הדולר נחתך בעולם: אבל למה אומרים שזה ה'קארי טרייד'?
הדולר נחבט בשבועות החולפים מול רוב המטבעות המובילים. אינדקס הדולר נגע ב-76.45, השפל הנמוך מאז ספטמבר 2008. ההסבר שאני שומע רבות לאחרונה זה עסקאות הקארי טרייד שמפעילות לחץ על המטבע האמריקאי. כדי להפריך את התיאוריה הזאת אני הולך ליין היפני שהוא במשך שנים היה המטבע הראשי לעסקאות הקארי (קניה של מטבע עם גבוה ומכירה של מטבע עם ריבית נמוכה).
למה אני בוחן את היין היפני? בגלל שהוא היה העסקה המשתלמת ביותר משנת 2003 עד 2007 לקארי טרייד עם רווח של 30% וריביות קרובות ל7% לשנה ומשנת 2005 עלה כמעט ללא תיקון.
הריבית על היין עלתה מעל 0.5% והידיעה שהבנק המרכזי של יפן (BOJ) לא יכול להעלות את הריביות תרמה לתנופה. המצב היום בארה"ב דומה למצב במטבע היין, ריביות נמוכות עם קושי רב לעלות ריביות במצב הנוכחי ללא פגיעה במחזור הכלכלה והמרצת ההשקעות. האם הדולר יחליף את היין?
בתקופה הארוכה שהריביות ביפן היו קרובות לאפס היה הסיבה לאהבה של סוחרי הקארי למטבע אבל לא זאת בלבד, הידיעה שהריביות לא הולכות לעלות בקרוב, הרווח משערי החליפין והקלות של קרדיט לביצוע עסקאות על ידי ספקולנטים יצרו חממה לסוחרים.
העשור האבוד של יפן החל ב-1989 כשהבנק המרכזי של יפן העלה ריביות באופן חד כדי ליצור איזון בשוק הדיור והבורסה ששניהם היו במצה בשל בועה רצינית ואחרי המהלך של העליות שניהם קרסו מהר יותר משעלו. הבנקים הוחזקו על ידי הממשלה (כמו כן גם מפעלים גדולים) והכלכלה שבה לצמוח על ידי החזקה של הממשלה.
אחרי 15 שנה של הזרמת כספים, הירידה העולמית בביקושים גרמה נזק נוסף לכלכלה (פגיעה ביצוא) והגירעון שכבר היה העמוק ביותר במדינות המתועשות העמיק אפילו עוד יותר שהתפתח סבירות שהעשור האבוד יהפוך להיות תמידי.
כדי שהדולר יהפוך להיות המחליף של היין לעסקאות הקארי - ריביות נמוכות זה לא מספיק. המשקיעים צריכים להיות בטוחים שריביות לא יעלו בקרוב. לפי מה שנראה היום, הכלכלה בארה"ב לא בשיא שלה אבל גם לא בדרכה לשפל שבו נמצאים היפנים.
הפד האמריקאי שאחראי למשבר האחרון בשוק הדיוור הוריד ריביות ל-0.25% ושפך כספים לשווקים לשמור על נזילות גבוהה ולמנוע התרסקות כללית. אבל בכלכלה האמריקאית, למרות ההפסדים, המצב עדיין רחוק מלהיות המצב ביפן. הכלכלה האמריקאית יותר מגוונת ויותר יציבה מיריבתה היפנית. היצוא לא שולט בכלכלה והשליטה שם היא לא בידי הממשלה. לכן הכלכלה כנראה תמשיך לצמוח בשנה הבא ויהיה אפשר להתחיל להרים ריביות, הצפי הוא לסוף 2010 תחילת 2011.
לפי מה שניראה, הדולר לא הולך להחליף את היין בעסקאות לטווח ארוך המבוססות על ריביות כי מה שצריך זה ריבית נמוכה וכלכלה שלא הולכת להשתפר ולפי מה שניראה לספקולנטים זה לא המצב היום בארה"ב ולכן יש סיכון שהריבית תעלה באמצע עסקה. אם סוחרי המטבע היו חושבים כך, היינו רואים מצב הרבה יותר קשה בדולר ממה שהוא נמצא היום.
לסיכום, עד שהסוחרים לא יחליטו שהמשך העשור אבוד עבור הדולר, הספקולנטים יתייחסו אליו לעסקאות ריבית קצרות ועסקאות ולא יעמיסו אליו עומס של מכירה לטווח ארוך. העולם ימשיך להלוות דולרים בזול כל עוד הוא לא יראה שינוי בגישה של הפד בטווח הצר.
מאת: יועד דרוז - מנהל חדר המסחר ב-real stream trading. (כתובת מייל - yd@rstfx.com)
**אין בסקירה זו משום המלצה לקנות או למכור בשוק המט"ח והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה