כלכלני ה-BIS מזהירים: תוצרי הלוואי של עלויות המימון הנמוכות עלולים ליצור משבר נוסף
הכלכלה העולמית והשווקים הפיננסיים מראים סימני החלמה, למרות שההתאוששות עדיין שברירית בכלכלות המפותחות ואילו בעיית החוב בגוש האירו מעמידה בסכנה את ההתאוששות, כך נמסר היום מהדוח השנתי של הבנק להסדרי סליקה בינלאומיים (BIS).
ג'יימי קארואנה, מנכ"ל ה-BIS, אמר היום שהממשלות חייבות להקטין את הגירעונות באופן החלטי ואילו הבנקים המרכזיים לא צריכים לחכות זמן רב בכדי להתחיל להעלות את עלויות האשראי, מכיוון שתופעות לוואי של האמצעים שנועדו להתמודד עם המיתון עולמי עלולות ליצור משבר נוסף.
"אנו לא יכולים לחכות להתחדשות של צמיחה חזקה בכדי להתחיל בתהליכי שינוי מדיניות" אמר קארואנה בתגובה לדרישה של ממשלת ארה"ב שלא לחתוך מהר מידי את הגירעונות התקציביים. "דחיית שינוי במדיניות פיסקלית תגביר את התנודתיות בשווקים, הפרעות בשווקים ויגביר את המתח בתחום האשראי".
דברי קארואנה מגיעים בהמשך לכנס מדינות ה-G20 שהסתיים היום בטורונטו, בו החליטו מנהיגי 20 הכלכלות הגדולות בעולם, כי יש להפחית את הגירעונות של המדינות בכ-50% עד שנת 2013 ובמקביל לנסות להוריד את יחס החוב לתוצר עד שנת 2016.
המטרות להפחתת הגרעון והחובות הוגדרו יותר כציפיות מאשר מקביעות ברקע להתנגדותן של המדינות כמו ארה"ב, הודו ויפן. לפיכך לא נקבעו שיטות אחידות להשגת המטרה וכל מדינה תהיה רשאית לפעול בכל דרך שתבחר. לעיקרי החלטות של מנהיגי ה-G20
בדו"ח של אחד הארגונים הפיננסים הבינלאומי הוותיקים ביותר בעולם עוד נכתב, כי לתכניות תמריצים מאסיביות יש השפעות לוואי חזקות וכעת ניתן לראות כי תופעות הללו מתחילות לצוץ. "אם נסתכל על זה באופן בוטה, שילוב של מערכת פיננסית פגיעה ותופעות לוואי תכניות התמריצים הארוכות עלולות להביא להתפרצות מחודשת אצל המטופל".
לבסוף, אמרו ב-BIS כי תכניות התמריצים היוצאות דופן נמשכו תקופה ממושכת, ובכך קובעי המדיניות הגבירו את הסיכון להיווצרותם של בנקים 'זומבים', התלויים ישירות בתמיכת הממשל. בנוסף התייחסו בבנק לשיעורי הריבית הנמוכים השוררים בשוק - "כל עוד מדינות מפותחות ימשיכו לשמור על מדיניות נמוכה, כך יגברו העיוותים בכלכלות".
בנוגע למדינות המתפתחות אמרו ב-BIS כי המצב שם שונה בגלל שיעורי הצמיחה הגבוהים והאינפלציה המתגברת, אשר תביא לשורה של העלאות ריבית. ה-BIS נוסד בבאזל במסגרת הסכמי האג ב-1930. מטרתו לקדם שיתוף פעולה מוניטרי ופיננסי בין בנקים מרכזיים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה