עדכון מדדי התל-בונד: אפריקה OUT - איך נראית כעת הרשימה?
ביום ג' פרסמה הבורסה לניירות ערך את השינויים שיתבצעו ב-1 באפריל, בהרכבים ובמשקולות אגרות החוב בכל מדדי התל-בונד. מניסיוננו, עד למועד עדכון המדדים בפועל, המסחר באגרות החוב המושפעות מהמדדים צפוי להיות תנודתי. סקירה זו מנתחת את השלכות העדכון בהיבט פיזור סקטוריאלי, דירוג אשראי, ותשואה פנימית במדדים התל-בונד.
פעמיים בשנה, בתחילת אוקטובר ואפריל, מתעדכנים מדדי התל-בונד של הבורסה לני"ע בת"א. בעת עדכון המדדים נפלטות אגרות חוב אשר שוויין צנח או אינן עומדות בתנאי הסף ובמקומן נכנסות אגרות חוב חדשות בעלות גבוה יותר.
לקראת מועד העדכון הבורסה בודקת את אגרות חוב שאינן כלולות במדד, אך בעלות שווי שוק גבוה ועומדות בתנאי הסף של המדד. במידה ושווי השוק הממוצע של שמחוץ למדד - גבוה ב-20% משווי האג"ח בעלת שווי השוק הנמוך ביותר מבין אגרות החוב שבמדד - בימים שבין תחילת החודש (1 במרץ) עד למועד הקובע - 15 במרץ, תחליף האג"ח בעלת שווי השוק הגבוה את האג"ח שבמדד. סקירה זו מתמצת את כללי הבורסה בעדכון מדדי התל-בונד, ומנתחת את פרופיל המדדים ביום שלאחר העדכון.
המטרה: עמידה בתנאי הבורסה
פרט לבחינת שווי השוק של האג"ח, הבורסה לני"ע קבעה מספר מבחנים שמהווים תנאי סף לכניסה למדד; ראשית, דרישה כי דירוג האג"ח יהיה לפחות A- בדירוג מעלות או A3 בדירוג מידרוג. אם הסדרה מדורגת על ידי שתי חברות הדירוג, הדירוג הקובע הוא הנמוך מביניהם. מעבר לכך, נקבע גם שווי שוק ממוצע שלא יפחת מ-250 מיליון ₪ עבור כל מדדי התל-בונד.
דרישה נוספת להיכללות במדדים הינה דירוג מינימלי. הבורסה קבעה כי האג"ח במדד תל-בונד 20 חייבות להימנות בין 75 האג"ח הסחירות ביותר ועבור מדדי תל-בונד 40 - בין 120 הסחירות ביותר.
דירוג הסחירות של אגרת חוב מבוצע על פי ממוצע מחזור המסחר היומי הכספי (תמורה) של האג"ח בבורסה במהלך ששת החודשים האחרונים שקדמו למועד הקובע. הבורסה קבעה גם כי טווח הפידיון של אגרות החוב לא יפחת מ-18 חודשים, ולא יעלה על 30 שנה.
נקודה אחרונה וחשובה - נושא חלוקת הקרן. במרבית הסדרות הקונצרניות הפדיון הינו לשיעורין, כלומר, הקרן מחולקת באופן חלקי במהלך חיי האג"ח. הבורסה קבעה כי בכל מדדי התל-בונד לא יכללו סדרות אג"ח שחילקו קרן בעבר, או סדרות שעתידות לשלם במהלך התקופה עד העדכון הבא.
השינויים הצפויים במדדי התל-בונד
אמש פרסמה הבורסה לני"ע את השינויים הצפויים בהרכב המדדים ב-1 באפריל. להלן פירוט השינויים:
מדד תל-בונד 20 יקלוט 2 מצטרפות חדשות: סלקום אג"ח ד' ולאומי מימון 176, וייפרד מפרטנר אג"ח א', שעתידה לשלם קרן בקרוב, ואפריקה אג"ח כ"א, שיורדת למדד תל-בונד 40.
במדד תל-בונד 40 המצב מורכב יותר ויתבצעו יותר שינויים. למעט סלקום אג"ח ד' ולאומי מימון 176, שצפויות לעזוב את המדד לטובת תל-בונד 20, שתי אגרות חוב נוספות: דלק ישראל אג"ח א' ואלביט הדמיה אג"ח א', יגרעו מהמדד עקב תשלום פידיון חלקי מהקרן במהלך חצי השנה הקרובה. כמו כן, שלושת אגרות החוב של אפריקה במדד, סדרת י"ד, ט"ז וכ"ב יצאו בשל ירידה בשווי השוק שלהן.
נציין שבמדדי תל-בונד 40 ו-60 יש כיום רק 39 ו-59 סדרות בהתאמה בשל האיחוד של קרדן וג'י.טי.סי, ולכן למדדים אלו תצטרף סדרת אג"ח נוספת.
בין המתווספות ניתן למנות את הנושרת מתל-בונד 20, אפריקה אג"ח כ"א, ובנוסף, מצטרפות חדשות: קרדן אן.וי אג"ח ב', לאומי מימון התח' י', לאומי מימון התח' ג', אידיבי אג"ח ג', מכתשים אגן אג"ח ג', בזן אג"ח א' וכלל תעשיות אג"ח י"ד.
כפועל יוצא מהשינויים שיתבצעו במדדי תל-בונד 20 ו-40 ישתנה גם הרכבו של מדד תל-בונד 60, המכיל את כל אגרות החוב הנכללות במדדים. על מנת לקבל תמונה בהירה ככל הניתן על מדדי התל-בונד ביום שלאחר השינוי, ביצענו הדמיה להתפלגות הסקטוריאלית ולדירוג במדדים;
מדד תל-בונד 20
מבדיקה שערכנו בפסגות, עולה כי מגזר הבנקאות יגדל בכ-4%, בעיקר על חשבון ענף התקשורת, על רקע יציאת פרטנר אג"ח א' מהמדד. יתר הסקטורים צפויים להישאר במשקל דומה לזה כיום. הסקטורים בנקים ותאגידי השקעה ואחזקות צפויות להמשיך להוות כמחצית מהמדד, בחלוקה דומה ביניהם. מגזר הכימיה, גומי ופלסטיק עתיד להיות הענף השלישי בגודלו במדד - שיעור של כ-15%. מגזרים נוספים שזוכים לייצוג מכובד במדד הינם ענפי התקשורת, הנדל"ן ואג"ח חשמל 22.
השינויים הצפויים בתל-בונד 20 מחזקים את דירוג האשראי של המדד. דירוג ה-AAA יגדל מ-4.5% כיום ל-8% לאחר העדכון, על חשבון הקטנת דירוג AA-, ודירוג A- (אפריקה כ"א שיוצאת).
בסה"כ כמחצית ממשקל המדד מבוסס על דירוג איכותי של +AA ומעלה. עם זאת, הדירוג הממוצע במדד צפוי להמשיך לעמוד על AA, אבל קרוב יותר ל+AA.
מדד תל-בונד 40
בעדכון המדד הנוכחי אין בשורה על שינוי מהותי בהתפלגות הסקטוריאלית של סדרות האג"ח במדד תל-בונד 40. נראה גידול בענף ההשקעות והאחזקות, שצפוי להוות לאחר השינוי כ-23.4% מהמדד. כמו כן, מגזר הכימיה, גומי ופלסטיק יכפיל עצמו לקצת יותר מ-6% במועד העדכון.
מנגד, צפוי קיטון משמעותי של כ-6% בסקטור הנדל"ן במדד. גם משקלו של מגזר התקשורת במדד צפוי לקטון על רקע יציאת סלקום אג"ח ד' מהמדד לטובת מדד תל-בונד 20. בסיכומו של דבר, לאחר העדכון, שלושה מגזרים צפויים להוות את עיקר המדד: בנקים וביטוח (כ-28.5%), נדל"ן (כ-29%) והשקעות ואחזקות (כ-23.5%).
הדירוג המשוקלל במדד תל-בונד 40 יוותר ללא שינוי בתום העדכון ויעמוד על AA-. דירוג ה-AA יגדל אמנם יגדל בכ-3% לאחר העדכון, אולם מנגד גם דירוג A- יגדל במשקל דומה.
כיצד יראה מדד תל-בונד 60 לאחר השינוי?
לאחר שסקרנו וניתחנו את מדדי תל-בונד 20 ו-40 ביום שלאחר מועד העדכון, נותר עתה להציג את ההתפלגות הסקטוריאלית ודירוג האשראי במדד תל-בונד 60, שמכיל את כל סדרות האג"ח של הנ"ל:
גם הדירוג המשוקלל במדד תל-בונד 60 ישאר זהה לנוכחי: AA.
האם התשואה הפנימית ומח"מ המדדים צפויים להשתנות?
לבסוף, נותר לענות על השאלה האחרונה: כיצד ישפיע העדכון על התשואה הפנימית ומח"מ מדדי התל-בונד. כפי שעולה מהסימולציה שערכנו בפסגות בתאריך 16/03/2009, צפויה התשואה הפנימית במדד תל-בונד 20 לרדת בכ-0.4%, ובנוסף, המח"מ צפוי לעלות במקצת. לעומת זאת, במדד תל-בונד 40, למרות הצפי לירידת התשואה הפנימית בשל יציאתן של אגרות החוב של אפריקה - הפתעה - התשואה הפנימית צפויה לעלות בשיעור מהותי של יותר מחצי אחוז. יחד עם זאת, המח"מ יוותר ללא שינוי. במדד תל-בונד 60 לא צפוי שינוי בתשואה הפנימית, אך כן עלייה מזערית במח"מ.
עד כאן תמצית השינויים הצפויים והשלכותיהם על מדדי התל-בונד. כעת נותר רק לחכות ל-1 באפריל, ולקוות שלא עבדו עלינו?
מאת: יניב קוניס, בבית ההשקעות פסגות
*פסגות עשויה להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים שונים לרבות אלו שהוזכרו בכתבה. האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק כאמור המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך . במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין התחזיות לעיל לתוצאות בפועל. פסגות אינה מתחייבת כי שימוש במידע עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש. פסגות בית השקעות עוסקת בשיווק השקעות ולא בייעוץ.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה