עוקפים את ישראל בסיבוב? קטאר שוקלת ייצוא גז טבעי למצרים - כתחנה לאירופה
בזמן שבישראל נשמעים חילופי דברים בדבר המשך ייבוא הגז ממצרים ובמקביל העסקאות לרכישת גז טבעי מקומי מתעכבות בצל מסקנות ועדת ששינסקי, מעבר לגבול הדרומי של המדינה דווקא מדברים על אפשרות לייבא גז על מנת להתמודד עם הביקושים המקומיים ואף לשמש כתחנה לייצא גז קטארי לאירופה.
נשיא מצרים, חוסני מובארק, סיכם לאחרונה עם שליט קטאר כתר חמד בן חליפה על הקמת צינור שבאמצעותו קטאר תייצא גז טבעי למצרים, כך אמר שר המסחר המצרי ראשיד מוחמד ע"פ דיווחים בתקשורת הערבית היום (ד'). השר הוסיף, כי הצינור גם יאפשר לקטאר לייצא גז טבעי נוזלי (LNG) לאירופה באמצעות הנמלים במצרים.
נסיכות קטאר מחזיקה בהיקף עתודות הגז הטבעי השלישי בגודלו בעולם לאחר רוסיה ואיראן הנאמד ב-25 טריליון מטר מעוקב והיא מייצרת גם 800 אלף מכליות נפט גולמי ביום. לאחרונה נחנך בקטאר השלב הראשון בפרויקט הקמת מספנות לבניה ותחזוקה של מכליות ואוניות של מכליות גז טבעי בעלות גוף גדול וכן להסבה של אוניות ליחידות צפות לאחסון מטעני נוזל.
עם זאת, ככל הנראה הפרויקט נמצא עדיין בחיתוליו, שכן גורם במשרד האנרגיה המצרי אמר, כי השר עדיין לא התבקש רשמית לבצע בדיקת היתכנות לפרויקט.
ידיעה זו, אם תברר כנכונה מדגישה את הקושי איתו מתמודדת מצרים בעמידה בחוזה לאספקת גז לישראל. בין ישראל למצרים קיים הסכם מסגרת לאספקת 7 מיליארד מ"ק גז טבעי מדי שנה. נכון להיום, ישראל מייבאת ממצרים 1.5 מיליארד מ"ק של גז טבעי בשנה. בשבועות האחרונים, בצל דו"ח הביניים של המלצות ועדת ששינסקי פורסמו ידיעות על התקדמות במגעים בין EMG המצרית לחברה לישראל למכירת גז טבעי של עד 2.25 BCM לשנה.
מדובר באותה העסקה שהחברה לישראל מנהלת מגעים לסגירה עם שותפות תמר. אך החתימה עליה על העסקה התעכבה עד עתה בשל חוסר הוודאות השורר בחברות כתוצאה מדו"ח הביניים של ועדת ששינסקי, על-פיו יש העלות באופן חד את שיעור המיסוי.
עם זאת, הדיווחים בישראל נתקלו בהכחשות מצד המצרים, אלה המתמודדים בחודשים האחרונים עם ביקורת מקומית בשל חוסר היכולת לספק היצע שיענה על הביקושים המקומיים.
ברקע לתגליות "תמר" ו"דלית" היכולות לספק את כל צרכי המשק ב-30 שנה הבאות, ולעבודות בקידוח "לוויתן", בו נתגלו לאחרונה סימני גז טבעי, התקיימו בחודשים האחרונים שיחות בין ישראל לבין יוון על אפשרות להקמת צינור גז לייצוא הגז הישראלי לאירופה באמצעות יוון.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה