מדד הסחורות בסוף מגמת הירידה?
המסחר בסחורות בשבוע האחרון התאפיין בעליות תלולות. מדד מחירי הסחורות המשוקלל CRB של רויטרס-ג'פריס, המורכב מחוזים עתידיים על 19 סחורות שונות, עלה בשבוע שעבר ב-8.8%, העלייה השבועית התלולה ביותר בשנים האחרונות. מדד הסחורות עדיין נמוך ממחיר השיא שלו ב-3 ביולי השנה ב-52.1%. העליות המשמעותיות ביותר מבין כל הסחורות נרשמו בשבוע שעבר במחירי סחורות האנרגיה והסחורות החקלאיות: התירס עלה ב-27.3%, הבנזין ב-19.6% והנפט ב-13.4%. מדד מחירי ההובלה הימית, Baltic Dry Index, עלה בשבוע האחרון ב-7.24% ל-711 נקודות, המדד עדיין נמוך ב-92.8% מערך השיא שלו, 11,793 נקודות, שנקבע ב-20 במאי השנה.
האם העליות בשבוע האחרון מסמנות את סוף מגמת הירידה במחירי הסחורות? לזאת אין עדיין תשובה ברורה, אבל על כך בהמשך.
גם מחירי המניות עלו בשבוע שעבר, אם כי בשיעור מתון יחסית. מדד המניות העולמי, MSCI World, עלה ב-4.36%, מערכו בתקופה זו בשנה שעברה המדד עדיין נמוך ב-44%. מדד המניות האמריקאי, S&P 500, עלה בשבוע שעבר ב-0.42%, מערכו בעת הזו בשנה שעברה המדד נמוך כיום ב-40.1%. מדד מניות הנאסד"ק עלה בשבוע שעבר ב-2.08%, המדד נמוך כיום ב-41.5% מערכו בזמן הזה בשנה שעברה.
הדולר נחלש בסיכום שבועי ביחס לאירו בשיעור חד של 5.08% ל-1.337 דולר לאירו, ביחס לין היפני נחלש הדולר ב-1.89% ל-91.12 ין לדולר, זהו שערו הנמוך ביותר של הדולר ביחס לין היפני מאז שנת 1995. ביחס לשקל נחלש הדולר בסיכום שבועי ב-2.0% ל-3.883 שקל לדולר.
בטבלה שלהלן רוכזו השינויים במחירי הסחורות בשבוע האחרון, יחסית למחיר השיא שלהן השנה וכן השינויים במחירים מאותה עת בשנה שעברה. כמו כן, מופיעים שני טורים ובהם הסימולים של תעודות הסל המתאימות להשקעה בסחורות שלהן קיימות תעודות סל; תעודות לונג לאלו שצופים עלייה במחיר הסחורה, ותעודות שורט לאלו שרוצים להרוויח מירידה במחיר הסחורה. הסימולים המסומנים ב-* מתייחסים לתעודות הנסחרות בבורסות אירופה בלבד, שאר התעודות נסחרות בבורסות ארצות הברית.
מה צופן העתיד למחירי הסחורות?
עוצמת הירידות במחירי הסחורות בששת החודשים האחרונים הפתיעה את הכול: את יצרני הסחורות, את הסוחרים ואת ציבור המשקיעים בסחורות. לאחר שבע שנים של עליות תלולות במחירי הסחורות, עליות בכל סוגי הסחורות, נפלו מחירי הסחורות נפילה חדה ביותר, בפרק זמן קצר. ירידות באותו סדר גודל כבר התרחשו אמנם בעבר, אבל לא בעת כה קצרה. האומנם הסתיימו כעת הירידות במחירי הסחורות והירידות האחרונות היו רק תיקון למגמת העלייה ארוכת הטווח הנוכחית, כפי שרוב האנליסטים העוסקים בסחורות סוברים? האם לתיאוריית מחזור-העל ,super-cycle כפי שמכנים את המחזור הנוכחי אותם אנליסטים, יש אחיזה במציאות? או שמא צודקים כלכלני הבנק העולמי בטענתם בדוח שפרסמו בשבוע שעבר כי מחזור העליות האחרון במחירי הסחורות הסתיים ביולי השנה? אין לדעת כמובן מי משני הצדדים מעריך נכון, אך בהמשך יפורטו נימוקיהם של כל אחד מהצדדים.
כדי להמחיש את המחזור האחרון, מוצגים בהמשך שני גרפים של מדדי סחורות, המראים רק את ערכי הפסגה והשפל העיקריים, את השינוי באחוזים של כל מחזור עיקרי ואת משך הזמן בשנים של כל מחזור. הגרף הראשון הוא של מדד הסחורות רויטרס CRB, מדד זה קיים משנת 1956 וכולל 17 סחורות עיקריות, ובו לכל סחורה משקל שווה בחישוב המדד (מדד מחירי הסחורות המשוקלל CRB של רויטרס-ג'פריס, המורכב מ-19 סחורות שונות ונותן משקל יתר לסחורות האנרגיה בגלל נפח המסחר הגדול יותר בהן, קיים רק משנת 2005). הגרף השני הוא של מדד המתכות התעשייתיות של רויטרס, מדד הקיים משנת 1947.
מדד הסחורות רויטרס CRB נע בתחום צר בשנים 1971-1956, כך שהשנים האלו אינן מופיעות בגרף. מחזור העלייה במחירי הסחורות בשנים 1980-1971 דומה מאוד למחזור העליות האחרון, הן בשיעור העלייה, כ-,240% והן במשך הזמן, כ-9 שנים; אך מחזור הירידה במחירי הסחורות שבא לאחר מכן שונה בתכלית. שיעור הירידה בשני המחזורים דומה, 45.4% לעומת 47.6% במחזור האחרון; אבל משך תקופת הירידות ארכה כ-18 שנה במחזור הקודם, ואילו במחזור האחרון ירדו מחירי הסחורות בשיעור אף גדול יותר בחמישה חודשים בלבד (מדד מחירי הסחורות המשוקלל של רויטרס-ג'פריס ירד במחזור האחרון בשיעור גבוה עוד יותר, 56%).
מדד המתכות התעשייתיות של רויטרס נע גם כן בתחום צר בשנים 1971-1956, כך שפרק זמן זה אינו מופיע בגרף. אפשר לראות בבירור בגרף ששיעור העלייה במחזור האחרון היה גבוה באופן ניכר מהמחזורים הקודמים, 451.4% ב-6 שנים ו-3 חודשים, והירידות במחזור האחרון היו גם כן בשיעור גבוה יותר מהמחזורים הקודמים, 54.2% בעת קצרה ביותר: שמונה חודשים.
ההערכה השלטת בין יצרני הסחורות ומרבית האנליסטים לסחורות היא כי הירידה האחרונה במחירי הסחורות היא רק תיקון במגמת ה-super-cycle ונובעת מהסיבות הבאות: ביקוש רב מהמדינות המתפתחות והיצע בכמות מוגבלת של מרבית הסחורות בגלל ירידה בהשקעות במכרות ובחיפושי נפט וגז ב-20 השנים האחרונות. נוסף על כך, משבר האשראי הנוכחי מביא למחסור במקורות מימון וגורם לחברות רבות להפסיק את השקעותיהן בשדות נפט חדשים, במכרות חדשים ובחוות לגידולים חקלאיים; כך שכאשר תחזור הצמיחה בכלכלה העולמית, ייווצר מחסור גדול בסחורות.
אולם ישנם אנליסטים מעטים שאינם מסכימים להערכה זו, והבולטים שבהם הם כלכלני הבנק העולמי. ביום שלישי שעבר פרסם הבנק העולמי דוח על מצב הכלכלה העולמית, ובו טען שמחזור העלייה במחירי הסחורות הגיע לסיומו, כמו מחזורים קודמים, לאחר שתקופת הצמיחה היציבה בכלכלה העולמית התחלפה במיתון חריף בכלכלות ארצות הברית, אירופה ויפן, וירידה חדה בצמיחה במדינות המתפתחות כולל בסין. אף על פי שהתומכים בדעה זו מעריכים כי מחירי הסחורות יישארו גבוהים באופן ניכר מהמחירים הנמוכים של שנות ה-90 של המאה הקודמת, הם אינם חוזים שמחירי הסחורות יחזרו לרמתם הגבוהה מהקיץ האחרון. זאת בגלל קצב נמוך יותר בגידול בהכנסה ובגידול האוכלוסייה העולמית בשני העשורים הבאים. לפיכך, הדבר יקטין את קצב הצמיחה של הכלכלה העולמית ואת הביקוש לסחורות כתוצאה מכך.
*מאת: אריה גורן, גלובלי בכלל פיננסים.
*הערה: אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של או כל סחורה שהיא.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה