המלחמה של בן ברננקי בדיפלציה

מנהל חדר המסחר ב-Real Stream FX בוחן את האינטרס של ברננקי מנקודת המבט של האינפלציה
 | 
telegram

ה'פד' מפחד מדפלציה. תקופה ארוכה חווינו ירידת מחירים בניסיון להניע את הצרכן לקנות. במקביל מתרחשת ירידה ביצור ובצריכה. עסקים שרוצים לשרוד יהיו חייבים להוריד מחירים ולהתמודד עם רווחיות נמוכה בשביל להישאר ברמת מכירות זהה.

צרכנים מפחדים לאבד את מקומות העבודה שלהם, זה יוצר מחסום פסיכולוגי. נפילת הערך של הנכסים המשפחתיים דוחים כל קנייה לא הכרחית בעיקר של בתים ומכוניות. עסקים עם רווחיות נמוכה מפטרים עובדים, שקונים פחות, התהליך מוריד עוד הילוך ממחזור הכלכלה.

זהו מצב נדיר בכלכלה שמציין התכווצות קשה במחזור הכלכלה. מילטון פרידמן אמר, כי דפלציה היא תמיד ובכל מצב תופעה מוניטארית. במידה וזה נכון, החטא הגדול של המשבר הזה היה מצד הבנקים אשר לא סיפקו נזילות. בן ברננקי לא מתכוון לחזור על טעות זו.

השותף הסמוי של הדפלציה הוא הנכסים הלא-נזילים. מחירי הבתים בארה"ב נפלו ב-20% ובחלקים מסוימים אף יותר. ההפסד היה רק על הנייר מכיוון שרוב האנשים בפועל לא מכרו את הבתים שלהם. איבוד ערך הנכס החשוב ביותר כיבה את מנוע הצריכה לרוב האנשים. אך מה משפיע על הצריכה יותר או דפלציה? הדפלציה לוקחת כאן הובלה רצינית.

הבעיה המרכזית של ה'פד' היא פשוטה: איך לייצור מספיק אינפלציה (מספיק כסף) כדי למנוע דפלציה? האיחוד האירופי הצהיר שהיעד שלהם הוא 2% אינפלציה ואני מאמין שזה גם רצון ה'פד'.

ב-2007 בן ברננקי צפה מיתון חמור, הזרים כספים לתוך השווקים והוריד ריביות. הוא הצהיר כי ימשיך גם בעתיד, אחרי שיסיים את הורדת הריביות. וכך גם עשה. הזרים לתוך ארה"ב ושאר העולם כספים דרך הבנק המרכזי.

בפגישת הריבית האחרונה בן ברננקי לא הוריד ריביות כי כבר לא היה לו לאן, אבל הצהיר שימשיך להזרים כספים לתוך השוק. ההפתעה הייתה חזקה למרות שאמר כבר מההתחלה שהוא ימשיך להזרים כספים גם אחרי סיום הורדות הריבית. הדולר איבד מול היורו 4% בזמן מאוד קצר ועוד 2% עד סוף היממה.

לסוחרים ששוריים על הדולר הדאגה הייתה כפולה, למה עכשיו? האם המצב הכלכלי יותר גרוע ממה שאנו חושבים? ודבר שני כמה עוד ה'פד' יעשה וישקע לגירעון?

הגירעון של ארה"ב נמצא בשיא כל הזמנים וכנראה שהוא עוד יעמיק בהמשך. הגירעון יכביד על שווקי האשראי, האם נגיד הבנק הולך לקחת את החוב על הארגון שבראשו הוא עומד? בן ברננקי אמר שהכספים שהוזרמו לשוק עצרו את הדפלציה שעמדה להתפרץ. ירידת מחירים ואבטלה יותר חמורה וכמובן טיפל בייצור. אבל קיים ספק האם המהלך של ברננקי כלל גם גירעון עמוק שייקח דור שלם לכסות אותו.

השפן האחרון שנשלף מהכובע האחרון של ה'פד' בארה"ב הוא אג"חים רעילים ואג"חים ממשלתיים לטווח קצר. זמן קצר לאחר ההודעה נשמעו קולות רבים של נביאי זעם בהצהרות כי המצב הולך ליצור אינפלציה נוראית. ההסבר לכך הוא שקנייה של אג"חים לטווח קצר פודה את הלוואות של הממשלה וגורמת להזרמת כסף רב לשוק ולכן ערך הכסף עולה (יותר כסף במחזור הערך נשחק).

נקודה מעניינת נוספת הינה כי ה'פד' לא יכול להוריד יותר ריביות לכן הפעולה שהוא עושה ברכישת האג"חים זה לחייב את הבנקים ולהוריד את המרווח על הריביות. הורדת מעוררת את שוק הדיור.

הצעקה כתוצאה מההכרזה על רכישת אג"חים רעילים (בשל חשש מאינפלציה נוראית) לא נראית כל כך קשורה למה שקורה בשווקים. צריך להבין שהמצב של הממשל ישתפר במידה ותהיה אינפלציה. ככל שתהיה יותר גבוהה, כך יהיה יותר טוב, הם יוכלו לקנות את ההתחייבויות שלהם חזרה במחיר זול יותר. (אינפלציה מקביל למיסים מבחינת הממשלה).


**הכותב הוא מנהל חדר המסחר ב-Real Stream FX.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות