מחירי הנפט נותרים יציבים למרות הסערה בסוריה

שוק האנרגיה הפך עמיד יותר לזעזועים גיאופוליטיים; אופ"ק מאבדת שליטה על המחירים בזמן שיצרניות עצמאיות ממלאות את החלל, והשוק צועד לעבר עודף היצע ב-2025

 | 
telegram
(1)

למרות ההתרחשויות הדרמטיות בסוריה בסוף השבוע, שוק הנפט העולמי נותר יציב באופן מפתיע. המשבר שהוביל לקריסת משטר אסד כמעט ולא השפיע על מחירי הנפט, מה שמעיד על השינוי המהותי בדינמיקה של שוק האנרגיה העולמי.

"הגיאופוליטיקה תמיד מספקת הפתעות. אפילו המומחים המובילים נדהמו כשצפו באירועים הבלתי צפויים בסוריה", מציין נורברט רוקר, ראש כלכלה ומחקר הדור הבא ביוליוס בר.

התמורות הפוליטיות בסוריה, שנתפסות כמכה לרוסיה ואיראן וניצחון לישראל וטורקיה, עשויות להוביל לתקופת חוסר יציבות ממושכת באזור. אולם, השפעתן על שוק האנרגיה העולמי צפויה להיות מוגבלת. "לסוריה אין תפקיד בשוקי האנרגיה והיא מקום למאבק עקיף הרבה יותר בין המעצמות האזוריות", מסביר רוקר, ומוסיף כי "מבחינת הכלכלה העולמית, המחירים הם הקשר העיקרי בין גיאופוליטיקה לרווחה כלכלית."

כותרת ראשית

- כל הכותרות

שוק הנפט הפך עמיד יותר לזעזועים בצד ההיצע, בזכות מחסני נפט מלאים בסין, קיבולת ייצור רזרבית נרחבת במדינות היצרניות, ויצוא גובר מחוץ למזרח התיכון.

המומחים מזהים שני גורמים מרכזיים שעשויים להשפיע על השוק בעתיד: יכולתן של המדינות יצרניות הנפט להפחית את קיצוצי ההיצע בצורה מסודרת, והשפעת הממשל החדש בארה"ב על המתחים במזרח התיכון. "המצב הבסיסי נשאר ברובו ללא שינוי; אנו רואים את שוק הנפט צועד לעודף היצע," אומר רוקר, וצופה כי מחיר הנפט יתכנס לרמה של 65 דולר לחבית, על רקע ירידה בביקוש במערב והגעת צריכת הנפט בסין לשיא.
 

אופ"ק מאבדת את אחיזתה במחירים


כוחה של אופ"ק בשוק הנפט העולמי נמצא בנקודת שפל היסטורית, כשהקרטל מתקשה להשפיע על המחירים למרות קיצוץ משמעותי של כ-6 מיליון חביות ביום מאז 2022. יצרניות נפט עצמאיות כמו ארצות הברית, קנדה וברזיל ממלאות את החלל שנוצר, מה שמוביל לעודף היצע ולחץ מתמשך על המחירים.

הלחץ על מחירי הנפט צפוי להימשך גם ב-2025, כשהשוק מתמודד עם שינויים מבניים משמעותיים. בעוד שבעבר הייתה לאופ"ק+ היכולת להשפיע על המחירים באמצעות החלטות על היקף הייצור, כיום גם צעדים מתואמים של הקרטל נכשלים בניסיון להרים את המחירים מעבר לרמה של 70 דולר לחבית.

כניסתו הצפויה של דונלד טראמפ לבית הלבן בינואר עשויה להוסיף מורכבות נוספת למצב. מצד אחד, האיומים שלו לפתוח במלחמת סחר חדשה עם סין עלולים להחליש את הביקוש העולמי לנפט. מצד שני, הידוק אפשרי של הסנקציות על איראן וונצואלה עשוי להגביל את ההיצע, אם כי לא באופן שישנה מהותית את המאזן בשוק.

הכלכלנים מזהירים כי החלטה של אופ"ק להחזיר את מלוא הייצור לשוק בינואר עלולה להוביל לצניחה דרמטית של עד 20 דולר במחיר החבית. תרחיש כזה ימחיש עוד יותר את אובדן השליטה של הקרטל על מחירי הנפט העולמיים.

עבור המשקיעים, המשמעות היא שינוי פרדיגמה בשוק הנפט. במקום להסתמך על החלטות אופ"ק, כפי שהיה נהוג בעבר, עליהם להתמקד כעת במגוון רחב יותר של גורמים, כולל מדיניות גלובלית, פעילות של יצרנים עצמאיים והתפתחויות גיאופוליטיות. אלא אם יתרחש זעזוע משמעותי בשוק, הלחץ על מחירי הנפט צפוי להימשך גם ב-2025.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    ועל כך נאמר הנבואה ניתנה לשוטים ואצלנו בבזן
    חחח 12/12/2024 06:40
    הגב לתגובה זו
    0 0
    פעם אומרים ירידת מחיר בנפט טובה למרווח הזיקוק ופעם לא. תחליטו כבר
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות