עכשיו זה רישמי: נגמר טירוף הנדל"ן, ירידה דרסטית במספר הדירות שנמכרו ב-Q3, כמעט בכל האזורים

כך עולה מנתונים שמפרסם היום האוצר. בת"א - ירידה של 23% ביחס לשנה שעברה. ברחובות - ירידה של 31%, בנתניה - ירידה של 26%
 | 
telegram

ברבעון השלישי של 2010 הוחרפה בצורה משמעותית הירידה במספר העסקאות הן בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד והן בהשוואה לרבעון הקודם, כך מדווח היום משרד האוצר . כך, בעוד שברבעון השני של השנה נרשמה ירידה של כ-2% במספר העסקאות בהשוואה לרבעון המקביל בשנת 2009, הגיע שיעור הירידה לכ-19% ברבעון השלישי (בהשוואה לרבעון השלישי ב-2009).

בסך הכל נמכרו ברבעון השלישי קרוב ל-23 אלף דירות (חדשות+יד שניה), הרמה הנמוכה ביותר ברבעון זה מאז שנת 2006. מאז רמות השיא בפעילות ענף הנדל"ן שנרשמו ברבעון השלישי של 2009, ישנה מגמה של ירידה במספר העסקאות, אשר הואצה כאמור ברבעון השלישי.

נתניה ורחובות אחראיות לרבע מהמכירות ברבעון
בחלוקה גיאוגרפית נמצא כי ירידות נרשמו בכל האזורים, למעט טבריה, כאשר להוציא אזור המרכז ואזור נצרת, בכל האזורים שיעורי הירידה במספר העסקאות ברבעון השלישי הם דו-ספרתיים (בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד). שיעורי הירידה החדים ביותר נרשמו באזור רחובות (32%-) ובאזור נתניה (26%-), שריכזו יחד כרבע מכלל העסקאות ברבעון השלישי השנה. לגבי אזור נתניה יש לציין כי הוא בלט בשיעורי ירידה גבוהים גם ברבעון הקודם.

סך הדירות החדשות שנמכרו ברבעון השלישי של 2010 עמד על כ-5,300 דירות, ירידה בשיעור של 15.3% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. בהשוואה לרבעון השני של 2010 מדובר אמנם בשיעור ירידה מתון של כ-1%, אולם יש לזכור שברבעון השני כבר נרשמה ירידה חדה במכירת דירות חדשות, אשר היתה נמוכה בכ-19% בהשוואה לרבעון השני של 2009 ונמוכה ביותר מ-8% בהשוואה לרבעון הראשון השנה. באוצר מוסרים כי, כאשר בוחנים את התפתחות מכירת הדירות החדשות מאז תחילת 2009 ניתן לראות כי מאז הגיעה רמת המכירות לשיא של 6.7 אלף דירות ברבעון השני של 2009, נרשמת ירידה רצופה במכירות הקבלנים.


133 משכורות לרכישת דירה חדשה, 115 לדירת יד שנייה
לראשונה מאז תחילת השנה נרשמה גם ברכישת דירות יד שניה ירידה חדה ברבעון השלישי של השנה, זאת כאמור בניגוד לרכישת דירות חדשות שרושמת ירידה זה חמישה רבעונים ברציפות. ניתן להניח כי אחד הגורמים לירידה החדה יותר ברכישת דירות יד שניה הינו פער המחיר בין דירות חדשות לדירות יד שניה, עובדה שיש לה השפעה במיוחד לאור החמרת תנאי המימון ללווים, ועל רקע רמות שכר נמוכות יותר של הרוכשים בשנת 2010 בהשוואה לרוכשים בשנת 2009. נציין כי בתשעת החודשים הראשונים של השנה עמד פער המחיר החציוני בין דירה חדשה לדירה יד שניה שנרכשה ע"י שכיר שזו לו דירתו היחידה, על 36%. ברמות השכר של הרוכשים בשנת 2010 מדובר על 133 משכורות הדרושות לרכישת דירה חדשה, לעומת 115 משכורות הדרושות לרכישת דירה יד שניה.

מחירי הדירות החדשות ברבעון השלישי של 2010 היו נמוכים בשיעור של כ-2.9% ממחירי הדירות החדשות ברבעון השני (ממוצע רבעון שלישי מול ממוצע רבעון שני), זאת לאחר ירידה מתונה יותר בשיעור של כ-2% ברבעון השני (לעומת הרבעון הראשון). מאז רמות השיא של מחירי הדירות החדשות, שנרשמו בדצמבר 2009 ירדו מחירי הדירות החדשות בשיעור מצטבר נומינלי של כ-6.4%.

המשקיעים עוזבים את השוק
הירידה ברכישת דירות להשקעה המסתמנת מאז הרבעון הרביעי של 2009 הואצה באופן משמעותי ברבעון השלישי של 2010. שיעור הירידה הגיע לכ-28% בהשוואה לרבעון המקביל, לעומת ירידה של 8% ברבעון השני בהשוואה למקביל אשתקד, כאשר בהשוואה לרבעון הקודם עומד שיעור הירידה על כ-15%. את הירידה בביקוש לדירות מייחסים באוצר להעלאות הריבית על ידי , כמו גם להקשחת התנאים ללווים ולעליית המחירים החדה בשנת 2009 הביאה לירידת התשואות. המקומות הבולטים בשיעורי הירידה- אזור תל אביב, אזור השרון ואזור רחובות, עם ירידה בשיעורים של כ-40%.

אחד האזורים הבודדים שדווקא רשמו גידול ברכישת דירות להשקעה בשנת 2010, חרף ירידה ברבעון השלישי, הוא אזור טבריה. , ברבעון השני של השנה זינק מספר הדירות שנרכשו להשקעה באזור זה בשיעור של 48% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד (לעומת ירידה בשיעור של כ-8% ברמה הארצית) וגידול של 120% ברבעון הראשון. באוצר מציינים כי אמנם, במונחים כמותיים עדיין מדובר במספר דירות נמוך, אבל יש בו כדי לרמז על ניסיון של משקיעים לאתר יעדי השקעה זולים.

יצוין כי השכר (ברוטו) השנתי החציוני של משקיע בשוק הנדל"ן בתשעת החודשים הראשונים של 2010 עמד על כ-130 אלף שקל, דהיינו, פחות מ-11 אלף שקל לחודש. שכר זה אמנם גבוה בכ-36% מהשכר הממוצע במשק, אולם עדיין רחוק מהתפישה הרווחת לפיה המשקיעים בשוק הנדל"ן הינם אמידים במיוחד.

סך הדירות שנרכשו על ידי תושבי החוץ ברבעון השלישי של השנה הסתכם בכ-717 דירות, ירידה בשיעור של 14% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד ועליה מתונה בשיעור של כ-1% בהשוואה לרבעון השני. בחלוקה גיאוגרפית בולטת הירידה ברכישות תושבי חוץ במיוחד בירושלים, ירידה בשיעור של 19% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. ירידה חדה נרשמה ברכישות תושבי החוץ גם באזור רחובות (הכוונה בעיקר לאשדוד), כאשר משקל תושבי החוץ באזור זה מהווה פחות מ-2% מסך העסקאות באזור.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות