"מכור בידיעה" - האם השקת תעודות הסל על הביטקוין היא אכזבה?

השקת תעודת הסל לא הביאה לזינוק במחיר הביטקוין לו חיכו רבים, מה הסיבות לכך, והאם המגמה תשתנה? מניות חברות הקריפטו ירדו בחדות מסיבות דומות, מה האתגרים שעומדים בפני כורות הביטוקין; התפתחויות בזירה המשפטית וחדשות נוספות
 |   | 
telegram
(1)

השקת תעודות הסל - אכזבה?

הנה עבר שבוע מאז אישור ה-SEC למסחר בתעודות סל על מחיר הספוט של הביטקוין והמחיר לא זינק ל-50 אלף דולר כמו שרבים ציפו ובטח לא מגרד כל מיני מספרים פנטסטיים אחרים שנזרקו לחלל. השוק אמנם הגיב בהתחלה בצורה חיובית למדי, והמטבע החל לטפס בהדרגה עד שנגע ב-49 אלף דולר, קצת לפני תחילת המסחר בפועל בתעודות, אלא שאז הגיעה הצניחה שהחזירה את המטבע כמעט עד 40 אלף דולר. מה השתבש?

לא מעט אנשים צפו את המהלך. "מכור בידיעה" קלאסי. לאחר ציפיות ארוכות מאד לאירוע מסוים, סוף סוף הוא מתרחש, השוק מנסה לרכוב על הגל, אבל אז מתברר שאין מספיק "קונים" לאירוע, הרבה סוחרים מחליטים לממש רווחים ומתחיל היפוך מגמה שמתגבר עם סגירת פוזיציות כפויה של כל הסוחרים הממונפים ונרשמות ירידות שערים משמעותיות.

כעת ניתן לומר שהשוק "התנקה" מעודף המינוף ממנו סבל, כיוון שהתנועות הפראיות למעלה ולמטה "ניערו" הרבה מאד סוחרים. רמת המינוף הכוללת בשוק כעת, לפי הערכות שונות, ירדה בכ-70% לעומת השיא שנרשם מעט לפני האישור, והמסחר כעת מתנהל עם מעט פחות תנודתיות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הצעד הבא במחיר הביטקוין תלוי כבר יותר בגורמי ביקוש והיצע "אמיתיים". שלו כמו מניות, אגרות חוב או סחורות שמושפעים מדוחות כספיים, מזג אוויר וכדו', לביטקוין אין שום ערך או שימוש אמיתי מלבד עצם הביקוש וההיצע למטבע, וזה הגורם היחידי שקובע את מחירו. לכן ההשפעה האמיתית על המטבע תלויה בשאלה האם תעודות הסל באמת ימשכו כספים חדשים והאם אירוע החציה הצפוי בעוד מספר חודשים באמת יוריד את ההיצע בצורה משמעותית שתשפיע על המחיר. ביחס לשתי השאלות הללו מוקדם עדיין לקבוע.

תעודות הסל משכו אליהן בדקות הראשונות למסחר כמיליארד דולר, ו-4.5 מיליארד דולר במהלך יום המסחר הראשון. סכום מרשים לכל הדעות, אבל לא מספיק כדי לשנות את משוואת הביקוש וההיצע. בנוסף, חלק גדול מנפח המסחר מיוחס לזרימה של הרבה מאד כסף החוצה מתעודת הסל של גרייסקייל. נזכיר, שלגרייסקייל הייתה בשנים האחרונות קרן נאמנות העוקבת אחר מחיר הביטקוין. גרייסקייל הגישה בקשה להמיר את קרן הנאמנות לתעודת הסל. זו הבקשה שאולי הביאה בסופו של דבר לאישור תעודות הסל, שכן ה-SEC דחה את הבקשה, ואולץ על ידי בית המשפט לשקול מחדש. עם האישור כל הכסף שהיה בקרן הנאמנות פשוט הועבר לתעודת הסל החדשה. הבעיה שגרייסקייל לא רוצים לוותר על דמי הניהול השמנים שהיו מנת חלקם כשהם היו הגורם היחידי בשוק שהציע חשיפה ישירה לביטקוין, ולכן קבעו את דמי הניהול הגבוהים בשוק בפער. 1.5% גובים שם על תעודת סל שלא עושה כמעט כלום חוץ מלקנות ולמכור ביטקויינים. דמי הניהול על קרן הנאמנות היו גבוהים אף יותר – 2%. מדובר בקרן נאמנות שניהלה 28.6 מיליארד דולר, כלומר ההכנסות השנתיות הגיעו למעל 50 מיליון דולר. המשקיעים לא פראיירים, וכיון שבאותו יום עצמו נוצרו אלטרנטיבות זולות בהרבה החלה יציאת כספים מאסיבית מתעודת הסל היקרה. ייתכן שזה היה אחד הגורמים שהאיצו את הנפילה במחיר. עד כה יצאו קרוב ל-5 מיליארד דולר מהקרן, ובג'יי פי מורגן מעריכים שעוד כ-5 עד 10 מיליארד דולר צפויים להגר מהתעודה לאלטרנטיבות הזולות יותר. אז כרגע מתרחשת יציאת כספים רבתית מהתעודה, אך לא ברור עוד כמה זמן היא תמשך. נזכיר שיציאת הכספים היא אירוע מס, ויש כאלה עם רווחים לא מבוטלים שאולי יעדיפו לשלם אחוז וחצי דמי ניהול לזמן מה כדי להימנע מאירוע מס של עשרות אחוזים מהרווחים.

על כל פנים בסיכום של כמעט שבוע מאז תחילת המסחר בתעודות הסל נפח המסחר עבר את ה-10 מיליארד דולר, והזרימה נטו (כלומר בניכוי הפדיונות של גרייסקייל) לתעודות מתקרב למיליארד דולר. מדובר, כאמור, בסכומים יפים. לשם השוואה  שאר 500 תעודות הסל החדשות שהושקו השנה לא הגיעו לנפח מסחר של 450 מיליון דולר. בכל השנה. ביחד. אז 10 מיליארד דולר בשבוע אחד ב-11 תעודות זה בהחלט רמה אחרת של עניין. יחד עם זאת בסופו של דבר לא מדובר בסכומים שמשנים את כללי המשחק כפי שלא מעט ציפו.

מי מובילה מבין תעודות הסל?

למרות התהליך הארוך מדי והמעיק של ה-SEC באישור תעודות הביטקוין, שהוציא את הנשמה למשקיעים, ישנה החלטה אחת מצוינת שהתקבלה שם, ההחלטה לאשר את כל התעודות ביחד. הייתה אפשרות לאשר באופן הדרגתי לפי סדר ההגשה וכדו', אבל האישור יצא לכל 11 תעודות הסל בבת אחת. מדוע זו החלטה נכונה? כיוון שהשקה מוקדמת לאחת התעודות הייתה נותנת לה יתרון לא הוגן, שיכול היה להשפיע על השוק שנים קדימה. כך במאבק על אישור ראשוני לתעודות סל על טכנולוגיית בלוקצ'יין אושרה תעודה אחת (BLOK) יום אחד לפני האחרת (BLCN). התוצאה היא שהראשונה מנהלת כיום מיליארד דולר והשנייה 72 מיליון. באופן דומה התעודה הראשונה על החוזים העתידיים על הביטקוין (BITO) מנהלת 1.8 מיליארד דולר, והשנייה (BTF) 37 מיליון. ייתכן שאפשר לייחס את השינויים האלו לגורמים אחרים, אבל ככל הנראה עיתוי האישור משמעותי מאד. כעת יוכלו תעודות הסל להתחרות בצורה שיוויונית יותר. מי שמובילה בגיוסים עד כה היא התעודה של בלקרוק (IBIT) ולאחר מכן של פידליטי. זה היה צפוי למדי שכן מדובר בגופים הגדולים בעולם מבחינת ניהול השקעות.

חברת וונגורד ממשיכה בהתנגדות הנחרצת לטרנד תעודות הסל. החברה, אחת הגדולות בעולם בתחום תעודות הסל, הודיעה שלא רק שלא תשיק תעודות סל, היא גם אוסרת על מסחר בתעודות כאלה בכל הפלטפורמות שלה. במה שנראה כצעד אידיאולוגי, אך קצת סמכותני כלפי הלקוחות שלה. לא ברור למה וונגורד חושבת שהיא צריכה "להגן" על הלקוחות שלה באמצעות חסימת הבחירה החופשית שלהם היכן להשקיע.

גם דרום קוריאה כבר הספיקה להודיע שההחלטה האמריקאית לאשר את תעודות הסל לא תשפיע על המדיניות מדינה האסייתית, שכעת אוסרת על מסחר בתעודות כאלה.

מניות הקריפטו גם חטפו, האם הכורות בבעיה?

מי שעוד נפגע מתופעת ה"מכור בידיעה" אלו מנית הביטקוין. מיקרוסטרטגי, לדוגמה, נהנתה עד כה מכך שהיא נתנה למשקיעים חשיפה לביטקוין עקב האחזקה הגדולה שלה במטבע שמהווה חלק לא מבוטל מהשווי שלה. כעת אין בה עוד צורך מהבחינה הזו. גם שאר המניות הקשורות לקריפטו נפגעו בשבוע האחרון וירדו בעשרות אחוזים. השוק "התאכזב" מתגובת המטבע לאישור, שלא הביאה לזינוק המיוחל בערכו. כך יצא האוויר מההייפ שנבנה בחודשים האחרונים סביב מניות הכרייה כמו מרתון או ריות' וכן מניות אחרות כמו קויינבייס.

גורם נוסף המשפיע על מחיר כורות הביטקוין הוא אירוע החציה. האירוע הזה אמור אולי להוות זרז למחיר הביטקוין עקב הירידה בהיצע, אך מצד שני הוא ילחץ על המרווחים של הכורות, שיקבלו כעת פחות תגמול עבור כל בלוק שהן מייצרות ברשת הבלוקצ'יין.

חברת קוינשייר פרסמה דו"ח הבודק אילו מחברות הכריה מוכנות לחציה שתתרחש באפריל. על פי הדו"ח עלות ייצור הביטקוין ברבעון השלישי של שנת 2023 היה בין 16,800 ל-25,000 דולר למטבע. לאחר החציה הוא אמור לטפס ל-27,900 עד 37,800 דולר למטבע. עוד עולה מהדו"ח שחברות Riot, TeraWulf  ו-CleanSpark נמצאות בעמדה הטובה ביותר להתמודד עם מבנה העלויות החדש, אך גם להן ההתמודדות עם העלות החדשה לא תהיה פשוטה.

בינתיים מכירות מטבעות הקריפטו על ידי הכורות נמצא בשיא של 6 שנים. בעבר חלק מהן נקטו במדיניות של "החזק לנצח", אבל הירידות בשוק והצרכים המימוניים הכריחו אותן לשנות את המדיניות, וכעת הן מוכרות באופן קבוע מטבעות.
 

Data shows miner outflows hitting a 6-year high, sending over $1 billion worth of BTC to exchanges.

Source: CryptoQuant pic.twitter.com/PyyZ7BCwtS

— Kashif Raza (@simplykashif) January 15, 2024
 

עוד מכה משפטית ל-SEC?

בתי המשפט בארצות הברית ממשיכים לדון בענייני הקריפטו, ונראה שהתעשייה הולכת לנחול ניצחון נוסף על ה-SEC, הפעם במשפט המתנהל נגד קוינבייס באשמת רישום ניירות ערך לא מורשים למסחר והפרות אחרות של החוקים לפיקוח על מסחר בניירות ערך. המחלוקת הגדולה היא האם מטבעות קריפטו נחשבים לניירות ערך כעמדת ה-SEC או לא.

ביום רביעי נשמעו הטיעונים בבית המשפט, והשופטת, קת'רינה פולק פאילה לא הקלה על עורכי הדין של הרשות לניירות ערך האמריקאית, עם סדרת שאלות קשות, במה שנראה כנטייה ברורה לטובת העמדה של קוינבייס. "ישנו חשש אמיתי שהטיעון שלכם יותר מדי גורף" אמרה השופטת בין השאר, והעלתה חשש שפסיקה לטובתם תביא לגל תביעות נרחב להחשיב כל דבר כנייר ערך החל מסחורות ועד אוספי בולים. הדיון עסק בבקשת קוינבייס לבטל את כתב האישום לחלוטין, אך השופטת לא מסרה עדיין החלטה כשלהי בנושא. ההחלטה צפויה להתפרסם  בשבועות הקרובים.
 

מטבעות יציבים

אירוע נוסף של מטבע יציב שאיבד את ההצמדה לדולר אירע השבוע. המטבע TrueUSD נסחר כעת במחיר של 0.98 דולר, במה שנחשב כאיבוד ההצמדה, ואף ירד קודם לכן ל-0.978 דולר בלבד. מדובר במטבע בשווי של קרוב ל-2 מיליארד דולר, כך שמדובר באירוע משמעותי למדי, שגם נמשך יותר מדי זמן, כשהמטבע לא מצליח לחזור להצמדה זה היום השלישי. איבוד ההצמדה מגיע עקב היצעים גבוהים בבורסת בייננס שלא פוגשים בביקוש מקביל. המטבע אמור להיות מגובה ב-100 אחוז בנכסים דולריים, כך שמנהלי המטבע אמורים להיות מסוגלים לספוג את עודפי ההיצע בלי בעיה, אך זה לא קורה, במה שמעלה חשד שהמטבע לא באמת מגובה לחלוטין כפי שהוא אמור להיות.
 

עוד צרות למטבעות היציבים. דו"ח של האו"ם מצביע על מעורבות גבוהה של המטבעות היציבים הגדולים בשוק הטית'ר וה-USDT בהלבנות כספים והונאות, במיוחד בדרום מזרח אסיה. אחד האפיקים הפופלריים להלבנות הכספים הללו הם אתרי ההימורים הלא חוקיים, שם הטית'ר הוא האופציה המועדפת. הדו"ח גם מדווח על שימוש במטבעות לסחר בבני אדם ועוד, במה שעלול לפגוע במוניטין של המטבעות הפופולריים הללו.
 

מה עשו המטבעות הגדולים בשבוע האחרון

השבוע שעבר מאז השקת תעודות הסל הסתכם אם כן בירידות ברוב המטבעות העיקריים. 

ביטקוין  BITCOIN +3.02% BITCOIN 91,815 +3.02% BITCOIN בסיס:89,120 פתיחה:0 גבוה:92,624 נמוך:88,709 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  : הביטקוין מוביל את השוק עם ירידה של כ-8% ומחירו כעת כ-42.6 אלף דולר, בדומה למחירו לפני אישור תעודות הסל. 

את'ריום  ETHEREUM +3.87% ETHEREUM 3,178.1 +3.87% ETHEREUM בסיס:3,059.7 פתיחה:0 גבוה:3,187.3 נמוך:3,044.5 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  : האת'ריום מציג לאחרונה ביצועים טובים משל הביטקוין, אולי בעקבות תקווה לאישור תעודות סל משלו. השבוע הוא ירד בכ-3% למחיר של 2,530 דולר למטבע. 

בייננס קוין (BNB): הבייננס קוין ממשיך לדשדש, והשבוע נסחר ללא שינוי מהותי. מחירו כעת 309 דולר למטבע. 

סולנה (SOL): הראלי בסולנה נעצר מעט בשבועות האחרונים ומחירה כעת כ-100 דולר לאחר ירידה שבועית של כאחוז. 

ריפל (XRP): הריפל ירד השבוע בכ-6% ומחירו כעת 0.567 דולר. 

קרדאנו (ADA): הקרדאנו רשם את הירידה החדה ביותר מבין המטבעות המרכזיים, מחירו כעת 0.5217 דולר, כ-10% פחות מלפני שבוע. 

אבלנש (AVAX): האבלנש ירד אף הוא בכ-8% למחיר של 35.7 דולר למטבע.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    מה זה קריפטו כמו ילד יתום בקיצור כסף פשע (ל"ת)
    משה ראשל"צ 18/01/2024 07:28
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות