תגובות למדד המחירים: "בנק ישראל צריך להעלות ריבית, ולו בכדי לבדוק את יכולת ספיגת הכספים"

כך אומר אמיר כהנוביץ', כלכלן מאקרו בכלל פיננסים. כלכלני ישיר: פישר לא יעלה את גובה הריבית בסוף החודש
 | 
telegram

לחודש אוקטובר, שהתפרסם אתמול (א') רשם עלייה של 0.2%, כך לפי נתונים שמפרסמת הלשכה המרכזית לססטיסטיקה. המדד יצא בהתאם להערכות הכלכלנים שצפו עלייה של 0.2%-0.3% במדד. מתחילת השנה עלה המדד בשיעור של 3.6%. ב-12 החודשים האחרונים רשם המדד עלייה של 2.9%.

בתגובה לפרסום המדד אומר הבוקר אמיר כהנוביץ', כלכלן מאקרו בכלל פיננסים, כי בחודש נובמבר צפוי המדד לעלות ב-0.2% והאינפלציה במשק תמשיך להאיץ ותגיע ב-12 החודשים הקרובים ל-2.5%.

"גורמים שילחצו על עליות מחירים בחודשים הקרובים יהיו התוכנית להעלאת מחירי המים (25% עליה בינואר 2010, 15% עליה ביוני 2010 ו-2% עליה בינואר 2011), שצפויה להוסיף למדד ב-12 החודשים הקרובים כ-4 עשיריות האחוז. בין אם העלייה מתוכננת ובין אם לא, מדובר באינפלציה. גם להחלשות השקל יש פוטנציאל לתרום לאינפלציה. בנוסף, העלייה בכמות הכסף בישראל, כמו בעולם, גבוהה מאד (M1 עלה ב-59%) ומאותתת על סיכון בהתפרצות אינפלציונית, עדיין לא הוכיח את יכולתו בספיגת הכסף".

"העליות במחירי הסחורות ובמיוחד במחירי הנפט אומנם באות בחלקן לידי ביטוי מיד (בעיקר רלוונטי למחירי הדלקים), אך ממצאים מראים שהשפעות עלייתן ממשיכות לבוא לידי ביטוי גם ב-8 החודשים העוקבים להם, כך שהעליות האחרונות שהחלו באוקטובר במחירי הסחורות ובמיוחד בנפט עשויות למשוך את המדדים הקרובים למעלה. בנוסף, העלאות מחירי המים, הדלקים הנדל"ן ועוד עשויות לחלחל בחודשים הקרובים ולגרור לעליות מחירים גם במרכיבים נוספים במדד".

לכן, אומר כהנוביץ', בנק ישראל צריך להעלות את שיעור הריבית, "גם רק אם כדי לבחון את התמסורת בין הריבית לכמות הכסף העצומה כיום, כדאי לבנק ישראל להעלות ולפחות לדעת מה יכולותיו האמתיות בספיגת הכסף. אומנם שוק המק"מ עדיין לא מגלם העלאות ריבית, אך יש לזכור שיש כיום לחצי ביקוש על המקמי"ם, בעיקר של קרנות כספיות, ולכן מעוותות את ציפיותיו האמיתיות של השוק".

כהנוביץ' מעריך שהריבית תעמוד בסוף השנה על 1% ובסוף 2010 על 3%.

רון אייכל: התייצבות במחירי הדיור עשויה למתן את הסביבה האינפלציונית בחודשים הקרובים

כלכלני ישיר בית השקעות מציינים בתגובה למדד כי "לאור האינפלציה הנתונה גוברים הסיכויים שהנגיד לא יעלה את הריבית לחודש דצמבר בשל המשקל הרב של האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים (הנמצאת בתחום היעד) וזאת חרף ההתאוששות הניכרת בתחום הראלי שבאה לידי ביטוי בעליה הניכרת ביצוא בחודש אוקטובר והתומכת בהעלאת הריבית".

רון אייכל, כלכלן ואסטרטג ראשי של מיטב, אומר כי "מהתפתחות המחירים בקבוצת הדיור נראה כי חלה התמתנות בעצמת ההתייקרות, בכל האמור למחירי שכר הדירה. כך, לאחר התייקרות של 0.8% במחירי שכר הדירה בחודש ספטמבר, בחודש אוקטובר נרשמה התייקרות של 0.3% בלבד. כמו כן, ב-12 החודשים האחרונים נרשמה עליה של 10%. זאת, לאחר התייקרות שנתית גבוהה של 16.8% ב-12 החודשים שנסתיימו במאי 2009".

"בהתחשב שלקבוצה זו הייתה השפעה מרכזית בעליית המחירים לצרכן ב-12 החודשים האחרונים (כ-2%), התייצבות במחיריה עשויה למתן את הסביבה האינפלציונית בחודשים הקרובים".

במבט לחודש נובמבר, צופים במיטב כי המחירים לצרכן יעלו ב-0.2%. מדד נובמבר יושפע, בין היתר, מהתייקרות עונתית של פריטי הלבשה והנעלה, התייקרות של 5.5% במחירי הדלקים, הוזלה עונתית במחירי הנסיעות לחו"ל ובמחירי הלחם.

אייכל צופה כי מדד המחירים לצרכן יעלה בשיעור של 3.8% בשנת 2009 ובשיעור של 2.7% ב-12 החודשים הקרובים.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות