זה עלול לכאוב, מאוד: מניות הגז וגם הנפט - כבר לא אותו דבר

תשואות תלת-ספרתיות במניות שותפויות הגז והנפט עלולות לסנוור את עיני המשקיעים ולכן יש להסתכל על השווי העצום שלהן ולא על השינוי באחוזים
 | 
telegram

בינואר השנה יעברו שנתיים מאז הוכרזו קידוחי "תמר" ו"דלית" כתגליות גז טבעי והפיחו חיים בסקטור שעד אותו הזמן נחשב כנחלת הספקולנטים בלבד. מאותו הרגע, בהדרגה, החלו שותפויות הנפט והגז השונות הנסחרות באחד העם מרכזות עניין רב ותופסות את הכותרות הראשיות בכל מדורי הכלכלה.

תשואות תלת-ספרתיות במספר חודשים וחלומות על הפיכתה של ישראל למעצמת גז טבעי בסדר גודל בינלאומי הצליחו אפילו למשוך הציבור הרחב להשקיע את מיטב כספו בשותפויות העוסקות בחיפושי נפט ביבשה, שמניותיהן היו רדומות מזה מספר שנים.

כיום, פחות מ-22 חודשים אחרי, כל הרשויות הקשורות בישראל - ניירות ערך, המיסים, הממונה על נכסי הנפט במשרד התשתיות ועוד - החלו לעשות סדר בתחום החדש, שיש כאלה אף שחושבים - עשוי לפתור את הבעיות הגיאופוליטיות של המדינה היהודית.

משקיעים - התעוררו!

יש צד אחד ומהותי הקשור לתחום הלוהט, והוא עדיין לא הפנים את השינוי שעבר הסקטור, מאז הוכרזה "תמר" כתגלית הגז הגדולה ביותר בעולם בשנת 2009. מדובר במשקיעים - והדרך בה הם מגיבים לכל הודעה קטנה וחסרת משמעות.

שותפויות הגז והנפט הגדולות, אלו המחזיקות נתח בתגליות המוכחות - דלק קידוחים יהש, אבנר יהש, ישראמקו יהש ודלק אנרגיה - נסחרות כיום בשווי של מיליארדי שקלים וכלולות במדד המניות המוביל בבורסה, במדד המעו"ף. שותפויות אחרות, המחזיקות ברשיונות עם פוטנציאל גבוה למציאת גז ונפט, המתעתדות לקחת נתח מהעוגה הגדולה גם נסחרות בשוויים גדולים מאוד: רציו יהש - שלושה מיליארד שקלים; מודיעין יהש - 845 מיליון שקלים.

אך, המשקיעים לא הפנימו כראוי את משמעות השווי וממשיכים להתעסק באחוזים. ידיעות שוליות על התקדמות אסדת קידוח האקספלורציה במבנה "לווייתן" מצליחות להזניק את השותפויות הקשורות עד 6% - שווה ערך בשותפות כגון רציו ל-180 מיליון שקלים. ועל מה? על זה שהאסדה התקדמה עוד מספר קילומטרים. ידיעה על זה שהאסדה מתעכבת מפילה את אותה המנייה ב-5% ועל מה? הרי הלו"ז פורסם וידוע לכולם.

תופעה נוספת נרחבת שהתרחשה בשוק ההון היא ההתעסקות במחיר היחידה של השותפויות, שבד"כ נסחרות באגורות בודדות בתחילת דרכן, ברקע להון המונפק הגדול שלהן. חלק קטן מהמשקיעים, ולא רובם חשוב לציין, עושים טעות מרה כאשר הם תוהים מדוע יחידת ההשתתפות של שותפות כזאת או אחרת נסחרת במחיר X והשותפות השונה נסחרת במחיר Y, ולא בוחנים את הפרמטר העיקרי בכל הסיפור - שווי השוק של השותפות.

בימים אלו, רגע לפני שוועדת ששינסקי מעבירה את המלצותיה לגבי שיעור התמלוגים שהשותפויות צריכות לשלם על תגליות נוכחיות ועתידיות, גם המשקיעים צריכים להפנים את העובדה שהסקטור, שעד לפני שנתיים היה נמצא עמוק מתחת לרדאר (וניתן להגיד שבצדק), היום כבר ממוקם בצמרת הטבלה ועל כן גם מושך סוחרים מתוחכמים שיודעים לנצל את העיוותים הנוצרים בשווי השוק של השותפויות, כתוצאה מהודעות שוליות, ואז ברגע שמנייה כלשהי מטפסת חדות או יורדות חדות ברקע להודעה שמשמעותה הכלכלית הינה מזערית, הם נכנסים לפעולה ומותרים את יתר המשקיעים עם הפסדים.

לכן, כמו שהמדינה מנסה לעשות כרגע סדר בסקטור הלוהט הגיע הזמן שגם ציבור המשקיעים יישר קו או במילים אחרות - תיזהרו.

מאת: אריאל אטיאס, עורך אתר Bizportal

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות