מחקר חדש חושף: ב-67% מהבניינים שנבדקו נמצאה הזנחה שעלולה לעלות בחיי אדם

רבים מרוכשי הדירות בישראל שוכחים כי בניין מגורים יש לתחזק. הרבה וועדי בתים מעדיפים לחסוך בתחזוקת מערכות הבניין, צעד שעלול לעלות בחיי אדם ולגרום לאסון
 | 
telegram

רבי קומות רבים נבנו ב-20 השנים האחרונות ברחבי הארץ, בשנות ה-80 וה-90 מרבית בנייני המגורים התנשאו לגובה של 4 עד 5 קומות, ובעשר השנים האחרונות בנייני מגורים בני 20 ו-30 קומות הפכו למחזה שכיח. אולם ככל שבניין גבוה יותר כך מערכותיו המשותפות מורכבות יותר ודורשות תחזוקה שוטפת ויקרה יותר. ההזנחה המתמשכת של מערכות הבניין עשויה להיות הרת אסון.

מעוניין לדעת כמה הבית שלך שווה? צפה במחירון הנדל"ן החדש של זזים

מבדיקה שערך תמיר מינץ, יו"ר איגוד מנהלי הבתים והמבנים בישראל, בכ- 100 בניינים שנבנו בעשור האחרון, בערים שונות, עולה כי כ- 67% מהבתים המשותפים שנבדקו, לא עברו בדיקת שוטפות של המערכות בבניין מיום האכלוס וקבלת טופס 4. בו נבדקות המערכות השונות על ידי נציג מכון התקנים.

מינץ מציין כי הבדיקות השוטפות של המערכות השונות הינן באחריות הדיירים, אך אלה אינם מודעים ברוב המקרים לכמות המערכות הקיימות בבניין ולאופן בו יש לתחזקן. סיבה נוספת היא עלויות גבוהות הכרוכות בתחזוקת המערכות, שהרבה וועדי בתים מעדיפים לחסוך.

מינץ מונה בין המערכות את רכזות כיבוי האש, עמדות כיבוי האש, מאגרי המים, הגנראטורים, מערכות החשמל ועוד. "חוסר המודעות וההזנחה של המערכות ובעיקר מערכות לכיבוי האש וגנראטורים האמורים לשמש בשעת חרום, עלולים לעלות בחיי אדם ולגרום לאסון".

מינץ מסביר כי רוב המערכות דורשות תחזוקה שנתית לפחות וחלקן אפילו תחזוקה חודשית, או דו- שנתית. "קשה מאוד לדיירים לעקוב באופן שוטף ולתחזק באופן עצמאי מערכות בבניינים מודרניים ובייחוד בבניינים מעל 9 קומות. ככל שהבניין גבוה יותר, כך יש בו מערכות רבות ומורכבות יותר, כמובן שמומלץ להפקיד את הטיפול במערכות אצל גורם מומחה, ולהיות בטוחים ושקטים יותר".

יוסי רבי, מנכ"ל המרכז לחיטוי וניקוי מאגרי מים, מציין כי בפניות יזומות של חברתו לנציגי ועדי בתים בהגשת הצעת מחיר לחיטוי וניקוי המאגרים, הופתע לגלות כי מרבית ועדי הבתים אינם מודעים כלל לקיומו של המאגר בבניין וכשניגשים לגג, מופתעים לגלות כי בבניין בו הם מתגוררים קיים אכן מאגר מים. מיותר לציין כי המאגר לא עבר ניקוי או חיטוי מיום האכלוס לבניין, בבניינים ישנים מדובר על יותר מעשור שנים, שימוש במים עכורים ומזוהמים יכול להוות סכנה ממשית לחייהם של הדיירים.

רבי מוסיף כי קיימת מערכת חשובה נוספת בבניין והיא מערכת המז"חים(מונע זרימה חוזרת). קיימת תקנה המחייבת לבדיקת המז"חים אחת לשנה. חלק מחברות הניהול ומועדי הבתים אינם מודעים לקיומה של המערכת, עובדה זו חמורה שכן אף היא עלולה לגרום לסכנה בריאותיות בחיי הדיירים.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות