ברונו מרטינס: "המטבע הסיני יהיה אחד החשובים בעולם" - איך להיחשף אליו?

אחרי שהדולר נפל 11% מול היואן, טוען אסטרטג ההשקעות של יוליוס בר "זו רק ההתחלה". ומה הקשר לעליבאבא, קטרפילר ומקדונלד'ס?
 | 
telegram
(1)

"אין ספק שעידן היואן הגיע. המטבע הסיני צפוי להיות המטבע הרביעי בחשיבותו בסחר העולמי כבר בשנים הקרובות ואנחנו ממליצים להיחשף אליו כבר עכשיו ויש מספר דרכים לעשות זאת", כך אמר בראיון ל-Bizportal ברונו מרטינס, אסטרטג ההשקעות בשווקים צומחים ביוליוס בר, קבוצת הבנקאות השוויצרית המובילה בתחום הבנקאות פרטית.

על רקע הפתיחה של השוק הסיני לעולם והרפורמות הכלכליות שעליהן הודיעה הממשלה הסינית לאחרונה, היואן, המכונה גם Renminbi או CNY התחזק מאז אמצע שנת 2010 כנגד הדולר ביותר מ-11% והצמד נסחר כיום ברמה של 6.055 יואן לדולר, אולם לדעת מרטינס "זו רק ההתחלה. כבר בשנה הקרובה אנחנו מצפים ששער הדולר/ יואן ירד ל-5.95 יואן לדולר, התחזקות של עוד כ-2%".

המטבע הסיני צפוי להמשיך ולהתחזק ככל שיגבר השימוש בו כמטבע סחר בינלאומי. כבר כיום סין נחשבת ליצואנית השניה בגודלה בעולם אולם השימוש ביואן כמטבע רזרבה בבנקים המרכזיים ברחבי העולם עומד כיום רק על 0.01% לעומת כ-60% בדולרים ו-25% באירו ונחשב למטבע המסחר ה-12 בחשיבותו בעולם.

לדברי מרטינס, "הרפורמות הכלכליות צפויות לשנות בצורה משמעותית עם מידת הפתיחות של כלכלת סין ושל המסחר במטבע הסיני לעולם והאפקט של זה יכול להוביל למשהו שעוד לא ראינו מעולם בעולם. ההיסטוריה כבר הוכיחה כי מטבעות של מדינות שתופסות מקום מרכזי בכלכלה העולמית הפכו לשחקניות מרכזיות גם על במת המט"ח העולמית ובמקרה של סין מדובר במדינת ענק שמצטרפת למשחק".

"אני משוכנע שהעולם יאמץ את הרמנבי והוא יהפוך לאחד מ-4 המטבעות המובילים בעולם, לצד הדולר, האירו והין היפני. עם התגברות תהליך האימוץ המטבע הסיני כמטבע סחר עולמי - אני משוכנע שנראה אותו בעתיד בפורטפוליו השקעות המגוון של כל אחד מאיתנו".

גרף דולר/ יואן סיני
גרף דולר/ יואן סיני


היצוא הסיני בסכנה?

האם התחזקות היואן, בדומה למה שקורה עם התחזקות השקל, לא תוביל לפגיעה בכושר התחרות של היצואנים הסיניים? "בסין יש להבחין בין הכלכלה הישנה לחדשה. הכלכלה הישנה הכוללת את חברות התשתיות והמפעלים בעלי הרווחיות הנמוכה והיא תסבול יותר מפתיחת שוק המט"ח הסיני והתחזקות שערו של הרמנבי. לעומת זאת הכלכלה החדשה כגון מפעלי ההיי טק בסין שרבים מהם פועלים כמפעלי הרכבה יפגעו מכך פחות".

"לדוגמא, חברת פוקסקון הסינית אשר בה מרכיבים את מכשירי האייפון והאייפד בעבור אפל אמנם תשלם באופן יחסי שכר גבוה יותר לעובדיה על רקע התחזקות המטבע, אולם מרבית המוצרים מהם המורכבים המכשירים הם מוצרים מיובאים ולכן התחזקות היואן תוזיל אותם, מה שיקזז את אפקט עליית השכר".

האם לדעתך כדאי להיחשף ליואן גם דרך השקעות בשוק המניות הסיני, שהיה אחד השווקים החלשים בשנה האחרונה וייצר תשואה שלילית של כ-7.5%? "מדד ה-MSCI של המניות הסיניות אמנם היה אחד החלשים בשנה האחרונה, אבל משקיעים רבים עושים טעות ומסתכלים עליו, כשלמעשה המשקיעים הזרים לא יכולים להשקיע ב-70% מהמניות הסיניות הנסחרות במדד זה בשל היותן מניות בהחזקה ממשלתית. יתר 30% מהמניות שבהן כן ניתן להשקיע הן בעיקר מתחומים כמו קמעונאות וקמעונאות מקוונת, וכן חברות שירותי מיחשוב (IT) או חברות מתחומים כמו קלינטק - וביניהן יש מניות מאוד מעניינות וגם התוצאות של המניות בתחומים אלו היו מצויינות. למשל, חברת ענק כמו עליבאבא הסינית שצפויה להיות מונפקת בקרוב בארה"ב היא השקעה סופר מעניינת שנותנת חשיפה לכלכלה הסינית".

מהם האפיקים הנוספים שבהם אפשר להשקיע על מנת להיחשף לרמנבי? "אפשרות נוספת למשקיעים זרים להיחשף לרמנבי היא למשל דרך השקעה באג"ח של חברות בינלאומיות כמו קטרפילר או של מקדונלד, שנסחרות ברמנבי. בשל פער הריביות בין הדולר לבין הריבית בסין, יש עדיפות ברורה להשקעה באג"ח אלה דווקא כשהן נקובות במטבע הסיני ולא האמריקני במסגרת תיק השקעות מגוון".

בכמה תצמח השנה הכלכלה הסינית השנה, ומה הוא האיום הגדול ביותר עליה לדעתך? "אנו מצפים שהכלכלה הסינית תצמח בשנה הקרובה ב-7%. החשש הגדול ביותר שלי ביחס לסין הוא לרווחת האוכלוסיה שעוברת גם תהליך מאסיבי של מעבר מהכפר אל העיר. האתגר הוא עצום. מדינת הענק הזו צריכה ליצור מספיק מקומות עבודה ברמה הולמת שיוכלו לספוג אליהם למשל גם את המוני הסטודנטים המסיימים כל שנה את האוניברסיטה. החשש מאי שקט חברתי הוא גורם שהממשלה מאוד רגישה לו בסין"

"צריך להבין שהממשלה הסינית מודעת לכל הבעיות שמאפיינות את הכלכלה במדינה. ההאטה שאנו רואים בשנים האחרונות בצמיחת התמ"ג בסין היא מתוזמרת היטב ונועדה להוריד את המינוף ולמנוע בועות כגון בועת נדל"ן. אי אפשר להשוות את זה למה שקורה באירופה למשל, שם גם אם הממשלות רוצות לעודד את הצמיחה הן לא מצליחות. לעומת זאת בסין הצמיחה נשלטת על ידי הממשלה וכעת היא מדוכאת בכוונה. בשל השליטה המרכזית המאפיינת את מדינת הענק הזו - זה דבר שניתן לשינוי בקלות רבה יותר מבאירופה".

איך צפויה הפתיחה של שוק המט"ח הסיני למשקיעים בינלאומיים להשפיע על שוק האג"ח, במיוחד על האג"ח של ממשלת ארה"ב, שסין נחשבת למדינה בעלת ההחזקה הגדולה ביותר בהן? "אני לא חושב שהבנק המרכזי של סין, שמחזיק בכמות הגדולה ביותר של אג"ח של ממשלת ארה"ב, ישנה את מדיניותו בין יום. דבר כזה עלול לזעזע את האיזון הפיננסי העולמי. למעשה הלקוח המוביל של סין זו ארה"ב ולכן אין לסינים כל אינטרס להרע להם. משעשע לראות שעדיין הדירוג של סין (AA) הוא נמוך יותר מהדירוג של ארה"ב (AAA), אם לוקחים בחשבון שלמעשה סין היא זו שארה"ב חייבת לה הכי הרבה", אומר מרטינס לסיום.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    אמרו ב2008 בינתיים הדולר ימשיך בגדול (ל"ת)
    חי 18/01/2014 16:06
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות