מה התשואה לה צריך לצפות משקיע בשוק ההון?

 | 
telegram

אני נפגש עם הרבה משקיעים בשוק ההון. פרופיל המשקיע הממוצע אותו אני פוגש הוא אדם בעל עושר פיננסי מעל לממוצע אשר מעוניין לשמר את ערך כספו לטווח ארוך בתוספת לתשואה שאקרא לה סבירה (מעל לאלטרנטיבות כמו פיקדונות בבנקים או תוכניות חיסכון), הייתי אומר שהרצון העיקרי בו אני נתקל הוא לתת לכסף "לעבוד" עבורך אך מבלי להיחשף לסיכונים מיותרים.

אצל מרבית המשקיעים הכסף מיועד לשרת אותם בעתיד אם לצורך שימוש מסוים ואם לצורך רזרבה ותוספת לפנסיה. נשמע לכם מוכר? זה בהחלט מזכיר את הכספים המופקדים בקופות הגמל/פנסיה/קרנות השתלמות. יש לי כבר נאום מוכן לו אני קורא התאמת ציפיות הלקוח עם מנהל התיקים. הבעיה היא שמרבית המשקיעים אופטימיים מדי בבואם להיחשף לשוק ההון. הם צופים לתשואות שהייתי מגדיר אותם כגבוהות מדי וכאשר הם מקבלים את התוצאות בפועל הם מתאכזבים. לכן בתחילת המפגש אני מציג להם את מה שמקובל להשיג בשוק.

מנהל השקעות ממוצע מניב כ 6%-7% נומינאלי בשנה, בהשקעות לטווח ארוך (כלומר כאשר בוחנים את ההשקעות לטווחים של 5-10 שנים, כמובן שישנם שנים מצויינות כמו 2009, אבל יש גם שנים כמו 2008). אני מציג בפניהם מספר "קסם" של 10%. הטענה שלי היא שאם תמצא לך מנהל השקעות שמסוגל לייצר לאורך זמן של 10% שמור עליו, זהו הישג חריג.

פעמים רבות אני חש שהמסר שלי לא מחלחל מספיק עמוק. כאשר אני מספר ללקוח שהשאיפה שלי להגיע ליכולת בה אוכל לספק תשואה של 10% בשנה בעקביות, יש לי תחושה שנתון שבעיניי נתפס כהצלחה מסחררת וחריגה מתקבל לעיתים בשוויון נפש מהצד השני. החלטתי ללקט נתונים ולהציג אותם בפניכם על מנת שדברי יקבלו ביטוי מוחשי.

כחובב סטטיסטיקה ידוע (כן אני אותו אחד שיקבל בהבנה דיווח על אדם שטבע בבריכה בעומק ממוצע של 22.5 סנטימטר) הלכתי לאתר משרד האוצר ומשכתי נתונים מאתר גמל נט/פנסיה נט. כיוון שאנחנו מתקרבים לסוף שנת 2009, חשתי שזה אך הגיוני לבחון את נתוני קרנות הפנסיה, קופות הגמל, וקרנות ההשתלמות החל מתחילת העשור, אתם יודעים כמעט עשר שנים זה מספיק זמן ובכלל זה נשמע מרשים כאשר אני טוען כי השתמשתי בנתונים מתחילת המאה.

להלן הנתונים:



מה אנחנו רואים כאן? לאורך תקופה ממוצעת של כ-10 שנים קרנות הפנסיה, קופות הגמל וקרנות ההשתלמות, גופים המנוהלים על ידי טובי מנהלי ההשקעות, לפחות לכאורה, הניבו תשואה ממוצעת של כ- 7% ברוטו, לפני דמי ניהול. חשוב לי להדגיש את הנתון כי נתונים אלו אינם כוללים את דמי הניהול. אם נפחית מהתוצאות דמי ניהול ממוצעים של כ- 1% בשנה נגיע לתשואה של כ 6%-6.4% שנתית. זה "הכי טוב" שהצליחו המומחים לייצר עבורכם.

הוספתי, לשם השוואה, מה היה מניב כסף שלכם באותה תקופה אם הוא היה סתם מונח בהשקעות בשחרים וגילונים, בלי חשיפה למניות ובלי הרבה תחכום וניהול, ובכן המדובר ב- 5.6% בשנה (נכון שזה מדד תיאורטי וישנן עלויות כגון עמלות בהשקעות אלו שהיו מורידות את התשואה המתקבלת, אבל עדיין זה נתון שנותן תחושה טובה לתוצאות).

תגידו, זה רק אני או שנדמה לי שכל הניהול של החיסכון לטווח ארוך אינו מוכיח את עצמו? בשביל תוספת של 0.4%-0.8% בשנה אני לא בטוח שמשתלמת לקיחת הסיכונים בקרנות הפנסיה או קופות הגמל.

כעת בואו ניקח צעד נוסף ובו ברצוני להמחיש לכם את מה שצפוי לכולנו קדימה. ביצעתי מספר בדיקות על מנת למצוא את מבנה ההשקעות הממוצע בקופות הכלליות בעיקר בהם נמצאים מרבית החוסכים התמונה העולה מבדיקות אלו היא כדלהלן:



אלו הפרופורציות הממוצעות בהשקעות בקופות/קרנות כלליות. במבט ראשון אפשר לראות כי משקל האג"ח הקונצרני הינו גבוה ממה שהייתי מצפה (כ 45%). השקעות אחרות הינן השקעות לא כגון השקעה בנדל"ן או נכסים אחרים. לשם פשטות ניקח בחשבון שאג"ח קונצרני והשקעות אחרות מניבות תשואה הדומה למדד התל בונד 20 ואילו מדינה ומזומן מניבים תשואות הדומות לתשואות השחרים.

כעת בואו נחשב מה התשואה הצפויה לנו בחמש השנים הבאות מתיק המפוזר באופן הדומה להשקעות קרנות הפנסיה וקופות הגמל. התשואה הנדרשת הינה 7%, ניקח תשואת לחמש שנים, תשואת מדד התל בונד 20, ותשואת שוק המניות תהיה התשואה שתביא את התיק ל- 7%.



על מנת שנוכל להמשיך ולקבל תשואה ברוטו של 7% בשנה תרומת שוק המניות לתיק צריכה להיות 7%-1.16%-2.98% או 2.86% כיוון שמשקלו של תיק המניות הוא 20% מסך התיק, שוק המניות צריך לעלות כל שנה בחמש השנים הקרובות 14.3% (לשם המחשה מדד תל אביב 100 הניב בחמש השנים האחרונות כ- 10.5% בשנה). המשמעות היא שעוד חמש שנים מדד תל אביב 100 צריך להגיע ל- 2000 נקודות על מנת "שנהנה" מתשואה שנתית ברוטו של 7% או תשואה בפועל של 6% בשנה (אחרי דמי ניהול). תודו שזה לא דבר של מה בכך.

מה תאמרו כעת על תשואה של 10% בשנה? אני מקווה שכעת הצלחתי להמחיש עד כמה זה לא טריוויאלי להגיע לתשואה שנתית של 10%.

מאת: מיכה צ'רניאק, מנכ"ל להבה ניהול תיקי השקעות.


*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות