"בריטניה עלולה להזדקק לסיוע ענק מה-IMF. המיתון - אירוע של פעם בחיים"
ג'ורג' סורוס היה בן 13 כשהנאצים פלשו להונגריה. כיהודי הוא נאלץ להסתתר תחת זהות בדויה וחי בנפרד מהוריו. במקום לחוות טראומה מהניסיון המר, סורוס ראה את ילדותו כהרפתקאה. היום, שישים שנה מאוחר יותר, עדיין מרגיש סורוס בסכנה המרחפת, אך הפעם על הכלכלה העולמית.
סורוס התפרסם ברבים לאחר שגרף הון של מיליארד דולר במהלך 'יום רביעי השחור' במהלכו ביצע שורטים על הפאונד הבריטי. בזכות התחכום שלו בשוק המט"ח הוא הרוויח את הכינוי: "האיש ששבר את הבנק המרכזי באנגליה". בשנה שעברה גרף סורוס עוד 1.1 מיליארד דולר על ידי כך שחזה את משבר האשראי, כמעט בצורה מושלמת. "אני מומחה במשברים", אומר סורוס.
סורוס פוחד פחד מוות מתמתיקה והוא ידוע כפילוסוף כלכלי. הספר האחרון של סורוס עוסק בהתרסקות שוקי המניות ב-2008 ונחשב לרב מכר עולמי. מאז 1944 מאמין סורוס בה שהוא מכנה "רפלקסיביות" -הרעיון שבו אנשים מבססים את ההחלטות שלהם על התפישה של הסיטואציה, במקום על המציאות עצמה.
הוא מיישם את הגישה הזאת גם על השקעות וגם על פוליטיקה: המומחיות של סורוס היא בלחזות את הרגעים של השינוי על ידי זיהוי 'הצומת' שבין התפישה למציאות.
בזמן שכולם סבורים כי השווקים יתקנו את עצמם באופן אוטומטי, האמין סורוס לאורך כל ההתרחשויות כי אנחנו עומדים בפני מיתון קשה. היום אומר סורוס לטיימס הלונדוני כי בריטניה תזדקק לסיוע ענק מקרן המטבע העולמית. ומדגיש שהכלכלה הבריטית פגיעה מאוד למשבר האשראי.
סימני אזהרה בבריטניה
המשקיע המוערך אמר את הדברים רק יום לאחר שהממשל הבריטי נכשל בגיוס , בפעם הראשונה מזה 14 שנה. המשקיע האגדי רואה בכך פעמוני אזהרה לגבי היכולת של בריטניה לממן את החוב התופח שלה - ואומר כי גורדון בראון יאלץ 'להתחנן' למיליארדי דולרים של סיוע בינלאומי.
"כאשר המערכת הבנקאית גדולה יותר מהכלכלה אז ישנה בעיה... בריטניה תתקשה לבדה לבלוע את כל החוב של המערכת הבנקאית", אמר סורוס. כשנשאל באשר לסיכויים שבריטניה תאלץ לבקש עזרה מקרן המטבע אמר כי אם המערכת הבנקאית תמשיך להתמוטט זאת אפשרות. בשלב הזה הדגיש כי הסבירות נמוכה.
הסיכוי האחרון
יותר מכך, מזהיר סורוס שהפגישה הבאה של ראשי ה-G20 שתערך בשבוע הבא בלונדון, היא הסיכוי האחרון בכדי להימנע משפל כלכלי עמוק שעלול להיות גרוע מזה של 1930.
אבל סורוס לא מביע אופטימיות כלל באשר לפגישת ה-G20, ומאמין שהיא תנחל כישלון היות ויש דעות רבות בקרב היושבים לשולחן הדיונים. המחיר עלול להיות שנים של דיכוי כלכלי, שהיו גרועים יותר מהשפל הכלכלי הגדול של שנות ה-30. "זה מצב של להיות או לחדול", הוסיף.
אירוע של פעם בחיים
המיתון מסביר סורוס הוא 'אירוע של פען בחיים' במיוחד בבריטניה. "המשבר הזה לא דומה לאף אחד מקודמיו. יש כאן התמוטטות כוללת של המערכת הפיננסית עם השלכות אדירות על חיי כל אחד מאיתנו. במקרים קודמים שהיו משברים שאיימו על המערכת, הרשויות התערבו ועשו את הנדרש בכדי להגן על המערכת. "הפעם הם נכשלו", הדגיש סורוס.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה