איך תרצו את הנפט שלכם: חמוץ, מתוק או זול במיוחד?
במסחר בסחורות בשבוע האחרון לא נרשמה מגמה אחידה, מחירי אחדות מהסחורות עלו ומחירי אחרות ירדו. מדד מחירי הסחורות המשוקלל CRB של רויטרס-ג'פריס, המורכב מחוזים עתידיים על 19 סחורות שונות, ירד בסיכום שבועי ב-1.06%. מדד הסחורות נמוך כיום ב-45.4% ממחיר השיא שלו, שנקבע ב-3 ביולי 2008, אך גבוה ב-29.2% ממחיר השפל, שאליו צנח ב-24 בפברואר השנה. הירידות המשמעותיות ביותר מבין כל הסחורות נרשמו בשבוע שעבר בחיטה, שירדה ב-7.6%; בקקאו, שירד ב-6.8%, ובפלדה, שירדה ב-5.3%. לעומתם נרשמו עליות במחיר הגז הטבעי, שעלה ב-7.4%; במחיר רכז התפוזים, שעלה ב-4.9%, ובמחיר הכסף, שעלה ב-4.2%. הזהב עלה בסיכום שבועי ב-1.4% ל-1,227.80 דולר לאונקיה, לאחר שבמסחר התוך יומי ביום שישי שעבר נרשם מחירו הגבוה ביותר אי פעם, 1,249.20 דולר לאונקיה. הנפט הוסיף לרדת ב-4.7% בשבוע שעבר ל-71.61 דולר לחבית, מחירו הנמוך ביותר מאז ספטמבר 2009, אבל על הנפט אפרט בהמשך.
מדד מחירי ההובלה הימית, Baltic Dry Index, עלה זה שבוע חמישי ברציפות ב-8.90% בשבוע שעבר ל-3,929 נקודות. המדד נמוך כעת ב-15.7% מהפסגה, 4,661 נקודות, שנרשמה ב-19 בנובמבר 2009, אבל גבוה ב-81.6% מהשפל, 2,163 נקודות, שנרשם ב-24 בספטמבר 2009.
במסחר במניות בארצות הברית ובעולם נרשמו בסיכום שבועי עליות למרות הירידות בשני ימי המסחר האחרונים. מדד המניות האמריקאי, S&P 500, עלה בסיכום שבועי ב-2.23% ל-1,135.68 נקודות, ומדד מניות הנאסד"ק עלה בשבוע שעבר ב-3.58% ל-2,346.85 נקודות.
מדד המניות העולמי MSCI World עלה בשבוע שעבר ב-2.20% ל-1,123.78 נקודות, המדד נמוך כיום ב-33.2% מהפסגה שנרשמה ב-31 באוקטובר 2007, אבל גבוה ב-64.3% מהשפל שאליו צנח ב-9 במארס 2009.
האירו נחלש ביחס לדולר בסיכום שבועי ב-3.08% ל-1.236 דולר לאירו, זהו מחיר הסגירה השבועי הנמוך ביותר של האירו מאז אפריל 2006, מהפסגה שלו ביחס לדולר ב-25 בנובמבר 2009 כבר ירד שער האירו ביחס לדולר ב-18.4%. הדולר התחזק ביחס לין היפני בשבוע שעבר ב-0.92% ל-92.44 דולר לין. ביחס לשקל כמעט שלא היה שינוי בשער הדולר בסיכום שבועי, ושערו היציג האחרון היה 3.759 שקל לדולר.
בטבלה שלהלן רוכזו השינויים במחירי הסחורות בשבוע האחרון יחסית למחיר השיא שלהן ב-2008 ולמחיר השפל אחריו. כמו כן, מופיעים שני טורים ובהם הסימולים של תעודות הסל המתאימות להשקעה בסחורות שלהן קיימות תעודות סל; תעודות לונג לאלו הצופים עלייה במחיר הסחורה, ותעודות שורט לאלו הרוצים להרוויח מירידה במחיר הסחורה. הסימולים המסומנים ב-* מתייחסים לתעודות הנסחרות בבורסות אירופה בלבד, שאר התעודות נסחרות בבורסות ארצות הברית. הסימולים המסומנים ב-** מתייחסים לתעודות סל שאינן משקיעות ישירות בסחורה אלא בקבוצת מניות של חברות העוסקות בסחורה המסוימת.
נפט
מחיר הנפט ירד בשבוע שעבר ב-4.7% ל-71.61 דולר לחבית, מחירו הנמוך ביותר מאז ספטמבר 2009, מאז תחילת החודש כבר ירד מחיר הנפט ב-18%. ישנם כמה גורמים לצניחה במחיר הנפט: האחד, חשש כי המשבר באירופה יוביל לעצירה בצמיחה הכלכלית העולמית ובעקבותיה לירידה בביקוש לנפט; השני, התחזקות הדולר; השלישי, והחשוב מאין כמוהו, הוא הגידול המשמעותי במלאי הנפט בארצות הברית. בשבוע שעבר דיווח משרד האנרגיה בממשלת ארצות הברית על גידול במלאי הנפט במסוף הנפט שבעיר הקטנה קושינג שבאוקלהומה ל-37 מיליון חביות, הכמות הגבוהה ביותר מאז שנת 2004, שבה החל משרד האנרגיה לעקוב אחר כמות המלאי במקום.
כשמתייחסים למחיר הנפט בדיווחים השונים באמצעי התקשורת, מדובר לרוב במחיר הנפט הטקסני הקל מתוק, Texas Sweet Light. הנפט הטקסני, המופק בדרום ארצות הברית ובמפרץ מקסיקו, נחשב לאיכותי במיוחד, מכיוון שהוא קל יותר ומכיל פחות גופרית מנפט מסוג ברנט, המופק בים הצפוני.
ככל שמשקלו הסגולי של הנפט נמוך יותר, הנפט נקרא קל יותר והוא יקר יותר. גורם נוסף הקובע את איכות הנפט הגולמי ואת מחירו הוא רמת הגופרית, המשפיעה על אופי הזיקוק. כמות גופרית של יותר מ-1% גורמת לנפט להיות "חמוץ", ורמות נמוכות של גופרית יהפכו נפט ל"מתוק". ככל שכמות הגופרית גדולה יותר, כך יהיה תהליך הניקוי והזיקוק ארוך יותר. הנפט של ונצואלה למשל הוא נפט חומצי כבד ונמכר בהנחה ניכרת לעומת הנפט הטקסני. בתי זיקוק רבים בארצות הברית מותאמים לזיקוק נפט כזה, כך שלמרות מדיניותו האנטי-אמריקנית נאלץ נשיא ונצואלה למכור את רוב הנפט שמדינתו מפיקה לארצות הברית.
החוזים העתידיים על הנפט הטקסני נסחרים בבורסת הסחורות של ניו יורק, ואילו הברנט נסחר בבורסה האלקטרונית של לונדון ICE. גם מדדי הסחורות CRB של רויטרס-ג'פריס ו- S&PGSCI מתבססים על מחיר הנפט הטקסני. לרוב הנפט הטקסני נסחר במחיר גבוה בכ-1.5 דולר לחבית מנפט מסוג ברנט, אבל ביום שישי שעבר נסחר הנפט מסוג ברנט ב-77.18 דולר לחבית, כלומר במחיר הגבוה ב-7.8% ממחיר הנפט הטקסני. כל זאת בגלל כמות המלאי הגבוהה במסוף הנפט קושינג.
האם לנוכח הירידה הדרמטית במחיר הנפט כדאי כיום להשקיע בנפט? מדינות אופ"ק, המפיקות כ-35% מתפוקת הנפט העולמית ומחזיקות כ-80% מעתודות הנפט העולמיות, מנהלות מדיניות הפקה במטרה לשמור את מחיר הנפט בתחום של בין 70 ל-80 דולר לחבית, כך שמחיר של 71.61 דולר לחבית עשוי להיראות אטרקטיבי. אולם השבוע פוקע החוזה העתידי לחודש יוני והחוזה ליולי נעשה החוזה המוביל, וחוזה זה נמכר ביום שישי שעבר ב-75.43 דולר לחבית, כלומר ב-5.33% גבוה ממחיר החוזה לחודש יוני. כך שמי שמתכנן להשקיע השבוע בנפט צריך להביא בחשבון מחיר של כ-75 דולר לחבית ולא כ-71 דולר לחבית.
בטבלה שלהלן מחירי החוזים העתידיים לכל חודש עד ליוני 2011 וההפרש באחוזים של מחיר כל חוזה בהשוואה למחיר בחודש שלפניו. מהנתונים בטבלה אפשר ללמוד על מצב של קונטנגו חזק בחודשים הקרובים, גורם המקטין את האפשרות של המשקיע להרוויח מהעלייה הצפויה במחיר הנפט, אלא אם כן הוא רוכש נפט ממשי ולא חוזה עתידי, כיוון שאם פקיעת החוזה העתידי יש למכור אותו ולרכוש חוזה חדש לחודש הבא במחיר הגבוה יותר.
איך משקיעים בנפט בישראל
כלל-פורקס
בחשבון מסחר בכלל-פורקס ניתן להשקיע השקעה ישירה בכל סכום במחיר הנפט בשני הכיוונים, קנייה ומכירה, בחדר עסקאות בין-לאומי הפועל 24 שעות ביממה וזמין לכל הסוחרים. ההשקעה בנפט באמצעות כלל פורקס היא הנוחה ביותר, אבל יש להיזהר משימוש במינוף הנדיב שהחברה מאפשרת לבעלי החשבונות אצלה. שימוש במינוף גדול מאפשר להשיג רווחים גדולים אם קולעים למטרה, אבל יכול לגרום למחיקת כל ההשקעה אם בתחילה ינוע מחיר הנפט בכיוון ההפוך. שימוש בהון העצמי או במינוף נמוך מאפשר אורכה וניצול של ההזדמנות למכור ברווח בזמן המתאים. להלן קישור לחברה: כלל פורקס
קסם נפט
לתעודה נפח מסחר יומי ממוצע של 3.0 מיליון ש' וערך נכסיה 99 מיליון ש'. קישור לחברה: תעודת סל קסם נפט
תעודת סל תכלית נפט
לתעודה נפח מסחר יומי ממוצע של 1.5 מיליון ₪ וערך נכסיה 22 מיליון ש'. קישור לחברה: תעודת סל תכלית נפט
איך משקיעים בנפט בארצות הברית
בטבלה שלהלן נתונים עיקריים על תעודות הסל לנפט הנסחרות בבורסת ניו יורק:
*מאת: אריה גורן, גלובלי בכלל פיננסים.
*הערה: אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של נפט, תעודת סל, או כל סחורה שהיא.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה