סוכנות Fitch מיישרת קו: אשררה את דירוג האשראי של ישראל, נותר ברמה של A יציב
חברת דירוג האשראי הבינלאומית Fitch אשררה היום את דירוג האשראי של ישראל. הדירוג נותר ברמה של A יציב. מדובר בדירוג האשראי למט"ח לטווח ארוך, שהוא הדירוג המרכזי. הדוח מפורסם בהמשך לביקור השנתי שערכו נציגי החברה בישראל לפני כשלושה חודשים ובמהלכו נפגשו עם שר האוצר, נגיד , ובכירים נוספים במגזר הציבורי והעסקי.
בהודעתם, מציינים נציגי החברה כי מדינת ישראל צלחה את המשבר הכלכלי הגלובלי בצורה טובה יותר מהרבה משקים דומים, תוך שהיא סובלת ממיתון קטן ביותר יחסית למדינות דומות באירופה ובאסיה.
לדברי שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ, "הודעת Fitch מוכיחה שהצעדים הפיסקלים בהם נקטנו, בשילוב עם הצעדים המוניטריים של בנק ישראל הוכיחו את עצמם; התאוששותה של כלכלת ישראל היא מהמהירות בעולם. ישראל היא מהמדינות הבודדות שדירוג האשראי שלהן נותר בעינו, זאת כאשר לרוב מדינות העולם המערבי הופחת הדירוג בעקבות הגירעונות שצברו. יחד עם זאת, עלינו להמשיך ולנהוג באחריות תקציבית ובמשמעת פיסקלית במיוחד בעת היציאה מהמשבר. אם נתמיד בכך נוכל בעתיד להעלות את דירוג האשראי של ישראל".
לדברי החשב הכללי, שוקי אורן: "ההודעה של Fitch משלימה את ההודעות של S&P ו Moody's מהחודשים האחרונים שאף הן אישררו את דירוג האשראי של ישראל. פעולות הממשלה בעת המשבר ושיתוף הפעולה בין משרד האוצר לבנק ישראל הוכחו כנוסחה נכונה, אולם הדרך עד להתאוששות המלאה והחזרה לצמיחה מהירה - עדיין רחוקה".
נציגי החברה מוספים כי מדיניות כלכלית טובה ורפורמות מבניות מאז המשבר האחרון בשנת 2001-2002 הניחו את היסודות לצמיחה הגבוהה בשנים 2004-2008 שהפכה את הכלכלה לחסינה יותר לזעזועים. למעט בחריין, סין ופולין, חברת Fitch צופה שישראל תהיה המדינה היחידה מבין המדינות המדורגות "A" שתצא מהמיתון כבר בשנת 2009.
נציגי החברה מציינים כי הביצועים הטובים של הכלכלה הישראלית נובעת בחלקה הגדול ממדיניות מוניטרית אגרסיבית וממדיניות שער חליפין בנוסף למערכת בנקאית יציבה וללא כל בעיה, ולעובדה שבמשק הישראלי לא התפתחו בועות כלשהן. הנציגים מציינים כי ענף היי-טק והשירותים הראו יציבות אל מול ירידת הביקושים העולמית בעקבות המשבר הכלכלי תוך שהיצוא שלהם גורם לעודף חסר תקדים בחשבון השוטף בשנת 2009.
נציגי סוכנות Fitch מוסיפים כי יחס חוב-תוצר הגבוה נשאר הגורם המגביל של הדירוג הישראלי אך מוסיפים כי העוגנים הפיסקלים בדמות תקרת ההוצאה ויעד הגירעון אותם אימצה המדינה שירתו אותה היטב בשנים האחרונות וגרמו לירידה החדה ביחס חוב-תוצר ל-78% בסוף שנת 2008 מ-100% בשנת 2003, ולמרות שהיחס גבוה יחסית לחציון של מדינות היחוס הוא עדיין לא הכי גבוה מבין מדינות אלו וכיום יש מדינות עם יחס חוב תוצר גבוה יותר. הנציגים מוסיפים שהמשבר העולמי השפיע על המדינה בעיקר בצד ההכנסות ממיסים.
נציגי החברה ציינוגם את מצבם הטוב של החשבונות החיצוניים של ישראל, את העובדה שהפכה להיות לראשונה מלווה נטו לעולם בשנת 2008, את הגידול הרזרבות המט"ח ואת העודף בחשבון השוטף.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה