חברות המטבעות היציבים מייצרות מיליארדים, אבל זה לא מספיק - הימור מסוכן?
בשבוע שעבר "חגגנו" את יום השנה להתמוטטות הגרנדיוזיות של פלטפורמות הטורה-לונה שמחקה עשרות מיליארדי דולרים מהשוק בתוך שבוע. אבל, כשהן לא מתמוטטות ומוחקות עשרות מיליארדי דולרים, חברות המטבעות היציבים הן מכונת לייצור מזומנים. דווחנו בשבוע שעבר שמנפיקת המטבע היציב טית'ר דווחה על רווחים של 1.48 מיליארד דולר ברבעון הראשון של שנת 2023. שווי השוק של המטבעות שהנפיקה החברה כעת הוא 82.8 מיליארד דולר, ויש לחברה גם פרויקטים נוספים כמו מטבע הצמוד לזהב בשווי של מאות מיליוני דולרים ועוד. נזכיר שגם ברבעונים גרועים בהרבה לשוק הקריפטו החברה מייצרת מזומנים בקצב מסחרר. כך לדוגמה ברבעון הרביעי של שנת 2022 דווחה החברה על רווח נקי של 700 מיליון דולר.
אז איך חברות המטבעות היציבים, ובראשן מפעילת טית'ר מייצרות את המיליארדים? המודל העסקי בנוי על שתי זרועות. הראשונה: עמלות מסחר. המטבעות היציבים מהווים גשר בין כסף פיאט (הכסף הרגיל) לבין עולם הקריפטו, ובנוסף במסחר בקריפטו עצמו הן מהוות "מתווך" מרכזי. ככל שהעניין בקריפטו גובר נפח המסחר עולה, והמזומנים מצטברים.
הזרוע השניה בנויה על ההון שמצטבר בחשבונות החברה. החברות מנפיקות מטבעות ותמורתן מקבלות כסף. הכסף הזה מנותב לקניית נכסים שיגבו את המטבע הדיגיטלי שהונפק, אבל זה לא אומר שהוא לא יכול לייצר עוד כסף בעצמו. רוב הנכסים המגבים מושקעים במזומנים או בנכסים דמויי מזומנים כמו אגרות חוב ממשלתיות של ארצות הברית לטווח קצר. האגרות האלו אמנם לא מציעות ריבית גבוהה במיוחד, אבל כששוי השוק הוא 82.2 מיליארד דולר גם ריבית לא גבוהה ממיוחד על חלק מהסכום הזה מייצרת הררי מזומנים.
אבל השימוש של החברה במזומנים שהופקדו בידה לא מסתיים רק בגיבוי הכסף והיא ממנפת אותו גם על ידי הלוואות למוסדות אחרים או פעילות השקעה נוספת. אפשר לומר שהחברה מקבלת הון במחיר גיוס של 0% (או אפילו מייצרת רווחים על הגיוס בגלל העמלה), ומשקיעה אותו בחזרה בדרכים שונות.
הזרוע השניה של המודל העסקי הזה מעוררת ביקורת שכן היא מעמידה בסיכון את הגיבוי של המטבעות היציבים. ראינו כבר ש"ריצה אל הבנקים" יכולה להיות הרת אסון במקרה שצריך להנזיל בבת אחת כמות גדולה של מזומנים, ומספר מטבעות יציבים אף איבדו את ההצמדה לזמן מה בנסיבות שונות עקב שמועות על קשיי נזילות וכדו'. זה קרה אפילו לשתי המטבעות הגדולים ביותר, הטית'ר וה-USDC. אולם עד כה, למעט הקריסה של מטבע הטרה-לונה ומטבעות נוספים שפעלו במודל של ייצוב על ידי אלגוריתם (כלומר, המטבע היציב לא גובה בנכסים אמיתיים אלא על ידי אלגוריתם ומטבע דיגיטלי מקביל), המטבעות היציבים המגובים בנכסים הצליחו לעמוד עד כה באתגרים גם מול לחצים מסוימים, ותמיד הם חזרו להצמדה לדולר תוך זמן קצר.
בעוד השקעה של הגיבוי או הלוואה שלו למוסדות אחרים עלולה, כאמור, להיות בעייתית והיא זו שמעוררת ביקורת, בחברות הללו, ובעיקר בטית'ר מצטברים גם לא מעט מזומנים בעקבות הרווחים העצומים. במקרה זה השקעה מחדש ושימוש במזומנים האלה לגיטימי יותר, גם בהשקעות בסיכון גבוה יותר.
לאחרונה הודיעה החברה שהיא אכן תשתמש במזומנים האלה כדי לנסות להרוויח עוד כסף. איפה היא תעשה את זה? כמובן, בשוק הקריפטו. השבוע הודיעה החברה כי היא תשקיע 15% מהרווחים שלה במטבע הביטקוין. המטבעות הנרכשים יתווספו לרזרבות הגיבוי של החברה. טית'ר כבר מחזיקה מטבעות ביטקוין בשווי 1.5 מיליארד דולר, זאת בנוסף ל-3.4 מיליארד דולר בזהב. יחד עם זאת החברה לא ידועה בשקיפות או בניהול תיקון, ואף הואשמה בעבר על ידי התובע בניו יורק במסירת מידע לא נכון לציבור. זליגה של חברי החברה להשקעות ספקולטיביות כמו ביטקוין עלולה להיות הרת אסון.
המרדף של רשויות החוק אחר דו קוואן
ואם במטבעות יציבים עסקינן, נזכיר שוב שבשבוע שעבר ציינו שנה להתמוטטות פרויקט הטרה-לונה, וזרועות החוק עדיין מנסות למצות את הדין עם המייסד הנמלט דו קוואן, שנתפס לאחרונה במונטונגרו. רשויות החוק בדרום קוריאה ובארצות הברית מנסות לשים את ידם על קוואן, ובינתיים בית המשפט בסיאול החרים נכסים של קוואן בשווי 176 מיליון דולר. הנכסים כוללים נכסי נדל"ן, מכוניות ומטבעות קריפטו.
לפי התובע הדרום קוריאני קוואן הרוויח בפעולות לא לגיטימיות על רקע קריסת הפרויקט סכום של 314.2 מיליון דולר. בארצות הברית הוא עומד בפני 8 אישומים של הונאות שונות שהעונש עליהם עלול להצטבר ל-160 שנה בכלא. אבל בינתיים בית המשפט במונטונגרו דווקא שחרר את קוואן בערבות. גם במונטונגרו קוואן עומד בפני אישומים, אמנם חמורים פחות, של זיוף מסמכים. הערבות בגובה 400 אלף יורו, כך שאם קוואן אכן שם את ידו על 314 מיליון דולר מובן שהוא לא יתקשה לוותר על הערבות אם תיקלע בפניו אפשרות להמשיך להתחמק מאימת הדין.
המשך המלחמה הרגולטורית בארצות הברית
שחקנית ה-DeFi בנקור (Bancor) עומדת בפני תביעה בטקסס, ארצות הברית באשמת הונאת המשקיעים ומכירת ניירות ערך לא רשומים. זאת, בעקבות הפסדים שנגרמו למשקיעים מסגירת פרויקט שלהחברה.
עוד בטקסס, לפי תקנה חדשה במדינה חברות למסחר בקריפטו הפועלות במדינה יחויבו לספק "הוכחת רזרבות", שיוודאו שהלקוחות יוכלו תמיד לבצע משיכה של כל כספם באופן מיידי.
משרד המשפטים האמריקאי (JOD) מעלה הילוך במאבקו בתרמיות, פריצות וגניבות הקשורות לפלטפורמות DeFi. הגוף הממשלתי מתמקד במקרים בהם פרוטוקולים של DEFI ו"גשרים" מנוצלים על ידי פושעים, במיוחד כאלה המופעלים על ידי מדינת הפשע צפון קוריאה. על פי מחקר שפורסם לאחרונה על ידי חברת מחקר רשתות הבלוקצ'יין Elliptic, יפן היא המדינה שמושפעת הכי הרבה מהתקפות ההאקרים הצפון קוריאנים. היא איבדה 721 מיליון דולר בהתקפות ההאקרים, כ-30% מסך האבדות הגלובלי שמסתכמים ב-2.3 מיליארד דולר. השכנות האסיאיתיות וייטנם, הונג קונג יחד עם ארצות הברית הן היעדים הנוספים המועדפים על הצפון קוריאנים.
היחידה במשרד המשפטים למלחמה בהונאות קריפטו, NCET, מובלת על ידי יון יאנק צ'וי, בעלת ניסיון של עשר שנים כתובעת במשרד המשפטים. ה-NCET מצטרף לגופים רגולטוריים אחרים בארצות הברית שמגבירים את פעילותם בתחום הקריפטו, ביניהם הרשות לניירות ערך (SEC), הרשות למסחר בסחורות וחוזים עתידיים (CFTC) ורשת האכיפה לפשעים פיננסים (FinCEN).
נדידת פלטפורמות הקריפטו מצפון אמריקה
התוצאה של הסביבה הרגולטורית הקשוחה בארצות הברית מבריחה את חברות הקריפטו מארצות הברית.
קוינבייס משיקה שרות מנויים חדש שיציע תמיכה 724, מסחר ללא עמלות ועוד תמורת דמי מנוי חודשיים. אבל החברה, שמרכז פעילותה בארצות הברית, משיקה את השרות החדש במגוון ארצות. ארצות הברית לא ביניהן. השרות יושק תחילה בבריטניה, אירלנד וגרמניה, ולאחר מכן ב-31 ארצות אירופאיות נוספות, שנהנות מסביבה רגולטורית רכה יותר. ארצות הברית לא בתוכניות כרגע.
חברת ריפל מפעילת המטבע XRP פועלת לרכישת חברה משמורת הקריפטו השוויצרית Metaco תמורת 250 מיליון דולר, וזאת במטרה ליצור אלטרנטיביות בנלאומיות לפעילות החברה בארצות הברית שתאפשר לחברה להציע מגוון מוצרים ושרותים רחב יותר ממה שמתאפשר לה כעת. החברה הודיעה השבוע גם אל השקת פלטפורמות להשקת מטבעות דיגיטליים ממשלתיים (CBDC) שתעמוד לרשות הממשלות שיחפצו להתקדם בכיוון הזה. מנכ"ל החברה בראד גרלינגהאוס אמר השבוע בראיון לרשת CNBC שהרגולציה "המבלבלת" בארצות הברית תדחוף יותר ויותר חברות קריפטו לעזוב את המדינה. לדבריו, "ללא ספק, אירופה היא הנהנית העיקרית מהבלבול שקיים בארצות הברית".
בייננס, בורסת המסחר בקריפטו הגדולה בעולם, החליטה לסגור את פעילותה בקנדה על רקע רגולציה חדשה על שוק הקריפטו. הרגולציה שהוכרזה כבר בפברואר דורשת שכל הפלטפורמות המפעילות פעילות קריפטו צריכות להרשם ברשויות הרגולטוריות הרלוונטיות כדי להמשיך לפעול במדינה. הפלטפורמות נדרשו גם לעמוד בתנאים קשוחים יותר כדי לאשר מטבעות יציבים, הגנה על נכסי לקוחות ומסחר ממונף. מבייננס נמסר שלמרות מאמציהם הם לא הצליחו למצוא דרך להמשך לשרת את לקוחותיהם בקנדה. מייסד בייננס, יליד סין, עבר עם משפחתו לקנדה בגיל 12.
מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
שבוע מעורב במסחר בקריפטו. בעוד החברות המובילות נסחרו ביציבות, אלו שבשורה השניה רשמו עליות.
ביטקוין (BTC) BITCOIN +2.4% BITCOIN 91,260 +2.4% בסיס:89,120 פתיחה:0 גבוה:92,624 נמוך:88,709 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . הביטקוין נסחר במחיר דומה לזה בו נסחר לפני שבוע, כ-26.9 אלף דולר למטבע.
את'ר (ETH) ETHEREUM +2.93% ETHEREUM 3,149.3 +2.93% בסיס:3,059.7 פתיחה:0 גבוה:3,200 נמוך:3,044.5 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . האת'ר טיפס באחוז ונסחר כעת תמורת 1807 דולר.
בייננס קוין (BNB). גם הבייננס קוין עלה בכאחוז ונסחר כעת תמורת 310 דולר.
ריפל (XRP). צבר הידיעות על הריפל שהזכרנו קודם לכן השפיע לחיוב על המטבע שטיפס ב-10% בשבוע האחרון. מחירו כעת 0.46 דולר ושווי השוק הכולל 23.4 מיליארד דולר.
קרדאנו (ADA). גם הקרדאנו עלה בשיעור נאה של כ-5% שבוע לשווי שוק של 13 מיליארד דולר. מחירו כעת 0.374 דולר למטבע.
דוג'קוין (DOGE): הדוג'קוין עלה בשיעור צנוע יותר של 2.6% ומחירו כעת 0.07385 דולר למטבע. שווי השוק הוא 10.3 מיליארד דולר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה