ציון קינן מעריך: "בשנת 2010 תמשך המגמה החיובית, אם כי בקצב נמוך מזה שאליו הורגלנו"
"עד לפני מספר חודשים, היו חוזי שחורות שניבאו כי העולם נכנס לשפל כלכלי חריף ביותר, שיימשך חמש, שבע שנים ואולי אף יותר. כיום, תחזיותיהם של רוב הכלכלנים בעולם יותר אופטימיות. המשבר אומנם רציני, אבל כנראה שהוא יחלוף יותר מהר ממה שחשבו כולם", כך אומר מנכ"ל בנק הפועלים ציון קינן, בוועידת הגליל בכפר בלום.
הערכה זו מבוססת לדבירו, בין היתר, על ההתפתחות הדינמית של סין והודו, שצמיחתן אומנם הואטה, אך לא נעצרה לגמרי, ועל ההתערבות ממשלתית בהיקף אדיר, כמעט בכל המדינות המפותחות, שבלמה את התפשטותו של המיתון. "כלכלת העולם הצליחה להימנע מקטסטרופה, וההערכה היא , כי כבר בקרוב תתחדש הצמיחה, אם כי במתינות ובקצב איטי, בתחילה בארה"ב ולאחר מכן באירופה", הוסיף קינן.
"המשבר עדיין פה איתנו, וטרם חלף", הדגיש מנכ"ל הבנק והוסיף כי "הוא עדיין מכה בכלכלות העולמיות, והוא גורם לירידות חריפות בצמיחה, עד כדי צמיחה שלילית במדינות רבות. עם זאת, עד כה ניתן לקבוע כי פגיעת המשבר הכלל-עולמי במשק הישראלי הייתה באופן יחסי קטנה מזו שבמדינות אחרות, ויש לקוות כי מצב זה יישמר. כבר ברבעון השני נרשם שינוי מגמה וצמיחה חיובית בישראל, וההערכות המקצועיות הן כי בשנת 2010 תמשך המגמה החיובית, אם כי בקצב נמוך מזה שאליו הורגלנו בשנים הטובות של אמצע העשור הנוכחי".
קינן ציין כי כבנקאי חשוב לו להדגיש שבניגוד לארה"ב ואנגליה, כאן לא התפתח משבר בנקים ולא היה צורך להציל בנקים תוך שימוש בכספי הציבור משלם המסים. המנכ"ל מעריך כי התנהגות הבנקים תרמה ליציבות של המשק וזהו נכס לאומי שכדאי לשמור עליו.
עם ירידה לפרטים מתייחס מנכ"ל בנק הפועלים לבעיות החמורות ביותר המעיקות על המשק הישראלי, בעיקר באלו במגזר היצוא ובשוק העבודה. "בין החברות שעיקר עסקיהן ביצוא, יש לא מעט שראו בחודשים האחרונים צניחה בהיקף המכירות בשיעור של עשרות אחוזים. היצוא, כידוע לכולנו, הוא אחד מעמודי התווך של הכלכלה הישראלית. פגיעה חמורה במגזר היצוא עלולה להביא לתוצאות קשות לטווח ארוך: פגיעה בהשקעות, עלייה בשיעור האבטלה ואובדן כושר התחרות של התעשיות הישראליות בעולם, שנבנה בעמל רב ולאורך שנים רבות".
בעיה חמורה אחרת אליה התייחס קינן היא מצבו של שוק העבודה. "ישראל איננה יכולה להרשות לעצמה, לאורך זמן, שיעור אבטלה המתקרב לעשרה אחוז. וצריך לזכור, בהקשר זה, ששיעור ההשתתפות בכוח העבודה בישראל נמוך יחסית, לעומת מדינות מפותחות אחרות".
המנכ"ל מאמין שניתן לצמצם את שיעור האבטלה על ידי פרויקטים לאומיים של השקעה בתשתיות, שיגדילו לדבריו את פוטנציאל הצמיחה של המשק בטווח הארוך. "זוהי שעתה של הממשלה לפעול ולנקוט בצעדים לא שגרתיים", קורא קינן ומוסיף כי "אפשר לעשות זאת על ידי הוצאת פרוייקטים תקציביים או באמצעות שיתוף פעולה עם המגזר הפרטי. אין לי ספק שהשקעה בתשתיות יכולה להוות מנוף יעיל ביותר לחידוש הצמיחה והנעת גלגלי הכלכלה. בכספים שיופנו יעודדו את הצמיחה והתעסוקה, בעיקר בתחומי התחבורה, האנרגיה והמים, כולל אנרגיות מתחדשות".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה