פרופ' סטנלי פישר: "אני מעריך בהסתברות גבוהה שלא יהיה גל שני למשבר"
בשנה האחרונה עבר המשק משבר קשה שהוא תוצאה של משבר עולמי הקשה שידע העולם מאז המשבר הגדול במאה הקודמת, אולם בישראל שיעור האבטלה עלה אך בפחות מאשר במשקים גדולים כמו ארה"ב, כך אמר נגיד , פרופ' סטנלי פישר בכנס לשכות המסחר והתעשיה חיפה והצפון בו דיבר על כלכלת ישראל.
"הפגיעה בישראל הייתה יחסית קטנה. התחושה היא שכרגע אנו מתחילים לצאת מהמשבר הזה, אנחנו והעולם. מהמפגשים הדו חודשיים שאני מקיים עם נגידים הרושם הוא של התאוששות. אולם, בשיחות איתם עדיין יש הסתייגות הנובעת מאי ודאות מסוימת לגבי העתיד", אמר הנגיד.
"המצב אצלנו טוב יותר ביחס למצב בעולם", מעריך פישר, שהוסיף כי במשק הישראלי שום בנק לא נפל, האבטלה עלתה פחות מהמצופה, והצמיחה חזרה מהר מהצפוי. "היום יש לנו עודף בחשבון השוטף, אין לנו . ב-2007 התקציב היה כמעט מאוזן. יש לנו מערכת בנקאית חזקה. החובות של משקי הבית בישראל נמוכים ביחס למה שקיים בעולם. אלו רק חלק מהדוגמאות לחוסנו של המשק הישראלי שתרמו להתמודדות המשק עם המשבר", הוסיף.
דבריו של פישר כללו תשובות על שאלות מהקהל. להלן השאלות שנשאל פישר בצירוף התשובות.
שאלה: האם אין סיכון בכך שבנק ישראל מחזיק את הרזרבות שלו בדולרים?
הנגיד: "אנו מחלקים את הרזרבות שלנו בין מטבעות שונים לא רק דולר. אנו מנהלים את היתרות באופן מאוד שמרני. לפי החוק מותר לנו לרכוש רק ממשלתיות או של בנקים טובים. מנהלי היתרות בבנק ישראל הם מקצוענים מהשורה הראשונה ולמעשה במשבר האחרון לא הפסדנו כסף".
שאלה: איך בנק ישראל מתייחס לפער העצום הקיים בין הריבית למשקיע לריבית על ההלוואות?
הנגיד: "ישנם שיעורי שונים וצריך להסתכל על כולם. למשל, על משכנתאות הריביות דווקא נמוכות (פריים). חברות טובות וכאלה שניתן לסמוך עליהן מבחינת יכולת ההחזר, משלמות ריביות נמוכות יחסית. בתחילת ההפחתות לחצנו על הבנקים להפחית את הריביות וזה אכן קרה אך כנראה לא מספיק".
שאלה: שומעים תחזיות על גל שני של המשבר.
הנגיד: "ישנן תחזיות שונות לכלכלה בעתיד. יש המדברים על האות V או שורש וכאלה שמדברים על W. אני מעריך שבהסתברות גבוהה לא יהיה גל שני אך עדיין מדובר בהסתברות".
שאלה: אחד מראשי הממשלה אמר בעבר כי אם בישראל יש בצורת אז זה פחות נורא מאשר אם בארה"ב יש בצורת. מה דעתך על המצב כיום, האם צריך לדאוג?
הנגיד: "ההשפעה של ארה"ב על ישראל קיימת אך במידה פחותה מבעבר. השאלה המרכזית בהקשר זה היא איך ארה"ב תצא מהמדיניות המרחיבה שלה ומה יהיו ההשפעות של מהלך היציאה על התנהגות השחקנים במשק. אם הם יעשו את זה בזהירות אז לא צפויות בעיות מיוחדות משם".
שאלה: האם אתה מתכוון להיענות לבקשה להישאר עוד שנתיים?
הנגיד: "העניין של עוד שנתיים בא מדנה וייס, מנחת התוכנית "פגוש את העיתונות". הממשלה לא יכולה להציע קדנציה של שנתיים. יש עוד 6 חודשים (פחות 4 ימים)".
שאלה: הריבית בעולם צפויה להישאר נמוכה גם בחודשים הקרובים. האם גם בנק ישראל יחזיק ריבית נמוכה בהתאם?
הנגיד: "אנו נפעל בהתאם להתפתחויות המתאימות למשק הישראלי. בעבר ניסינו לשלוח רמזים על ההחלטות העתידיות אך בגלל השינויים התכופים יחסית במשק, בכל המקרים הללו ראינו שהמציאות כבר שונה מזו שהייתה ביום שבו שלחנו את הרמז."
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה