הצהרות לחוד ומעשים לחוד: התוכנית המ"מ משנת 2005 לפיתוח הנגב יורדת לטימיון
תוכנית "דרומה", התוכנית האסטרטגית לפיתוח הנגב שאושרה על ידי הממשלה בשנת 2005 כמעט ואינה מיושמת. כך עולה מדוח, שהוצג היום בכנס הרצליה, שלצד הצגת המחדלים, מציע המלצות לממשלה החדשה שתקום.
בחודש אוקטובר 2005 אורה על ידי הממשלה תוכנית לאומית אסטרטגית לפיתוח הנגב, שכללה הקצאת 17 מיליארד שקלים לטובת פיתוח אזור הנגב במהלך תקופה של עשר שנים. יעודה המרכזי של תוכנית "דרומה" הייתה להפוך את הנגב לאזור מושך אוכלוסיה ועסקים, מפותח כלכלית, המציע איכות חיים וחווית מגורים ומאפשר קיומו של מרקם קהילתי מגוון ורב תרבותי. התוכנית הייתה אמורה להניע מהלך היסטורי בדברי ימיו של אזור הנגב ושל מדינת ישראל כולה.
צוות חוקרים בראשות פרופסור אלכס מינץ, דיקן בי"ס לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי הרצליה, ביצע בחודשים האחרונים תהליך בחינה והערכה מחודשת של התוכנית, שכלל ראיונות עומק, ניתוח מדיניות ותעדוף פרויקטים.
ממצאי הדוח, שהוצגו בכנס הרצליה התשיעי של המרכז הבינתחומי, מראים כי ממשלת ישראל לא השכילה להניע תהליך משמעותי שעשוי היה להוביל לשינוי מצב הנגב. כך לדוגמא, התקציבים שהוקצו ליישומה בשנים ראשונות, מהווים רק כ-10% מהתקציב המבוקש בתוכנית המקורית. כמו כן, לא הוקם מנגנון יישום ממשלתי לטובת ביצוע התוכנית.
עוד עולה מהדוח, כי כיום, קצת יותר משלוש שנים לאחר שהממשלה אישרה את התוכנית, התמונה בשטח די עגומה, כאשר יש פער עצום בין הצהרות הממשלה באשר לרצונה לעשות לטובת פיתוח הנגב, לבין עשייה מצומצמת הלכה למעשה. אמנם חלק קטן מהפרויקטים החשובים שהוצגו בתוכנית "דרומה" יושמו בחלקם, ואחרים נמצאים בתהליכי תכנון או אישור, אך לא ניתן להצביע על מסה קריטית של עשייה חדשה באזור הנגב למעט התוכנית להעברת בסיסי צה"ל לנגב, שתוביל בעתיד הקרוב או הרחוק לשינוי דרמטי באזור.
בין הצעדים שמחברי הדו"ח ממליצים לממשלה הבאה לנקוט: להקים באופן מיידי מנגנון יישום, שישלב בתוכו גורמים מקצועיים וגורמים פוליטיים רלוונטיים, בהם: משרד האוצר ומשרד הביטחון, למנף את מעבר בסיסי צה"ל לנגב לצורך יישום פרויקטים הנכללים בתוכנית, להניע מהלך משמעותי בהקשר של המגזר הבדואי בנגב, ולרתום את ממשלת ישראל, המגזר העסקי והמגזר השלישי לטובת שיקום הדרום, תוך האצת תהליכים כלכליים ומבניים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה