בשוק האג"ח: האם הגיע הזמן לעשות שינוי - לקצר מח"מ?

העליות החדות בשערי האג"ח ארעו, באופן הנוגד את חוקי הכלכלה, דווקא בעת שנגיד בנק ישראל מוביל מדיניות מוניטרית מרסנת ומעלה ריבית בצורה הדרגתית
 | 
telegram

ההשקעה באג"ח ממשלתי לטווח ארוך היוותה את אפיק ההשקעה הטוב ביותר מתחילת השנה, עם עליה של כ-10% באפיק האג"ח הממשלתי הצמוד למדד 5-10 שנים ועליה של מעל 9.3% באפיק הממשלתי השקלי בטווחים דומים. ההשקעה באג"ח ל-20 שנה הניבה אף גבוהה יותר.

מדיניות מרסנת מעלה שערי האג"ח

העליות החדות בשערי האג"ח ארעו, באופן הנוגד את חוקי הכלכלה, דווקא בעת שנגיד מוביל מרסנת ומעלה בצורה הדרגתית.

ההסברים לעובדה שאנשים מוכנים לרכוש לטווח ארוך גם כאשר המשק נמצא בתוך תהליך של העלאת ריבית הינם: ראשית העובדה שהעלאות הריבית החלו כאשר הריבית הבסיסית הייתה ברמה קרובה לאפס ולכן גם לאחר העלאת הריבית אנו עדיין בסביבת ריבית נמוכה.

שנית, עקום התשואות היה תלול כל כך בתחילת השנה, כך שמי שישב באג"ח ארוך אומנם היה חשוף לסיכון המח"מ אבל מנגד קיבל על כך פיצוי גדול בצורת הפרש הריביות הגבוהה בן האג"ח הקצר לאג"ח הארוך, אולם נראה שהסיבה העיקרית לרכישת האג"ח הארוך הייתה ההנחה שבנק ישראל לא יעלה את הריבית בצורה קיצונית מדיי.

מרבית הערכות בתחילת השנה דברו על העלאת ריבית לרמה של כ-2.5% עד 3.0% בסוף שנת 2010 והמחצית הראשונה של 2011, ושמירה על הריביות ברמה זאת.

עד כה השתדל בנק ישראל להיות "ילד טוב" ופעל בהתאם לציפיות, אומנם לעיתים "סטה" מהתחזיות והקדים העלאת ריבית בחודש מ"הצפוי", אולם בגדול המשיך בתוואי של העלאות מדודות של 0.25% אחת לחודשיים או שלושה תוך כיוון לריבית "נורמלית".

רגע המבחן של שוק האג"ח

ככל שריבית בנק ישראל ממשיכה לעלות ומנגד תשואות האג"ח הארוכות ממשיכות לרדת, אנו קרבים לרגע המבחן של שוק האג"ח.

האומנם הריבית ה"נורמנילית" של בנק ישראל הינה 2.5%-3.0%? האם ברמה זאת יעצור בנק ישראל, או שמה כפי שהדגיש נגיד הבנק בדבריו בתחילת השבוע, הוא נחוש להלחם במחירי הנדל"ן ובמידת הצורך ימשיך להעלות ריבית מעבר לחזוי כיום?

את התשובה לשאלות אלו נקבל כנראה בעוד כחצי שנה עת הריבית תגיע על פי הציפיות לרמה של כ- 2.75%.

ככל שחולפים החודשים ואנו מתקרבים לרמות שהשוק מצפה מבנק ישראל לעצור את העלאות הריבית, תחושתנו הינה שההשקעה באג"ח ארוך הופכת למסוכנת מדיי והפיצוי על הסיכון הינו נמוך מדיי.

לפני כשנה כאשר אג"ח שקלי לשנה נסחר קצת מעל 1% ואג"ח ל-10 שנים נסחר בתשואה של 5.5%, היה הגיון רב לקחת סיכון ולהשקיע באג"ח הארוכות, אולם כיום כאשר תשואת האג"ח לשנה מתקרבת ל-2.5% ואג"ח ל- 10 שנים מניב תשואה של כ- 4.4%.

נראה שלא כדאי לבדוק את מידת נחישותו של בנק ישראל להלחם במחירי הנדל"ן, ולמשקיעים באג"ח לטווח ארוך כדאי לשקול צמצום הדרגתי של התיק.

הכותב הוא אילן ארצי, מנכ"ל קופות הגמל של הדס ארזים

*** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות