הלמן-אלדובי: "סביר להניח כי דובאי לא תפשוט רגל בסופו של דבר, תהיה השפעה על הטווח הקצר בלבד"
שבוע המסחר בתל-אביב נפתח במגמה שלילית לאור הירידות בסוף השבוע בעקבות החשש מפני פשיטת רגל של דובאי. בסיכומו של שבוע המסחר הקודם, עלה המעוף ב- 1.3%. מנגד, מדד ת"א 75 ירד בכ- 1.9%, מדד ת"א נדל"ן 15 ירד בכ 4% ומדד היתר 50 ירד בסיכום שבועי בכ-1.6% גם כן. מדד הבנקים בתל-אביב סיים שבוע בעליה נאה של כ-3%.
ביומיים האחרונים ירדו המניות ברחבי העולם על רקע החששות מפשיטת רגל של נסיכות דובאי. בסקירה השבועית של קבוצת הלמן-אלדובי אומרים כלכלני הקבוצה כי החשש בשווקים הינו ממחיקות נוספות במגזר הבנקאות במערב (בעיקר באירופה) ובהובלה לסנטימנט שלילי בשווקים המתעוררים.
דובאי נהנתה מהפריחה בענף הנדל"ן העולמי בשנים האחרונות והמימון הזול עודד את המדינה לבצע פרויקטי נדל"ן יוקרתיים. עם התפוצצות בועת האשראי העולמית פרויקטי נדל"ן שאפתניים בכל העולם החלו סובלים. החל מתשובה ודנקנר בלאס וגאס, דרך אדלסון במקאו ועכשיו הגיעה תורה של דובאי.
להערכת דן הלמן, מנכ"ל הלמן-אלדובי קרנות נאמנות, שווקי העולם זקוקים "לתמריץ" רציני יותר מאשר שמיטת חובות לכאורה של דובאי על מנת לבצע תפנית של ממש לכיוון מגמת ירידות מתמשכת. "סביר להניח כי דובאי לא תפשוט רגל בסופו של דבר" אומר הלמן. "מבחינה פוליטית (גאווה לאומית), קיימת סבירות ממשית כי אחת (או יותר) מהחברות האחרות באמירויות במפרץ הפרסי יבואו לעזרתה של דובאי, שכן לאחרונה אין שדות נפט משלה".
הלמן מעריך כי עיקר ההשפעה תתרכז בטווח הקצר בירידה של מחירי הנפט (למימון החובות של דובאי) ובשווקים המתעוררים. "לפיכך" אומר הלמן "ניתן לנצל את המומנט השלילי בשווקים על מנת לבצע התאמות בתיק הנכסים של המשקיע ברכיב המנייתי".
בשבוע האחרון קיבלנו אינדיקציות נוספות למחיר שהציבור הרחב משלם בעקבות הריבית האפסית מעבר לעובדה כי, בעקבות הריבית האפסית הציבור מגדיל את הרכיב הספקולטיבי בתיקי ההשקעות. השבוע פורסם כי שוק הדיור הישראלי עלה בשיעור הגבוה ביותר בעולם ברבעון האחרון (מעל 10%). הפער בין ישראל למקום השני (אוסטרליה) הינו יותר מכפול. כל זאת, כאשר ישראל הינה אחת המדינות שנפגעו הכי פחות מהמשבר כך שלמעשה מחירי הדיור כיום, יקרים יותר מאשר מלפני המשבר. לא לחינם החליט הנגיד להעלות החודש את הריבית במטרה לצנן את שוק הנדל"ן המקומי הרותח.
להערכת הלמן, כל עוד תמשיך הריבית בישראל להיות אפסית (או קרובה לזה), ימשיך שוק הדיור והשווקים הפיננסים לעלות. אם כי, התנודתיות של השווקים הפיננסים צפויה להיות גבוהה יחסית.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה