט הוא ה-XRP. המטבע חבר של קבע בעשרת המטבעות הגדולים בתעשייה, שהיה גם בעבר השלישי בגודלו, וכעת ניצב במקום השישי מבחינת נתח שוק (כולל מטבעות יציבים).
פרויקט הריפל נמצא בשנים האחרונות תחת עננה של תביעה רגולטורית. בשנת 2020 הרשות לניירות ערך אמריקאית, ה-SEC, הגישה תביעה נגד רשת הריפל על מכירת ניירות ערך לא רשומים לאחר שהרשת מכרה מטבעות XRP בשווי 1.3 מיליארד דולר למימון פעילותה. עמדת החברה היא שלא מדובר ב"נייר ערך" (סקיוריטי) אלא ב"סחורה" (קומודיטי). החלטת בית המשפט צפויה במחצית הראשונה של השנה, כלומר בשלושת החודשים הקרובים. זוהי אחת השאלות הקריטיות בתעשייה, וייתכן גם שחלק מהמטבעות הם ניירות ערך ואילו אחרים הם סחורות. ההשלכות הרגולטוריות הן משמעותיות מאד ועלולותעשויות להשפיע רבות על ערכו של המטבע המדובר שכן הרגולציה על ניירות ערך כבדה בהרבה ומקשה מאד על המסחר, ההנפקה והתפעול של המטבעות במידה ויוגדרו כך.
השבוע נפתח מחדש הדיון בעניין, במה שנראה כ"מלחמת רגולטורים", מה שהזניק את ערך המטבע במעל 20% על רקע המשמעות שלו לתביעה. בתביעה כנגד בינאנס, הגדירה ה"וועדה לחוזים עתידיים ומסחר בסחורות (CFTC) את הביטוקין והאת'ריום כ"סחורה" ולא כנייר ערך, זאת בניגוד לעמדת "הרשות לניירות ערך" האמריקאית (SEC) שדווקא רואה באת'ריום נייר ערך ולא סחורה. עמדת ה-CFTC עלולה או עשויה להשפיע על תוצאות המשפט . נראה שחוסר ההסכמה בין הרגולטורים הוא נרחב ונוגע למטבעות רבים.
גארי גנסלר, יו"ר ה-SEC טען השבוע (בהקשר אחר) שהחוקים ביחס לתעשיית הקריפטו ברורים לתעשייה כבר קיימים, למרות הקולות בתעשייה הקוראים ליותר בהירות. כל כך בהירים עד כדי כך שאפילו הרגולטורים עצמם מתקוטטים על ההגדרות. בינתיים הארגון ממשיך במאבקו בתעשיית הקריפטו. ה-SEC פרסם אזהרה חמורה למשקיעים להתרחק מתעשיית הקריפטו: "השקעות בניירות ערך של נכסי קריפטו עלולות להיות תנודתיות וספקולטיביות באופן יוצא דופן, והפלטפורמות בהן המשקיעים רוכשים מוכרים, לווה או מלווים את ניירות הערך האלו עלולים להיות חסרים הגנה חשובה למשקיעים. הסיכון של הפסדים למשקיעים פרטיים שמשתתפים במסחר הכולל ניירות ערך של נכסי קריפטו נשאר משמעותי". מילת המפתח היא כמובן "ניירות ערך" שה-SEC התעקש לדחוף להודעה פעמיים ליד המילים "נכסי קריפטו". במקביל, לא שכח גאנסלר לבקש תקציב של 200 מיליון דולר נוספים למאבק ב"בחורים הרעים" של התעשייה.
הדעות חלוקות בדבר גודל ההשפעה שאכן תייצר החלטה לכאן או לכאן במשפט המדובר. לצד אלו שחושבים שההחלטה תשפיע על גורלם של מטבעות רבים לחיוב או לשלילה ישנם כאלה שסבורים שההשפעה תהיה מוגבלת למדי. אשלי אברסול, עו"ד לשעבר ב-SEC וכיום פעילה בתעשיית הקריפטו טוענת שזה תלוי בשאלה האם יחליט השופט להתמקד במקרה הספציפי של ריפל או לספק קביעות חוקיות נרחבות יותר בעלות אפקט על כלל התעשייה.
אחרים סבורים שההשפעה בכל מקרה תהיה מוגבלת מאד – "ללא קשר לשאלה מי ינצח, ההשפעה האמיתית על הרגולציה קרובה לאפס חוץ מאשר ביחס לגורל הריפל עצמו ומנהלי החברה" אומר טיי גאלש, עוד עובדת SEC לשעבר שחצתה את הגדר לתעשיית הפיננסים.
מי שמנסה לרכוב על הגל של ה-XRP עקב עמדת ה-CFTC הם הספקולנטים בדרום קוריאה. המסחר במטבע התנפח למיליארדי דולרים ביום בבורסות הקריפטו המקומיות כגון UpBIT ו Bithumb ואחרות, וזאת על רקע הזנוק בערכו וההתפתחויות המשפטיות. נפח המסחר במטבע במדינה עבר את זה של הביטוקין והאת'ריום שבדרך כלל מובילים.
דרום קוריאה ידועה במסחר ספקולטיבי במטבעות קריפטו שיכולים לגרום לראלי במטבעות מסוימים שערכם מתנתק מהמחיר בשווקים אחרים, לעיתים בעד 30%. המשתמשים קונים ומוכרים בצורה מתמשכת את אותו מטבע כדי להגדיל את נפח המסחר וליצור אשליה "שמשהו קורה" באותו מטבע. אז בדרום קוריאה רוכבים גם על הגל של הריפל ומסייעים לראלי הספקולטיבי במטבע.
דרוש: בנק!
לפני שלושה שבועות ניסינו להציג בטור זה את המרוויחים האפשריים מקריסתו של "בנק הקריפטו" סילברגייט. המלצנו אז להעיף מבט על בנק סיגנצ'ר הניו יורקי שניסה למלא את מקומו, ואליו העבירו חברות הקריפטו הגדולות את פעילותם. דא עקא, שלמרבה הפדיחה, עוד באותו השבוע קרס גם בנק סיגנצ'ר.
קריסת שני הבנקים הידידותיים ביותר לקריפטו בתוך שבועות ספורים מסבירה אולי למה שאר הבנקים פחות ידידותיים לקריפטו. מדובר בתחום תנודתי שמגלם סיכונים רבים שלא פעם מתממשים. מכל מקום, הקריסה הזוגית הזו החמירה בעיה קיימת – עכשיו הבנקים מתרחקים עוד יותר מתעשיית הקריפטו, וזו, כמו כל תעשייה פיננסית, צריכה בנקים כמו אוויר לנשימה.
הבנקים מעלים דרישות קשוחות ומקשים על חברות קריפטו לקבל את שירותיהם ובמקרים רבים מסרבים בכלל לעבוד עם חברות מהתחום. בבריטניה התלוננו פעילי קריפטו על ההגבלות היומיות שמטילים הבנקים על העברות כספים לפלטפורמות מסחר בקריפטו. גם הדרישות הרגולטוריות הקשוחות מקשות על הפעילות.
בדו"ח שפרסמה חברת עריכת הדין קופר וקירק מוושינגטון נטען שעל המחוקק להתערב כדי להפסיק את מה שהם מכנים פעילות יתר לא חוקית של הרגולטורים, אולם באווירת אנטי קריפטו הנוכחית השוררת בארצות הברית, בקרב קובעי המדיניות והרגולטורים, לא נראה שהרבה חברי קונגרס ירימו את הכפפה. יש פה מין אירוניה שהתעשייה שבאה לספק תחליף לבנקים, תלויה בהם בעצם כל כך, ומתקשה לתפקד ללא התמיכה היומיומית שלהם.
חדשות נוספות מהשבוע האחרון
המירוץ לקוון – מונטנגרו דיווחה בשבוע שעבר שתפסה את מייסד הטרה-לונה הנמלט דו קוון, וכעת רבות על ראשו ארצות הברית ודרום קוריאה. לשתי המדינות יש מספר שאלות שהן רוצות לשאול את מר קוון, ומעדיפות לעשות זאת באופן אישי באווירה הביתית שלהן. ייתכן, עם זאת, ששתי המדינות יצטרכו להמתין לא מעט שכם גפ במונטנגרו רוצים לשוחח ארוכות עם קוואן. הוא מואשם במדינה בשימוש במסמכים מזויפים ויצטרך תחילה לעמוד למשפט בנוגע לכך. העונש המרבי על עברה כזו הוא 5 שנות מאסר. בינתיים הקארמה ממשיכה להתעלל בקוון שהפרויקט שלו אחראי על מחיקת 40 מיליארד דולר למשקיעים, והוא נכנס לבידוד עקב חשש לקורונה.
המטבע היציב USDS של חברת סירקל ממשיך לדמם ואיבד 10 מיליארד דולר נוספים משווי השוק שלו בשבועיים האחרונים, וזאת על רקע חששות ליציבותו. חברת סירקל ממשיכה להצהיר שכל המטבעות מגובים בנכסים אך בינתיים זה לא מרגיע את השוק. החששות עלו כאשר נודע שהחברה מחזיקה נכסים בשווי 3.3 מיליארד דולר בבנק הקורס SVB. כידוע ביטוח ההפקדות לכל חשבון בבנק עומד על 250 אלף דולר בלבד. החששות גרמו לאובדן ההצמדה לדולר לזמן מה, אך לאחר מכן חזר ערך המטבע להיצמד לדולר. יחד עם זאת חוסר האמון ככל הנראה נמשך ואף מתגבר. ביממה האחרונה נפדו מטבעות בשווי חצי מיליארד דולר נוספים.
לקראת השדרוג הנוסף ברשת האת'ריום זינק ערך האופציות במסחר על מטבע האת'ר בחודש האחרון והגיע לרמת שיא מאז מאי בשנה שעברה. מספר האופציות הפתוחות נמצא בשיא כל הזמנים, בעוד שווי השוק שלהם עדיין לא שם אך לא רחוק. כעת נודע שהשדרוג צפוי להתבצע ב-12 באפריל
אישום חדש לאוסף האישומים כנגד סם בנקמן פרייד – שוחד. הוא מואשם ששילם 40 מיליון דולר לפקידי ממשל סינים כדי לשחרר חשבונות קריפטו של חברת אלמדה ובהם נכסים דיגיטלים בשווי מיליארד דולר, שהוקפאו בידי הרשויות הסיניות. האירוע התרחש בשנת 2021, אז התבצע התשלום וזמן קצר לאחר מכן החשבונות הופשרו.
חברת מיקרוסטרטגי הודיעה כי סיימה לשלם חוב של 161 מיליון דולר לבנק סילברגייט (שקרס בינתיים) ובכך שחררה שיעבוד על 34,619 מטבעות. מרוב שמחה החברה מיהרה לקנות עוד 6,455 מטבעות ביטקוין בשווי 150 מיליון דולר נוספים במחיר ממוצע של 23,238 דולר. במחיר הנוכחי מדובר כבר על רווח פוטנציאלי של יותר מ-20 מיליון דולר.
במבט רחב יותר, מיקרוסטרטגי השקיעה עד כה 4.17 מיליארד דולר בקניית 138,955 מטבעות ביטוקין. ערכם הנוכחי של המטבעות הוא 3.77 מיליארד דולר, כלומר מדובר בהפסד על הנייר של 330 מיליון דולר בשלב זה. המחיר שמשקף איזון הוא כ-30 אלף דולר. מנכ"ל החברה לשעבר מייקל סיילור ממשיך להיות שורי מאד על הביטקוין, כך על פי ציוציו בטוויטר: "ביטקוין הוא בנק שלא יכול להלוות, להשקיע, להמר, לדלל, להפחית, להקפיא או להלאים את הנכסים שלך" צייץ, "הוא עובד כל הזמן, ובכל מקום בעולם, והוא בלתי ניתן לעצירה". מניית החברה זינקה עד כה ב-70% מתחילת השנה, בדומה לעלייה בערכו של הביטקוין. בהשוואה לערך המניה לפני שנתיים עדיין מדובר בירידה של 70%.
בדיסני התייאשו מהמטאוורס. רבים בנו על כך שהזכויות של החברה על כל כך הרבה מותגים מוצלחים יסייעו לה לבנות מטאוורס עשיר ורווחי, אולם ענקית הבידור החליטה לפטר 7,000 מעובדי החברה בחודשיים הקרובים ביניהם גם כל עובדי מחלקת המטהוורס, וזאת במאמץ לקצץ 5.5 מיליארד דולר בהוצאות.
קרא עוד:
>>>מהם המטבעות היציבים?
מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
למעט הריפל, רוב המטבעות נסחרו ביציבות עד ירידות קלות. במהלך השבוע דווקא נרשמו מדי פעם עליות, והביטקוין אף חצה את רף ה-29 אלף דולרים למטבע, אך מאז ירד מעט.
ביטקוין (BTC) BITCOIN +0.48% BITCOIN 91,881 +0.48% בסיס:91,439 פתיחה:0 גבוה:92,624 נמוך:89,392 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . השבוע נסגר ביציבות ביחס לערך המטבע ללפני שבוע, וכעת הוא נסחר תמורת 28,221 דולר המשקפים תשואה של 70% מתחילת השנה.
את'ר (ETH) ETHEREUM -0.86% ETHEREUM 3,127.8 -0.86% בסיס:3,155 פתיחה:0 גבוה:3,225 נמוך:3,051.3 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . האת'ר גם נסחר ביציבות תמורת 1807 דולר. עם סיום הרבעון הראשון מסתפק המטבע בעליה של 50% מתחילת השנה.
בייננס קוין (BNB). המטבע השלישי בגודלו רושם ירידה של 3% על רקע המשך התביעה של ה-CFTC כנגד החברה האם. מטבע אחד נסחר תמורת 317 דולר.
ריפל (XRP). הכוכב של השבוע כאמור הוא מטבע הריפל עם עליה של 22% לשווי שוק של 27.6 מיליארד דולר. מטבע אחד נסחר תמורת 0.5337 דולר.
קרדאנו (ADA). גם הקרדאנו עלה השבוע, אבל בשיעור נמוך בהרבה כ-3%. מטבע אחד שווה כעת 0.3783 דולר ושווי השוק הכולל הוא 13.1 מיליארד דולר.
פוליגון (MATIC). הפוליגון ירד ב-3.5% לעומת ערכו לפני שבוע ונסחר כעת תמורת 1.1 דולר ובשווי שוק של קרוב ל-10 מיליארד דולר.
קרא עוד על קריפטו:
>>>מה זה ווב3
>>>מה זה DeFi?
>>>מה זה DAOs?
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה