איך משקיעים בפלדה - הלהיט החדש של הספקולנטים
האם מדובר בלהיט הבא ואיך משקיעים. אריה גורן, אנליסט גלובלי בכלל פיננסים
אריה גורן span > a > | 
שבוע מטורף עבר על ציבור המשקיעים בשווקים הבין-לאומיים, וכמובן גם על המשקיעים בארץ, שבוע שהתחיל עם פשיטת הרגל של ליהמן ברדרס, רכישת מריל לינץ' והצלת AIG, והסתיים עם תכנית הממשל האמריקאי להצלת המערכת הפיננסית. שערי המניות בעולם ומחירי הסחורות התנהגו בהתאם; ירידות חריפות בתחילת השבוע ועליות תלולות ביום שישי שעבר.
בטבלה להלן מופיעים השערים הנמוכים והגבוהים שנרשמו בשבוע האחרון במדדים העיקריים ובסחורות עיקריות, והשינוי השבועי במחירם, זאת על מנת להמחיש את עצמת הבהלה בשווקים שהביאה להבדלי מחירים חריפים כל כך בשבוע אחד.
פלדה
ירידה דרמטית במחיר הפלדה בבורסת המתכות של לונדון נרשמה בשבוע האחרון, ירידה שבועית של 24.2%. ממחיר השיא של הפלדה ב-26 ביוני השנה, 1,266 דולר לטון, ירד מחיר הפלדה ל-470 דולר לטון, ירידה של 63% בפחות משלושה חודשים. למרות הירידה התלולה במחיר הפלדה בחודשים האחרונים מחירה עדיין גבוה בהשוואה לשנים הקודמות, מחיר הפלדה הממוצע בשנים 2003-1995 היה 181 דולר לטון, ובשנים 2007-2004 היה מחירה הממוצע 392 דולר לטון. הירידה האחרונה במחיר הפלדה אמורה להקטין גם את עת עלויות הבנייה בארץ, כיוון שלמחיר הפלדה משקל רב בעלות הבנייה הכללית.
ב-28 באפריל השנה החל לראשונה מסחר בחוזים עתידיים בפלדה בבורסת המתכות של לונדון. פתיחת המסחר בפלדה בבורסת המתכות של לונדון עוררה עניין רב, כיוון ששוק הפלדה העולמי הוא עצום, שני בגודלו רק לשוק הנפט, ובורסת המתכות של לונדון היא המקום המרכזי למסחר במתכות אל-ברזליות בעולם, והמחירים שנקבעים בה משמשים כבסיס ל-98% מכל העסקות הממשיות במתכות בעולם. אמנם כבר משנת 2007 מתנהל מסחר בחוזים עתידיים בפלדה בבורסת הסחורות של דובאי, אבל נפח המסחר שם הוא נמוך.
ההערכה לפני פתיחת המסחר בחוזים עתידיים בפלדה בבורסת המתכות של לונדון הייתה שלמסחר שם תהיה השפעה רבה על יצרני וצרכני הפלדה, והיא תאפשר להם להגן על עצמם מפני תנודות קיצוניות במחיר. עד לפתיחת המסחר בפלדה בבורסת לונדון נעשו עסקות הפלדה במשא ומתן חשאי בין צרכני ויצרני הפלדה, ופתיחת המסחר בחוזים עתידיים אמורה להביא לשקיפות גדולה יותר במסחר בפלדה. אולם מצד שני התעורר חשש שהשתתפות במסחר של משקיעים ספקולטיביים שאין להם כל צורך בפלדה עלולה להביא לעלייה חדה במחירי הפלדה. למעשה, הדבר אכן התרחש בחודשים הראשונים, אבל אחר כך הדרדר מחיר הפלדה לשפל הנוכחי.
ההאטה בפעילות הכלכלית בארצות הברית ובאירופה מקטינה כמובן את הביקוש לפלדה ובכך מורידה את מחירה, אבל מומחים בתחום מייחסים לירידה החדה בביקוש לפלדה בסין את הסיבה העיקרית לירידה במחיר. סין היא יצרנית וצרכנית הפלדה הגדולה בעולם ולה כ-36% מייצור הפלדה העולמי, אחריה באות יפן ולה כ-10%, ארצות הברית – כ-8.3% ורוסיה ולה כ-5.9% מייצור הפלדה העולמי, שהסתכם בשנת 2007 בכ-1,340 מיליון טון.
לאחר שנים רבות של סטגנציה בקצב הגידול של ייצור הפלדה העולמי בשנים 2000-1973, שבהן נרשם קצב גידול שנתי של 1% בלבד, גדל קצב ייצור הפלדה העולמי ל-8% לשנה החל משנת 2001, והגורם העיקרי לכך היה ההאצה החזקה בפעילות הכלכלית בסין בהודו ובארצות מתפתחות נוספות.
יצוא הפלדה העולמי גדל בכ-6% בשנת 2007 בהשוואה לשנת 2006 והסתכם בכ-300 מיליון טון. היצוא של סין גדל בשליש לכ-65 מיליון טון, ואילו היצוא של כל שאר המדינות נשאר ללא שינוי. היצוא מהאיחוד האירופי נפל ב-1% לכ-32 מיליון טון, היצוא מרוסיה נפל בכ-6% לכ-29 מיליון טון, היצוא מאוקראינה נפל בכ-1% לכ-30 מיליון טון, והיצוא מברזיל נפל ב-17% לכ-10 מיליון טון. לעומתן היצוא מארצות הברית גדל ב-14% ל-10 מיליון טון, והיצוא מטורקיה גדל ב-10% ל-14 מיליון טון. ארצות האחוד האירופי, דרום קוריאה וארצות הברית היו גם יבואניות פלדה גדולות. היבוא לאיחוד האירופי גדל בשליש ל-50 מיליון טון, והיבוא לארצות הברית ירד ברבע לכ-30 מיליון טון. היבוא למזרח התיכון גדל בצורה חדה ל-38 מיליון טון, ב-40% יותר מהשנה הקודמת. ההערכה היא שיצוא הפלדה מסין השנה ירד בכ-25% לכ-50 מיליון טון בגלל מס יצוא שהממשלה הסינית הטילה ועלייה במחיר חומרי הגלם.
כחמישים אחוז מצריכת הפלדה העולמית מיועדת לבנייה, ענף התחבורה הוא צרכן הפלדה השני בגודלו, ותעשיית המכונות התעשייתיות ותעשיית האנרגיה גם הן צרכניות גדולות של פלדה.
איך משקיעים
פרשן ההשקעות הנודע ג'יימס קרמר, בעל הטור והאתר מהפופלרים ביותר בארצות הברית, ממליץ כיום על השקעה במניות יצרניות הפלדה. לדעת קרמר, אחד הבעלים של אתר ההשקעות TheStreet.Com והידוע במיוחד בפינתו היומית "כסף משוגע" בערוץ הטלוויזיה CNBC, מחירי מניות יצרניות הפלדה נמוכים בצורה מוגזמת, ולכן מניות אלה הן כעת הזדמנות טובה להשקעה. הוא עושה זאת באמצעות משחק מילים המושתת על הדמיון בהגייה באנגלית של המילים steel-פלדה ו- steal-גניבה;
“Steel Stocks Are a Steal Now", קרמר טוען שהירידה במחירי מניות יצרניות הפלדה מוגזמת לנוכח הרווחים הנאים והצמיחה הגדולה ברווחים של החברות.
בטבלה להלן נתונים בסיסיים של ארבע חברות הפלדה העיקריות הנסחרות בבורסת ניו יורק:
דרך נוחה נוספת להשקיע בפלדה היא באמצעות תעודת הסל ,Market Vectors Steel Index ETF הנסחרת בבורסת AMEX בסימול SLX. התעודה מחזיקה מניות של 36 חברות ממדינות שונות הקשורות לתעשיית הפלדה. מלבד יצרניות הפלדה, התעודה כוללת גם ספקיות חומרי גלם לתעשיית הפלדה וחברות הכורות עפרת ברזל. 31.4% מהחברות בתעודה הן מארצות הברית ו-68.6% מתוך כל שאר מדינות העולם. החברה האחראית היא Van Eck, ודמי הניהול הם 0.55% לשנה. מערכה הגבוה של התעודה השנה ב-23 במאי נפל כבר מחיר תעודת הסל ב-40.7%.
השינויים העיקריים במחירי הסחורות בשבוע שעבר:
סחורות שמחירם עלה, שיעור העלייה באחוזים: כסף – 15.6%, זהב – 13.1%, חזיר קפוא – 5.3%, קקאו – 5.1%, חזיר לפיטום – 3.4%, נפט – 3.3%, גז טבעי – 2.2% ואורז – 0.7%.
סחורות שמחירם ירד, שיעור הירידה באחוזים: פלדה – 24.2%, ניקל – 14.3%, בדיל – 10.2%, עץ – 6.7%, בנזין – 6.1%, רכז תפוזים – 6.0%, סוכר – 5.7%, פלטינה – 5.2%, אבץ – 5.0%, סויה – 4.9%, אלומיניום – 4.7%, קפה – 4.4%, אורניום – 4.0%, תירס – 3.7%, כותנה – 3.1%, עופרת – 2.8%, נחושת – 2.8%, בקר לפיטום – 2.6%, פלדיום – 2.4%, שיבולת שועל – 1.5% ונפט להסקה – 1.4%.
*מאת: אריה גורן, גלובלי בכלל פיננסים.
*הערה: אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של פלדה, , או כל סחורה אחרת.
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה