עיראק מגדילה את תפוקת הנפט: איך מרוויחים?

אריה גורן, אנליסט הסחורות של אתר Bizportal, בסקירת הסחורות השבועית וגם על איך משקיעים בנפט בארץ.
 | 
telegram

במסחר בסחורות בשבוע האחרון לא נרשמה מגמה אחידה, מחירי אחדות מהסחורות עלו ומחירי אחרות ירדו. מדד מחירי הסחורות המשוקלל CRB של רויטרס-ג'פריס, המורכב מחוזים עתידיים על 19 סחורות שונות, ירד בסיכום שבועי ב-0.35%. מדד הסחורות נמוך כיום ב-43.1% ממחיר השיא שלו, שנקבע ב-3 ביולי 2008, אך גבוה ב-34.6% ממחיר השפל, שאליו צנח ב-24 בפברואר השנה. העליות המשמעותיות ביותר מבין כל הסחורות נרשמו בשבוע שעבר במתכות האצילות: הזהב עלה ב-5.3% ל-1,095.70 דולר לאונקיה, והכסף עלה ב-6.9% ל-17.38 דולר לאונקיה. לעומתם ירד מחיר הגז הטבעי ב-8.9%, ומחיר הפחם ירד ב-3.6%. מחיר הנפט עלה בסיכום שבועי ב-0.6% ל-77.43 דולר לחבית, אבל על הנפט בהמשך.

מדד מחירי ההובלה הימית, Baltic Dry Index, הוסיף לעלות גם בשבוע שעבר, עלייה תלולה בשיעור של 9.35% ל-3,393 נקודות, ערכו הגבוה ביותר מזה שלושה חודשים. המדד עלה בסיכום ששת השבועות האחרונים ב-57% בשל ביקוש רב לעפרות ברזל, פחם, דשנים וגרעינים. הדבר מצביע על כך שבקרוב תגיע הצמיחה המשמעותית בכלכלה העולמית שכולם כה מחכים לה.

במסחר במניות בארצות הברית ובעולם נרשמו עליות נאות בסיכום שבועי. מדד המניות האמריקאי, S&P 500, עלה ב-3.2% ל-1,069.30 נקודות, המדד נמוך כיום ב-32.1% מהפסגה שנרשמה ב-11 באוקטובר 2007, אבל גבוה ב-60.4% מהשפל שאליו צנח ב-6 במארס השנה. מדד מניות הנאסד"ק עלה בשבוע שעבר ב-3.29% ל-2,112.44 נקודות, המדד נמוך כיום ב-26.2% מהפסגה שנרשמה ב-31 באוקטובר 2007, אבל גבוה ב-66.9% מהשפל שאליו צנח ב-9 במארס השנה. מדד המניות העולמיMSCI World עלה בשבוע שעבר ב-2.35% ל-1,132.19 נקודות, המדד נמוך כיום ב-32.7% מהפסגה שנרשמה ב-31 באוקטובר 2007, אבל גבוה ב-66.5% מהשפל שאליו צנח ב-9 במארס השנה.

הדולר נחלש ביחס לאירו בשבוע שעבר ב-0.83% ל-1.484 דולר לאירו, וב-0.24% ביחס לין היפני ל-89.88 ין לדולר. הדולר התחזק מעט ביחס לשקל בסיכום שבועי ב-0.67%, ושערו היציג האחרון היה 3.771 שקל לדולר.

בטבלה שלהלן רוכזו השינויים במחירי הסחורות בשבוע האחרון יחסית למחיר השיא שלהן ב-2008 ולמחיר השפל אחריו. כמו כן, מופיעים שני טורים ובהם הסימולים של תעודות הסל המתאימות להשקעה בסחורות שלהן קיימות תעודות סל; תעודות לונג לאלו הצופים עלייה במחיר הסחורה, ותעודות שורט לאלו הרוצים להרוויח מירידה במחיר הסחורה. הסימולים המסומנים ב-* מתייחסים לתעודות הנסחרות בבורסות אירופה בלבד, שאר התעודות נסחרות בבורסות ארצות הברית. הסימולים המסומנים ב-** מתייחסים לתעודות סל שאינן משקיעות ישירות בסחורה אלא בקבוצת מניות של חברות העוסקות בסחורה המסוימת.




נפט

ביום חמישי שעבר העניקה ממשלת עיראק לשתי ענקיות האנרגיה, ExxonMobil האמריקאית ו- Royal Dutch Shell הבריטית-הולנדית, את הזכות לפתח את שדות הנפט הענקיים West Qurna, דבר הצפוי להביא לקפיצה גדולה בתפוקת הנפט של עיראק. ההסכם הנוכחי הוא השלישי בסוגו השנה, אך זו הפעם הראשונה מזה שלושים שנה שקונסורציום המובל בידי חברה אמריקאית נכנס לפעילות בתעשיית הנפט העיראקית. בתקופת שלטונו של סדאם חוסיין חתמה חברת הנפט הרוסית Lukoil על הסכם לפתח את שדות הנפט האלו, והיא הקדישה מאמצים רבים בשבועות האחרונים לזכות בחזרה בחוזה, אך לאכזבתה מאמציה לא נשאו פרי.

שר הנפט של עיראק, חוסיין שריסטאני, אמר לאחר חתימת ההסכם שהוא בטוח כעת שבתוך שבע עד עשר שנים תגדיל עיראק את תפוקת הנפט שלה מקצת יותר משני מיליון חביות ליום כעת לכמעט עשרה מיליון חביות ביום, כמות המהווה יותר מ-10% מהתפוקה העולמית כיום.

הגדלת תפוקת הנפט העיראקית בצורה כה משמעותית צפויה לגרום לבעיה רצינית לארגון אופ"ק. הארגון הוריד את מכסות הייצור של חברותיו לאחר הנפילה החדה במחיר הנפט בסוף השנה שעברה ובתחילת השנה הנוכחית. בניגוד לשאר החברות בארגון אופ"ק, על עיראק לא הוטלה מגבלה על מכסת הייצור מאז הפקיע האו"ם מדי משטרו של סדאם חוסיין את השליטה בתעשיית הנפט שם. גם לאחר הפלישה האמריקאית בשנת 2003 לא הוטלה מגבלה על תפוקת הנפט של עיראק מתוך כוונה לאפשר לה לאשש את כלכלתה. הגדלת תפוקת הנפט של עיראק בשעה שחברות אופ"ק רבות מתמרמרות על המכסה שהוטלה עליהן וטוענות שהמכסות חולקו בצורה לא הוגנת יכולה לגרום למשבר בארגון.

תפוקה וצריכה של נפט בעיראק בשנים 2008-1976



כדי להבהיר את תמונת הנפט העולמי, מפורטים בטבלה להלן נתונים על המדינות מפיקות הנפט העיקריות והמדינות בעלות רזרבות הנפט העיקריות, וכן נתונים על צרכניות ויצואניות הנפט העיקריות.



לאור התפתחות זו נשאלת השאלה איך הדבר ישפיע על מחיר הנפט בטווח הקרוב והרחוק? מכיוון שפיתוח שדות נפט חדשים בסדר גודל כזה דורש שנים רבות, לא צפויה לכך השפעה מידית על מחיר הנפט. גם בטווח הארוך הגדלת תפוקת הנפט העולמית בשיעור של 10% לא אמורה להשפיע על מחירו, זאת בהנחה שהביקוש העולמי יגדל בקצב גדול אף יותר.

בעת הקרובה ישפיעו שני גורמים עיקריים על מחיר הנפט: גידול בביקוש בעקבות יציאת הכלכלה העולמית מהמיתון הכבד, והתנהגותו של ארגון אופ"ק. מצד אחד, הביאה החלטת הארגון להקטנת התפוקה ליצירת רף תחתון במחיר הנפט של כ-60 דולר לחבית. מצד שני, ההערכה היא שהארגון יגדיל את מכסות ההפקה אם יעלה מחיר הנפט מעל ל-80 דולר לחבית, זאת כדי לא לפגוע בהתאוששות הכלכלה העולמית בגלל מחירי נפט גבוהים. משקיעים שרכשו חוזים על נפט או תעודות סל על נפט כשירד מחירו מתחת ל-70 דולר לחבית וחיסלו את השקעתם כשהתקרב המחיר ל-80 דולר, זכו ברווחים נאים. ההערכה היא שאסטרטגיה זו תוסיף להביא רווחים גם בהמשך.

איך משקיעים בנפט בישראל?

כלל-פורקס

בחשבון מסחר בכלל-פורקס ניתן להשקיע השקעה ישירה במחיר הנפט בשני הכיוונים, קנייה ומכירה, בחדר עסקאות בין-לאומי הפועל 24 שעות ביממה וזמין לכל הסוחרים.
קישור לאתר החברה


קסם נפט

לתעודה נפח מסחר יומי ממוצע של 2.9 מיליון ש"ח, וערך נכסיה 40.4 מיליון ש"ח.
קישור לחברה

תעודת סל תכלית נפט

לתעודה נפח מסחר יומי ממוצע של 3.1 מיליון ש"ח, וערך נכסיה 18.9 מיליון ש"ח.
קישור לחברה




איך משקיעים בנפט בארצות הברית?

בטבלה שלהלן נתונים עיקריים על תעודות הסל לנפט הנסחרות בבורסת ניו יורק







מאת: אריה גורן, גלובלי בכלל פיננסים.


*הערה: אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של נפט, תעודת סל או כל סחורה שהיא.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות