מבצע לעידוד עלייה והחזרת יורדים: שורת הקלות במיסוי על הכנסות של יחידים וחברות בחו"ל ל-10 שנים
הכנסת אישרה היום את תוכנית משרדי האוצר והקליטה להענקת הקלות במיסוי לעולים חדשים ולתושבים חוזרים ותיקים שהגיעו לישראל החל מ-1.1.2007.
התכנית כוללת בין השאר, מתן פטור ממס ומדיווח בישראל לתקופה של עשר שנים על נכסים והכנסות שמקורם מחוץ לישראל. הקלות אלו יחולו על כל סוגי ההכנסות: החל מהכנסות מריבית, מדיווידנד, משכירות, מעסק, ממשלח יד וממשכורת שמקורן בחו"ל, וכלה ברווחי הון במכירת נכסים שמצויים מחוץ לישראל.
מטרת הרפורמה היא לעודד עלייה לישראל ולהשיב הביתה מאות אלפי ישראלים החיים בחו"ל, תוך הסרת חסמי מס משמעותיים. התוכנית גובשה ביוזמת משרד הקליטה ורשות המסים, במסגרת פרויקט "חוזרים הביתה ב-60 לישראל", שמוביל משרד הקליטה להחזרתם ארצה של ישראלים בחו"ל. בין ההקלות שכוללת התכנית:
הענקת פטור ממס לכל סוגי מקורות ההכנסה בחו"ל לתקופה של 10 שנים ופטור ממס למשך 10 שנים, על הכנסות ממימוש הנכסים וההשקעות בחו"ל שהניבו את אותן הכנסות פטורות.
קביעת מעמד מיסויי חדש "תושב חוזר שיסווג כעולה לצורכי מס הכנסה",למי שהיה תושב חוץ לפחות 10 שנים מהמועד שעזב את ישראל. מעמד זה ירחיב את ההקלות ממס הניתנות כיום לתושב חוזר וישווה אותם להקלות המוענקות לעולה חדש.
בנוסף נקבע מסלול התאקלמות של שנה אחת ממועד הגעתו ארצה של היחיד אשר בה, לבקשתו, לא יחשב תושב ישראל לצרכי מס הכנסה. לאחר תקופת הסתגלות זו, יוכל היחיד לקבל החלטה מושכלת לגבי מקום מושבו.
הקלה נוספת היא קביעת פטור ממס לחברות המנוהלות על ידי עולה או על ידי תושב חוזר ותיק. המשמעות היא שחברות הנשלטות על ידי עולים או תושבים חוזרים ותיקים, לא יסווגו כחברות תושבות ישראל רק בשל עליית בעלי מניותיהם לישראל.
הוראה זו מטרתה להסיר את חוסר הוודאות של יחידים שבחרו לקבוע את מרכז חייהם בישראל, בשאלה האם החברה בה הם מחזיקים הפכה תושבת ישראל ומשכך כפופה למס בישראל.
במטרה לאפשר לנישומים לתכנן את מעשיהם וכן לייעל את עבודת שלטונות המס, הורחבה הגדרת תושב חוץ, כך שתושב ישראל שעמד במבחן מצטבר של שהייה רצופה בת 4 שנים מחוץ לישראל, כאשר בשנתיים האחרונות של ארבע השנים האמורות הוא עמד בתנאי המחמיר של מרכז חיים בחו"ל, לא ייחשב תושב ישראל החל מהיום הראשון שבו בחר לעזוב.
מנתוני משרד הקליטה עולה כי "חוזרים הביתה ב-60 לישראל", לעידוד שובם ארצה של הישראלים החיים בחו"ל, הביא למספר שיא של כל הזמנים העומד על כ-14,000 נרשמים ו-6,500 ישראלים שחזרו ארצה. מדובר בגידול של כ-50% במספר החוזרים לישראל בהשוואה לממוצע החזרה השנתי העומד על 4,500 וביחס לתקופה המקבילה אשתקד, בה שבו 4,200 ישראלים. במשרד הקליטה צופים לחזרתם ארצה של 3,500 ישראלים נוספים עד סוף השנה וגידול נוסף של 30% במספר השבים במהלך 2009.
לדברי שר הקליטה, מטרת הרפורמה להגדיל את היקפי העלייה והחזרה ארצה, לעודד השקעות בישראל ולהחזיר הון אנושי שיתרום לחיזוק הכלכלה. לדבריו, נטל המס היווה מאז ומתמיד מכשול משמעותי בדרכם של הישראלים והעולים, והסרתו תביא לגידול משמעותי במימדי העלייה והחזרה לישראל.
נכון להיום גרים מחוץ למדינת ישראל כ- 700 אלף ישראלים. כ-60% מהם מרוכזים בצפון אמריקה ומשם גם הגיעו מרבית החוזרים במסגרת המבצע. כ-25% חיים באירופה וכ-15% הנותרים בשאר מדינות העולם.
ממחקר שערך משרד הקליטה עולה בבירור כי תרומתם של התושבים החוזרים לכלכלה הישראלית ולמשק בכללותו משמעותית ביותר, וגבוהה בכ-30% מתרומתם של הישראלים הוותיקים. עוד עולה מן המחקר כי התושבים החוזרים מחזירים את השקעת המדינה בהם בתוך שנה וחצי בממוצע.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה