הקרנות המחקות על מדדי חו"ל שהשיגו את התוצאות הטובות ביותר
עולם ההשקעות נחלק באופן גס לשניים - השקעות אקטיביות והשקעות פסיביות. השקעות אקטיביות משמע ניהול אקטיבי שמטרתו לייצר ערך - בחירת מניות ואג"חים; ניהול פסיבי משמעו, מעקב אחרי מדדים.
מבחינה היסטורית, מסתבר שלאורך זמן הניהול הפסיבי מנצח - כלומר, לאורך זמן עדיף להשקיע במדדים (שהם למעשה "הממוצע"). בנוסף, מסתבר שאי אפשר להכות את המדדים, אם כי, ישנם מנהלי השקעות אקטיביים שלתקופות מסוימות מצליחים להכות את המדדים.
בכל מקרה, דמי הניהול על המכשירים המנוהלים עולים משמעותית על דמי הניהול במכשירים הפסיביים, כך שבמקרים רבים ההבדל הזה הוא שמייצר את היתרון למכשירים פסיביים.
המכשירים הפסיביים הם בעיקר קרנות סל, וקרנות נאמנות מחקות.
תעשיית הקרנות המחקות - כ-32.5 מיליארד שקל
קרנות נאמנות מחקות מנהלות כיום סכום של כ-32.5 מיליארד שקל, לעומת כ-28 מיליארד שקל בתחילת השנה. הקרנות המחקות עוקבות אחרי מדדים, כאשר שני מדדי המניות בהם בחרנו להתמקד היום, הינם ה-S&P500 האמריקאי, אשר רשם תשואה של כ-2.1% במהלך 12 החודשים האחרונים ומדד ה-DAX הגרמני שהציג תשואה שלילית של כ-4.5% במהלך התקופה.
קרנות מחקות לא תמיד משיגות את תשואת המדד, לעיתים בשל טעויות של מנהל הקרן ולעיתים בשל דמי ניהול גבוהים. Bizportal בודק מדי חודש מהי התשואה בקרנות המחקות, ואיזה קרנות מצליחות להשיג את התשואות הטובות ביותר, כלומר פער עקיבה חיובי.
הפער שיוצר את ההבדל
פער עקיבה (Tracking Error) הינו הפער בין תשואת מדד נכס הבסיס ביחס לתשואת הקרן. אמנם קרנות מחקות אמורות לעקוב אחרי נכס הבסיס, אולם לעיתים קרנות אלו גובות דמי ניהול, ובנוסף הקרן המחקה לא מבטיחה הצמדה מלאה לנכס הבסיס שכן היא מנוהלת על פי הערכותיו של מנהל ההשקעות בקרן, אשר רשאי להחליט על הענקת משקלים שונים למניות השונות במדד נכס הבסיס. כתוצאה מכך, בחלק מהמקרים מושג פער עקיבה חיובי, כלומר הקרן השיגה תשואה עודפת על נכס הבסיס, או לחילופין, כאשר פער העקיבה שלילי, משמע, הקרן השיגה תשואה נמוכה יותר מנכס הבסיס.
איך בוחרים קרן מחקה?
קרנות מחקות נבחרות על פי פער העקיבה שלהן. פער העקיבה מגלם את התשואה של המדד וכן את דמי הניהול, ואת ביצועי מנהל הקרן. ככל שהפער כאמור חיובי יותר, הקרן טובה יותר.
הראל וקסם, היחידות שהשיגו תשואה עודפת על ה-S&P500 והדולר
המדד המוביל בארה"ב הינו ה-S&P500, כאשר מרבית הכספים בהיקף של כ-1.7 מיליארד שקל, מנוהלים בקרנות המחקות את המדד וחשופות גם לשינויים בשער הדולר, כלומר קרנות שאינן מנוטרלות מט"ח. בעוד המדד השיג תשואה של כ-6.5% במהלך 12 החודשים האחרונים (כולל דיבידנדים), הדולר נחלש במהלך התקופה בכ-4.2% (נכון ליום המסחר האחרון בקרנות - 1 באוגוסט) - כלומר תשואת נכס הבסיס הסתכמה בכ-2.1%.
בחינת פערי העקיבה בתחום זה העלתה כי הקרנות של הראל וקסם הינן הקרנות היחידות שהשיגו תשואה עודפת ביחס לנכס הבסיס, עם פער של 0.1% ו-0.08% בהתאמה.
DAX30 - שוב דמי הניהול קובעים
בנוסף, בדקנו את הקרנות המחקות את מדד הדגל של גרמניה DAX30 אשר נחשב בעיני רבים כמדד המשמעותי ביותר באירופה. בשל היקף הנכסים המנוהל בקרנות אלו, אשר הסתכם בכ-59 מיליון שקל בלבד, גם היצע הקרנות המחקות בו קטן יחסית, כאשר שלוש הקרנות הבודדות שנכללו בבדיקה הינן קרנות מנוטרלות השפעת שערי חליפין.
מהבדיקה עולה כי בדומה לחודשים קודמים, גם בחודש הנוכחי, דמי הניהול עשו את ההבדל, כאשר בזמן שמדד ה-DAX30 השיג תשואה שלילית כ-4.5% במהלך 12 החודשים האחרונים (כולל דיבידנדים), הקרנות של הראל וקסם אשר גובות דמי ניהול אפסיים, השיגו תשואה גבוהה יותר בכ-0.73% וכ-0.66% בהתאמה, לעומת הקרן של אי.בי.אי אשר גובה דמי ניהול של כ-0.4% והשיגה את התשואה הנמוכה ביותר.
הבהרה
בבדיקה נכללות רק קרנות מחקות שפעלו במהלך 12 החודשים האחרונים בבורסה לני"ע בתל אביב.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.אולי שווה לציין את הקרנות הזרות החדשות של iShares...צפדינה 06/08/2019 21:40הגב לתגובה זו0 0התחילו להיסחר אתמול, 5.8.2019. https://www.as-invest.co.il/interstedin/blackrock/ishares-%D7%A7%D7%A8%D7%A0%D7%95%D7%AA-%D7%A1%D7%9C-%D7%96%D7%A8%D7%95%D7%AA/סגור
-
מדובר על קרנות מחקות ולא סל.מישהו 07/08/2019 09:23הגב לתגובה זו0 0ISHARES הנפיקו קרנות סל ולא מחקות כפי שבכתבה הנ"ל.סגור
-
אתה צודק.צפדינה 07/08/2019 11:09הגב לתגובה זו0 0אבל שים לב לדמי הניהול, ולאחזקה הפיזית בנכסים.סגור