הקיפאון בשוק הנדל"ן צפוי להימשך: רק 70 אלף דירות יימכרו ב-2009
האבטלה והחשש ממנה גורמים להפחתה ישירה של מספר העסקאות בתחום הנדל"ן למגורים במעל 10,000 יחידות דיור, כך עולה מניתוח שערכה ד"ר רינה דגני, מנכ"ל קבוצת גיאוקרטוגרפיה, המתמחה במחקרי היתכנות כלכלית.
בישראל כיום מעל 250,000 משקי בית יהודיים שבהם יש מובטל, או מועסק החושש מפיטורין. "מצב זה משפיע על ההחלטות הכלכליות שלהם ומחייב אותם לשינוי תכניות. לכן, הם נרתעים מהתחייבויות הכרוכות ברכישת דירה, בשל אי הוודאות במצבם התעסוקתי", מסבירה דגני.
האבטלה משפיעה על מגמת התכווצות שוק הביקושים לדירות מגורים בשיעורים הנעים סביב 25-30% במרוצת 2009, בהשוואה לשנים 2007-2008.
לפי אומדני החטיבה הכלכלית של גיאוקרטוגרפיה, אם מצב השוק במחצית השנייה של שנת 2009 יהיה דומה למחצית הראשונה, הרי שאז נפח העסקאות צפוי להתכווץ בכ-22,000 יחידות דיור פחות בהשוואה לשנה שעברה. כלומר, סך הכל מספר הרכישות בענף הנדל"ן למגורים צפוי לנוע סביב ה- 70,000 עסקאות בלבד בסוף שנת 2009, מספר שלא נראה כמותו מאז 2002.
להתכווצות בשוק הנדל"ן יש השלכות כלכליות נוספות, שכן מצב זה משפיע גם על שוק המשכנתאות, מטבחים, ריהוט, מוצרי חשמל חדשים לדירה, וכן שירותים וציוד אחר הנלווה לרכישת דירה.
עוד עולה מסקר גיאוקרטוגרפיה, כי פגיעת האבטלה בשוק המגורים לא מתרכזת רק בקרב קבוצה מסויימת אחת, אלא מתפזרת על פני כל קבוצות האוכלוסייה, צעירים ומבוגרים, משכילים ופחות משכילים, בעלי משרות בכירות ודרגי ביניים. "המשכילים, ובראשם אנשי ההיי-טק, הובילו עד היום את השוק ברכישות נדל"ן, אך גם בסקטור שלהם ניכרת מגמת ירידה בהשוואה להיקף הביקושים שאפיינו אותם בשנים קודמות", מסבירה דגני.
אך, הפיטורין והחשש מהפיטורין "פוגעים יותר במשקי בית באזורי הפריפריה מאשר באזור המרכז", מוסיפה דגני. "זאת, משום שלשיעור גבוה מקרב המועסקים הבכירים שפוטרו יש עדיין שוליים של בטחון כלכלי המאפשרים להם תקופת הסתגלות למצב החדש, בעוד שמרבית המפוטרים בפריפרייה הם בעיקר בעלי משרות מדרג נמוך וללא מרווח הסתגלות דומה".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה