מנכ"לית אדם טבע ודין: "המינהל זה גוף מושחת ומסואב, הרפורמה הזו לא תפתור את הבעיות"

ציפי איסר-איציק התייחסה בשיחה עם Bizportal לרפורמה שעברה היום בועדת השרים, לפיה יעברו הקרקעות לידי בעלי הדירות. "הרפורמה, כפי שהיא, מבטאת חוסר אחריות לאומי"
 | 
telegram

התכנית הכלכלית "בלימה ותנופה" יוצאת היום (יום ב') לדרך , אחרי שועדת השרים בראשות ראש הממשלה בנימין נתניהו אישרה את הרפורמה במנהל מקרקעי ישראל, לפיה יועברו הקרקעות שהמנהל מחכיר לידי בעלי הדירות ().

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר כי "הרפורמה תוזיל את מחירי הקרקע ובעקבות כך את מחירי הדירות כך שרכישת דירה על ידי זוגות צעירים וחיילים משוחררים תהייה בהישג יד".

רפורמה זאת מהווה נדבך מרכזי בתכנית הכלכלית שעיקריה הוצגו לפני מספר ימים על ידי ראש הממשלה ושר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ. בועדת השרים חברים עוד, שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, שר המשפטים, יעקב ומשקיפים השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, השר לענייני מיעוטים, פרופ' אבישי ברוומן ושר החקלאות, שלום שמחון.

עיקר הרפורמה היא העברת הבעלות בקרקע לידי חוכרים על פי חוזי חכירה. הרפורמה גם מקלה על הבירוקרטיה בכל הנוגע לשינויים בנכס. העברת הבעלות לידי החוכרים תאפשר להם לבצע כל פעולה בנכס שלהם (למשל תוספות בנייה) זאת מבלי צורך בקבלת אישור מנהל מקרקעי ישראל.

לדברי שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ, "מדובר בחסם כלכלי מרכזי שהסרתו תפתח הזדמנויות רבות לאזרחי המדינה ותקדם את המשק כולו".

שר השיכון, אריאל אטיאס, אומר כי "המשמעות של המעבר מחכירה לבעלות יביא לניצול יעיל יותר של הקרקע ויחסוך פגיעה באזורים הפתוחים. בשל המצב הנוכחי, חוכרים רבים שיכלו להגדיל את שטחי הבנייה נמנעו מכך בשל בעיות בירוקרטיה. המעבר מחכירה לבעלות יניע וידרבן חוכרים לנצל את שטחי המגורים, מה שיסיר לחץ לבנייה חדשה באזורים פתוחים".

הרשות שתחליף את מנהל מקרקעי ישראל תפעל לשיווק קרקע למגורים בהיקף שלא יפחת מ-35 אלף יחידות דיור בשנה, אשר מתוכן 10,000 יחידות דיור ישווקו בקרקעות בלתי מתוכננות ליוזמה של המגזר הפרטי, כלומר ללא תכנון מפורט של הרשות. וכן, שכל קרקע חדשה שתשווק לצורכי מגורים ותעסוקה תהייה באופן מיידי בבעלות ולא בחכירה.

עמותת אדם טבע ודין מתנגדת נחרצות לרפורמה, ומנכ"לית העמותה, עו"ד ציפי איסר איציק, אומרת היום ל-Bizportal כי "מנהל מקרקעי ישראל הוא גוף מסואב שיש בו שחיתויות ושללא ספק צריך רפורמה, אך הרפורמה כפי שאושרה לא תפתור את בעיית המנהל".

הרפורמה "תאפשר לשווק קרקעות שאינן מפותחות ומתוכננות וכך תעבור הקרקע למעטים - היזמים בעלי ההון", אומרת איסר איציק. "התכניות לא בהכרח יהיו תואמות את עקרונות התכנון. כן צריך רשות לאומית שתנהל את הקרקעות בתבונה ובאחריות, אבל הרפורמה כפי שהיא מבטאת חוסר אחריות לאומי. לא כך נפתור את בעיות המנהל הכושל".

איסר איציק מסבירה כי עד 2020 ישראל תהיה המדינה הצפופה ביותר מבין המדינות המפותחות וכי "אם הרפורמה תושלם נראה בנייה בכל חלקה טובה, בטון ומלט בכל מקום והחלשה של מרכזי הערים". היא מוסיפה כי "הדרך היא אינה פירבור ובזבזנות ושטפון של יוזמות".

עו"ד הנדל"ן אירם גל סבור שכלל לא מדובר ברפורמה אל ב"צעד בכיוון הנכון". הוא אומר כי "הרפורמה מקצרת את הדרך ומפחיתה עלויות לקבלנים, ומאירה את השוק ברמת המאקרו. זה יעשה טוב למגזר העירוני ולכלכלה, יעודד עסקאות ופרויקטים".

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות