ה"זומבים" של הקריפטו - פרויקטים של מיליארדים ללא ערך ממשי
ה"זומבים" של עולם הקריפטו
מגזין פורבס רסרצ' מבית פורבס ערך מחקר על פרויקטים שונות בעולם הקריפטו והגיע לרשימה של 20 פרויקטים כאלה השווים לפחות מיליארד דולר אותם הוא מגדיר כ"זומבים". מדובר על רשתות לייר1, כלומר בעלי רשת בלוקצ'יין עצמאית, ולא כאלה הרוכבים על רשתות אחרות כמו האת'ריום או הסולנה, מתבצע בהם מסחר, אך בפועל הרשתות עצמן כמעט ללא פעילות כלל, כלומר אין להם באמת שימוש, ועיקר המסחר בהם הוא ספקולטיבי ותו לא.
הרף שנקבע הוא מיליארד דולר, אבל ברשימה כלולים גם פרויקטים של עשרות מיליארדי דולרים. בראש הרשימה נמצא הריפל. ערך השוק שלו הוא כמעט 30 מיליארד דולר, והוא נועד להקל על ביצוע תשלומים, כעין מתחרה לרשת הסוויפט הבנלאומית. בפועל הרשת ייצרה עמלות מסחר של כחצי מיליון דולר בלבד בשנת 2023 כולה. בפרובס מציינים שהוא לא ממש הוכיח את עצמו כמתחרה לסוויפט, ובינתיים עומד בעצמו בפני תחרות מצד המטבעות היציבים.
כך כתבו בפורבס ביחס לריפל: "במושגים של זרימת כסף גלובלי לא קורה הרבה בריפל בימים אלו... הוא די חסר שימוש, אבל מטבע הריפל עדיין מחזיק ערך שוק של 36 מיליארד דולר, המטבע השישי בגודלו... שנה שעברה החברה הרוויחה 583 אלף דולר בעמלות... בוול סטריט זה היה נותן לו שווי ביחס למכירות (מכפיל מכירות) של 61,689. לאנבידיה המניה הכי חמה בשוק... יש מכפיל מכירות של 37".
שם מפורסם נוסף מבין המטבעות הגדולים שנמצא ברשימה הזו הוא הקרדאנו, פרויקט בשווי 16.7 מיליארד דולר. הערך הכלוא (כלומר כסף שמשוקע בפרויקטים הפועלים על גבי הרשת) עומד על כ-400 מיליון דולר וערך העמלות בשנת 2023 מתקרב ל-3 מיליון דולר בלבד. בקטגוריה - שווי שוק ביחס לעמלות (כאמור, ניתן להחשיב זאת כ"מכפיל הכנסות") הוא 7865 - וזה עוד אחד הטובים יותר מבין 20 הפרויקטים בקריטריון הזה. לדברי פורבס הסיבה היחידה שהמטבע הוא פופלרי הוא היוצר שלו צ'רלס הוסקינסון, שנחשב לגאון מתמטי, אם כי האוניברסיטה בה לא השלים את הדוקטורט שלו טוענת שהוא פשוט נשר.
עוד נמצאים ברשימה את'ריום הקלאסי (הפרויקט המקורי לפני השדרוג), ביטקוין קש, מונרו, אלגוראנד, קאספה (מטבע בשווי 2.7 מיליארד דולר עם "מכפיל מכירות" שלך 18.6 מיליון!), תזוס ועוד.
לדברי עורכי המחקר הדבר היחידי שמחזיק את הפרויקטים האלו בחיים הוא ה"נזילות", כלומר הכסף הרב הזורם בשוק.
מדובר במחקר חשוב מאד של פורבס, שמעיר את תשומת הלב לפרויקטים שהם בעיקר אוויר חם ללא שום ערך ממשי. מצד שני, הוא גם מאפשר לדעת איזה פרויקטים מתחילים לצבור ערך "אמיתי", כלומר פעילות ממשית ולא רק שווי שוק שלא קשור לכלום. נראה שכרגע יש 3 פרויקטים "לייר 1" שיש על גביהם פעילות משמעותית - הביטקוין, האת'ר והסולנה. ייתכן שניתן להוסיף לרשימה גם את הבייננס קוין, עקב הגב החזק של בורסת הקריפטו הגדולה בעולם שמשמישה את הפרויקט באופנים שונים. מלבד זאת יש ערך גם במטבעות היציבים (כפי שנראה בהמשך) ובפרויקטים של לייר 2 שמשכללים את השימוש ברשתות שהוזכרו לעיל (הסולנה והאת'ריום). שאר הפרויקטים נראים לפחות בשלב זה כחסרי ערך ממשי.
תעודות הסל מאבדות כסף
למרות אירוע החציה שאירע השבוע הביקוש לביטקוין ממשיך להיחלש, בעיקר בתעודות הסל. השפעתו של האירוע כמעט שלא הורגשה במסחר, ונראה שהסוחרים מקדישים יותר תשומת לב להתפתחויות הכלליות בשווקים הפיננסים
לאחר רצף מדהים של 71 יום מאז ההנפקה תעודת הסל של בלקרוק על מחיר הספוט של הביטקוין (IBIT) לא רשמה גיוסים ביום רביעי. מדובר באחד מתוך 10 הרצפים הארוכים בהיסטוריה של גיוסים חיוביים של תעודות סל, שנקטע כעת. סך הכל נמשכו באותו יום מתעודות הסל 120 מיליון דולר נטו, בהובלת הקרן של גרייסקייל עם משיכות של 130 מיליון דולר.
❖ BITCOIN ETFS SEE $120 MILLION OUTFLOWS, BLACKROCK'S IBIT ENDS 71-DAY INFLOW STREAK
Per data from Farside Investors, most Bitcoin ETFs saw zero daily inflows, with just the Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) and the ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB) seeing inflows of $5.6…
— *Walter Bloomberg (@DeItaone) April 25, 2024מאז השקת תעודות הסל גייסה הקרן של בלקרוק 15 מיליארד דולר, שאר הקרנות שהושקו יחד איתה גייסו 12 מיליארד דולר נוספים. יחד עם זאת בחודש האחרון הואט מאד קצב ההפקדות בתעודות הסל, עד שהשבוע הוא הפך לשלילי.
מטבעות יציבים
חברת הנפט המולאמת של ונצואלה PDVSA מתכננת להגדיל את השימוש שלה במטבעות דיגיטליים לצורך ייצוא נפט לנוכח חזרת הסנקציות האמריקאיות נגד משטרו של הדיקטטור ניקולאס מאדורו. ב-31 במאי יפקעו ההקלות הזמניות שניתנו לממשל בונצואלה והן לא צפויות להתחדש עקב "חוסר התקדמות ביישום רפורמות במערכת הבחירות".כבר בשנה שעברה PDVSA החלה להשתמש במטבע היציב USDT – טית'ר – לצורך מכירת הנפט מתוצרתה. כעת PDVSA NTHMV מאיצה את המעבר הזה, על מנת להימנע מהקפאת הכספים בחשבונות הבנק.
אך יתכן שבקרוב גם המהלך הזה ייחסם. החברה המפעילה את טית'ר הודיעה מצידה כי היא פועלת בשיתוף פעולה עם הרשויות האמריקאיות וכתובות שנמצאות תחת סנקציות יוקפאו באופן מיידי.
טית'ר נמצא לאחרונה בתקופה טובה ושווי המטבעות במחזור הגיע כבר ל-100 מיליארד דולר, ולא רק בגלל ונצואלה. נציין שמדובר בחברה רווחית מאד. מלבד העמלות מהנפקת מטבעות חדשים היא גם מרוויחה מהשקעת חלק מהכסף שנועד לגיבוי המטבע בניירות ערך נושאי ריבית, ולנוכח הריבית הגבוהה מדובר ברווחי עתק של מאות מיליונים או לא מיליארדים ברבעון. ככל שמונפקים יותר מטבעות הרווחים, כמובן, מטפסים.
לדברי מנכ"ל החברה פאולו ארודינו עיקר הגידול בנפח השוק נובע מעליה בשימוש במטבע בשווקים המתעוררים כאלטרנטיבה להחזקה ישירה בדולר. בראיון לרויטרס אמר ארודינו: "בשנים האחרנות ראינו את השימוש בUSDT משתנה. קודם הוא שימש רק למטרות מסחר בקריפטו, אך כעת הוא הופך באופן בסיסי לדולר הדיגיטלי השימושי ביותר בעולם. כמעט כל בסיס המשתמשים שלנו נמצא בשווקים המתעררים. הוא מציין בין השאר את טורקיה, ברזיל, ויטנם, ארגנטינה ו"מדינות אפריקניות" כאזורים בהם מתפתח השימוש במטבע. לדבריו לטית'ר יש 300 מיליון משתמשים ברחבי העולם.
ובבשורות טובות נוספות למטבעות היציבים - ענקית התשלומים Stripe תאפשר שימוש במטבע היציב USDC (המתחרה העיקרי של הטית'ר) לביצוע תשלומים, לאחר שהפסיקה לקבל תשלומי קריפטו בשנת 2018 עקב התנודתיות הגבוהה של מטבע הביטקוין. מדובר בחדשות מצוינות עבור שוק הקריפטו בכלל והמטבעות היציבים בפרט. כשליש מכלל התשלומים העולמיים עוברים באמצעות סטרייפ. בין השאר משתמשות בו חברות כמו גוגל, אמזון, אפל וולמארט.
Crypto is back. @Stripe will start supporting global stablecoin payments this summer. Transactions instantly settle on-chain and automatically convert to fiat. Join the waitlist https://t.co/hws2OsU3Id and watch the demo (h/t @Solana) from Sessions. pic.twitter.com/zGKYW2FM6i
— John Collison (@collision) April 25, 2024
חדשות נוספות מהשבוע האחרון
עכשיו זה רשמי. הרגולטור בהונג קונג אישר למספר חברות להנפיק תעודות סל על מחיר הספוט של הביטקוין ושל האת'ריום. מוקדם יותר החודש ניתן אישור על תנאי, וכעת ניתן האישור הסופי, והתעודות יחלו להיסחר ב-30 לאפריל. לפי הערכות התעודות החדשות יכולות לגרום לביקושים של כ-25 מיליארד דולר בהונג קונג. עוד לא ברור האם משקיעים סינים יוכלו לקנות את התעודות. במקרה כזה צפויים ביקושים גבוהים בהרבה.הביטקוין חודר למעגלים נרחבים יותר של משתמשים. על פי דו"ח של של חברת פידליטי נרשם גידול משמעותי של כתובות ביטקוין עם נכסים בשווי של לפחות 1000 דולר. כעת ישנן 10.6 מיליון כתובות כאלה - שיא כל הזמנים, ופי 2 ממספרן בשנת 2023. לדברי החברה הנתון יכול ללמד על אימוץ נרחב יותר של המטבע בקרב האדם הממוצע.
התובע האמריקני דורש מאסר של 3 שנים למייסד בייננס. אחרי שהודה באשמה בגין האישומים שהוגשו נגדו על הפרת חוקי איסור הלבנת הון.
ה-SEC צפוי לדחות בקשות להקמת קרנות מחקות לאית'ריום. אחרי האישור ההיסטורי של קרנות מחקות לביטקוין בינואר האחרון, המטבע שהיה הבא בתור לקבל קרנות מחקות בעיני המשקיעים היה האית'ריום, שגם עלה יותר מהביטקוין באותה תקופה - אבל כנראה של-SEC יש תכניות אחרות.
מה עשו המטבעות הגדולים בשבוע האחרון
אז ייתכן שחלק מהמטבעות ברשימה הם "זומבים", אבל הם עדיין שווים עשרות מיליארדי דולרים. השבוע נרשם מומנטום חיובי מסויים עקב אירוע החציה, אך לא נרשמו שיאים חדשים, והמומנטום בסופו של דבר לא הוציא את הביטקוין מהרצועה של 60 עד 70 אלף דולר למטבע.
ביטקוין (BTC): המטבע נסחר כעת תמורת 64.4 אלף דולר, 7% יותר מלפני שבוע.
את'ריום (EH): האת'ריום טיפס בשבוע האחרון בכמעט 10% למחיר של 3152 דולר למטבע.
בייננס קוין (BNB): לאחר שבשנה שעברה הבייננס קויין היה בין החלשים, השנה הוא רושם קמבק מסוים, עם זינוק שבועי של 16% שמביא את העלייה השנתית ל-96%. מחירו כעת 612 דולר.
סולנה (SOL): גם לסולנה היה שבוע טוב עם עליה של קרוב ל-12%. מחיר המטבע כעת 144 דולר.
ריפל (XRP): זומבי או לא זומבי הריפל עלה השבוע גם ב-12% למחיר 0.527 דולר למטבע.
דוג'קוין (DOGE): הדוג'קוין נהנה מהמומנטום הכללי, אם כי לא עלה כמו המטבעות המתחרים. מחירו כעת 0.15 דולר, 6.6% יותר מאשר בשבוע שעבר.
טונקוין (TON): המטבע של רשת טלגרם איבד השבוע 15%, אבל עדיין הוא המטבע המוביל מתחילת שנה עם זינוק של 132%. מחירו כעת 5.37 דולר למטבע.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.פייר, הפתעתםחייל אלמוני 26/04/2024 10:54הגב לתגובה זו4 0כתבה אינפורמטיבית להדיוט בתחוםסגור