קצרות ואיכותיות - דוגמאות ל-2 אג"חים וקצת הסברים

מיכה צ'רניאק, מנכ"ל בית ההשקעות להבה, מסתכל על ההזדמנויות בשוק האג"ח
 | 
telegram

קוראים יקרים, בהנחה כי כבר הפנמתם את האטרקטיביות שבאפיק האג"ח הקונצרני וכי החשש שכל החברות במשק ייעלמו הצליח במשהו להתפוגג. בהנחה כי אינכם מעוניינים ברכישה ספציפית של אגרת חוב - פעולה המומלצת כיום בעיקר למשקיעים מתוחכמים המנהלים את תיקי ההשקעות שלהם בצורה אקטיבית ויש ביכולתם לעמוד על המקח מול הבנקים בנושא העמלות, אתם עומדים לפני דילמה לא פשוטה, איך להצטרף לשוק זה. תודו שמהלך העליות האחרון השאיר את מרביתכם פעורי פה.

כוונתי במילים אחרות, מה עדיף: סל בעל שעור פנימי של 16% במח"מ 2 או סל בעל שעור תשואה פנימי של 6% במח"מ 5? מבלבל נכון? בהחלט.

בואו ננסה להבין את המושגים :

שת"פ – שעור התשואה הפנימית של תיק ההשקעות. מתארת את התשואה השנתית שהתיק אמור להניב בהנחה שהאג"ח שנרכשו יוחזקו עד לפדיון ושהחברות תפרענה את חובן.

– משך חיים ממוצע של תיק ההשקעות, או במילים אחרות, בכמה זמן מרגע ההשקעה, יקבל המשקיע את סכום ההשקעה הנומינלי בחזרה. מונח זה שונה מזמן לפדיון, שהוא הזמן שבו יוחזר כל סכום ההשקעה כולל הריבית וההצמדה, שברור כי זמן זה ארוך יותר מהמח"מ.

אחרי שהבהרנו את שני המושגים החשובים הללו, ננסה עכשיו לבחון את שתי האלטרנטיבות כפי שהצגתי:



תיק התל בונד 20 מתאפיין בדירוגים גבוהים במיוחד, במח"מ ארוך, בפיזור נמוך ובתשואה נמוכה יחסית. כוחו וחולשתו נמצאים בפרמטרים הללו, סחירותו הרבה מהווה עניין לגופים הגדולים בניהול השקעות בישראל, המסתכלים על ראלי העליות המאסיבי בשוק בעיניים כלות וחושבים האם וכיצד להיכנס לשוק האג"ח הקונצרני ממנו יצאו לא מכבר, אין ספק שהשימוש במדד התל בונד תהיה דרך פעולה מעודפת עליהן, מפני שהדרך השנייה חסומה לפניהם. הסיבה שהדרך השנייה חסומה לפניהם היא מפני שכמות הסחורה הצפה הינה דלה יחסית באג"ח הקונצרניות הקצרות והאיכותיות, כל ניסיון כניסה לשוק זה גורר אחריו עליות חדות באג"ח הללו, במחזורים נמוכים יחסית, והימים האחרונים מדגימים זאת היטב.

יתרונות התיק הקצר, שאני דוגל בו הינו, שעל אף הדירוגים הנמוכים יותר של אג"ח הנמצאות בו הוא מפוזר יותר, יש לנו יכולת להבין בצורה טובה יותר כיצד החברה תשרת את החוב, ומכיוון שהחוב הוא קצר יחסית, גם במקרה של הרעה בתנאי בשוק בגלל עליית תשואות באג"ח מדינה כתוצאה מצרכיי גיוס משמעותיים של המדינה, כל מה שצריך לעשות הוא לחכות לפדיון ועדיין לקבל תשואות מצוינות. כלומר, הרגישות שלנו לשינויים בסביבת הריבית נמוכה יותר.

כמיטב המסורת החלטתי לתת שתי דוגמאות לאג"ח העונות לפרמטרים של קצרות ואיכותיות, אני שב ומזהיר, גבירותיי ורבותי, אלו אג"ח, לא צריך לרוץ ולקנות בכל מחיר, העליות בניירות אלו מוגבלים וכל עליה במחירן מקטין את התשואה הגלומה בהן:

פרשקובסקי אג"ח א' – כתבתי בעבר על אג"ח זה אך עדיין מדובר בהשקעה מצוינת, כ 31 מיליון ערך נקוב אג"ח של חברה העוסקת בנדל"ן במרכז הארץ. החברה העמידה בטחונות כנגד האג"ח בדמות שיעבוד דרגה ראשונה על חברות המחזיקות בקרקעות ברחובות וראשון לציון (שווי בטחונות אלו הוערך במרץ 2008 בלמעלה מ 30 מיליון ₪). למרות כל זאת האג"ח נסחר בתשואה של 16.6% במח"מ של 1.95.

מור אג"ח – בחודשיים האחרונים ניהלתי דו שיח עמכם באמצעות הטור ובאמצעות תכתובות מייל שנשלח אלי. אומנם התכתובת הזו דרשה ממני השקעה משמעותית אך האיזון והפידבקים שלכם היו שווים את כל המאמץ. המלצה זו היא דוגמא לכך. את האג"ח הזה קיבלתי כשאלה לגביו ממשקיע בשם שירן.

גליל מור הינו אג"ח אשר מהווה בעצם המשקיעה בכ 50 סדרות של אג"ח אשר מהוות את הביטחון לפירעון הקרן והריבית. בעצם זו קרן פשוטה מאוד.

המחזיק בגליל מור זכאי לקבל פירעונות וריבית בהתאם לפירעונות של קרן וריבית בנכסים המגבים, ולכן כל חודש המשקיע זכאי לקבל קרן וריבית בסכום נמוך יחסית. כל "דיפולט" (חדלות פירעון) בנכס מגבה מקטין את שווי ההחזקות בהתאם (למרות שהאג"ח המונפק הינה אג"ח בכירה לשתי סדרות שלא הונפקו). שיעור התשואה הפנימי של גליל מור היום הינו 14.7% והמח"מ הינו 2.85 שנים.

שימו לב כי השקעה זו עדיפה על כל תעודות התל בונד כיוון שלשניהם מרכיבים דומים הנמצאים גם כאן וגם בתל בונד (חשיפה לחברות כמו קבוצת אי.די.בי, דלק, אפריקה חברת חשמל ועוד).

החיסרון של אג"ח זה הוא העדר הסחירות שלו שעלול להפריע למשקיעים המעוניינים ביכולת מימוש מהיר והתשלום הקבוע אותו הוא משלם המייצר עמלות בנקאיות.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות